Louise Vick som førsteforfatter." /> Louise Vick som førsteforfatter." />

Ni fjellskredområder i Troms undersøkt og sammenlignet

Tidsskriftet Landslides har nylig publisert en artikkel der flere fra Institutt for geovitenskap har bidratt, med postdoc Louise Vick som førsteforfatter.

Mortensen, Kai
Publisert: 14.05.20 12:00 Oppdatert: 14.05.20 11:53

Troms er et alpint landskap med høye fjell og dype fjorder, formet av over 20 glasiale sykluser. Faren for store fjellskred er tilstede, noen kan true befolkning, bebyggelse og infrastruktur i nærliggende områder, andre har potensiale til å skape tsunamier hvis raset går ned i en fjord. Utfordringen er å beregne risikoen for hvert enkelt område. Utglidninger kan gå raskt eller sakte, og estimert volum av masser som kan rase ut varierer ut fra ulike scenarioer.

NGU har tidligere identifisert 130 skråningsdeformasjoner i Troms, og denne artikkelen i Landslides tar for seg ni av disse, der målet har vært å undersøke deformasjonenes form og skredmekanismer: geomorfologi, strukturell mekanikk, kinematikk og å se disse ulike områdene i en sammenheng.

Lokale strukturelle og geomorfologiske studier kombinert med målinger av forflytninger gir et grunnlag for å vurdere prosessene i de ulike typene skråningsdeformasjonene.
Eksempelvis for Váráš skråningsdeformasjonen antydes det to scenarioer der estimerte masser som kan rase ut varierer mellom 1,3 millioner og 70 millioner kubikkmeter.

Les hele artikkelen i Landslides hos Springer.

Se også AGUs The Landslide Blog som tar for seg Váráš skråningsdeformasjon i artikkelen.

Mortensen, Kai
Publisert: 14.05.20 12:00 Oppdatert: 14.05.20 11:53
Vi anbefaler