Kan teknologi fortelle hvorfor vi liker natur?

Teknologi gjør det enkelt å innhente mye informasjon. Informasjonen kan vi bruke til å forvalte norsk natur som besøkes av flere og flere for hvert år.

Thode, Sunniva Katharina
Publisert: 14.08.20 13:25 Oppdatert: 17.08.20 07:58

unge mennesker går tur i naturen
Hvordan kan teknologi fortelle hva vi setter pris på i naturen? Foto: Jon Terje Hellgren Hansen

Stipendiat ved UiT Lorena Muñoz har forsket på hvilke steder i naturen vi liker best og hvorfor. Det har hun gjort ved å bruke en app, se på hva vi poster i sosiale medier og med spørreundersøkelser som kartla hvilke steder deltakerne likte best. 

– Vi ser på hva vi mennesker setter pris på i naturen og hvilke steder vi liker best. Det forteller oss hvorfor noen steder er viktige for oss og hvor naturen får mest slitasje, sier Muñoz.

Teknologi kan hjelpe oss å ta vare på naturen

Muñoz, som har vært tilknyttet Institutt for arktisk og marin biologi, har brukt spørreundersøkelser basert på kart, lastet ned data fra sosiale medier (Flickr) og en egenutviklet app for å samle inn data. Appen har stort potensiale for de som skal passe på områdene. I appen svarer man på spørsmål om hvordan man liker stedene man er mens man er der.

For de som forvalter områdene kan appen være nyttig, ifølge Muñoz. Å vite hvor folk ferdes forteller hvor det er størst slitasje på naturen. For å spre slitasjen kan forvaltere markedsføre andre steder.

De kan også planlegge tiltak for å unngå skade på naturen.

Flere hensyn må tas i forvaltning av naturen

Muñoz har forsket på hva vi setter pris på i beskyttede områder i Jotunheimen, Utladalen og Breheimen. Lokalbefolkningen har brukt områdene i århundrer og er sterkt knyttet til dem. Flere turister har oppdaget det spektakulære landskapet og besøkene øker for hvert år.

– For fortsatt å ta vare på områdene må vi vite mer, sier forskeren.

– Vi må vite hva som er som er viktig for oss i naturen for å kunne ta vare på den riktig. De som forvalter områdene må ta hensyn til hva både de lokale og de besøkende setter pris på, sier Muñoz.

Regjeringen vil ha mer turisme i distriktene for å øke inntekter. Da er det ifølge Muñoz også viktig at vi balanserer hensynet til både de lokale og de besøkende for å unngå konflikter.

skilt på tursti
Skilt til turstier i Jotunheimen. Foto: Lorena Muñoz

Turister og lokale setter pris på ulike ting

Muñoz og hennes kolleger har sett på om det er forskjell på hva turister og lokale setter pris på ved naturen. Besøkende i området setter pris på litt andre ting enn lokalbefolkningen.

– Internasjonale besøkende setter gjerne pris på områder som oppleves som ren og urørt natur og at de er lett tilgjengelige. Lokalbefolkningen setter pris på å kunne høste fra naturen i tillegg til å nyte vakker natur, sier Muñoz.

jente som går på en tursti
Det viktigste Muñoz fant ut i sitt doktorgradsarbeid er at vi virkelig bryr oss om naturen. Foto: Francisco-Javier Ancin

Hun trekker også frem at kultur og tilknytning til området er viktig for de lokale.

Hva vi setter pris på med naturen avhenger av tilknytning til stedet, kultur og utdanning, ifølge Muñoz’ forskning.

– Det viktigste jeg har funnet ut er at vi virkelig bryr oss om naturen, avslutter hun.

Lorena Muñoz disputerte 16. juni 2020 for graden PhD i naturvitenskap med avhandlingen “Mapping nature’s contribution to people: Opportunities and limitations of crowdsourced data to identify place-based values and conservation concerns”

Veiledere i doktorgradsarbeidet var professor Vera Helene Hausner (UiT), seniorforsker Per Fauchald (NINA) og professor Christopher Monz (Utah State University).

Thode, Sunniva Katharina
Publisert: 14.08.20 13:25 Oppdatert: 17.08.20 07:58
Vi anbefaler