UiT-forskere med rapport om avfallshåndteringen etter koronautbruddet

Mengden medisinsk avfall økte kraftig den første tiden etter koronautbruddet i Wuhan i Kina og nærkontakt med smittet materiale kan ha bidratt til spredning av viruset. Nå ha forskere ved UiT i Narvik laget en modell for hvordan avfallet kunne vært håndtert optimalt.

Eidum, Espen Viklem
Publisert: 16.04.20 00:00 Oppdatert: 16.04.20 14:26
Narvik

Den kinesiske millionbyen Wuhan, der det først ble slått alarm etter koronautbruddet. Nå har forskere ved UiT sett på hvordan de midlertidige forbrenningsanleggene som håndterte smittsomt medisinsk materiale fungerte under utbruddet. Foto: Harald Groven– Modellen som forskningen vår bygger på kan bidra til at myndighetene får en optimal lokasjonsløsning for mobile forbrenningsanlegg og dermed forebygge andregangssmitte ved pandemiutbrudd, sier professor Wei Deng Solvang ved Fakultet for ingeniørvitenskap og teknologi (IVT-fakultetet) ved UiT i Narvik. 
Rapporten “Reverse Logistics Network Design for Effective Management of Medical Waste in Epidemic Outbreaks: Insights from the Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) Outbreak in Wuhan (China)” er publisert i International Journal of Environmental Research and Public Health.
Ifølge forskerne er det ikke tidligere forsket på utformingen av et logistikknettverk for håndtering av medisinsk avfall under epidemiske utbrudd.

Satte opp forbrenningsovner

I forbindelse med utbruddet i Wuhan ble det etablert et midlertidig logistikksystem i byen. Tre mobile forbrenningsovner ble i all hast plassert ut i nærheten av sykehusene for å ta unna den kraftige økningen i mengden medisinsk avfall som fulgte utbruddet. Hvor ovnene ble plassert var imidlertid mer tilfeldig enn nøye planlagt. Forskerne fra IVT-fakultetet og School of Economics and Management, China Three Gorges University, utviklet en matematisk modell for å optimalisere plasseringen av forbrenningsovnene og for å se på hvordan det medisinske avfallet kunne vært distribuert fra sykehusene for ytterligere å minimere risikoen for smitte.
Beregningene som er gjennomført viser at to av ovnene var plassert på steder anbefalt i modellen, den tredje var det ikke.

Ikke dimensjonert for økningen

– Mer enn 45 000 virussmittede pasienter ble innlagt på sykehus i Wuhan i løpet av èn måned. Systemet for avfallshåndtering i byen var ikke dimensjonert for å håndtere den kraftige økningen i mengden smittsomt medisinsk avfall som fulgte, påpekes det i rapporten, som er utarbeidet av professor Wei Deng Solvang, stipendiat Hao Yu og PhD-kandidat Xu Sun ved institutt for industriell teknologi, IVT-fakultetet, samt Xu Zhao, China Three Gorges University.
Den voldsomme veksten i sykehusinnleggelser kombinert med en kraftig økning i bruk av masker, hansker og annet verneutstyr, gjorde at mengden farlig smittsomt avfall økte eksponentielt i perioden. Undersøkelser har påvist at koronaviruset i et gunstig ytre miljø kan overleve og forbli smittefarlig i alt fra timer opp til flere dager. Samtidig er en stor del av virusspredningen i Wuhan blitt koblet til kontakten med forurenset materiale. Det betyr at om medisinsk avfall fra et virusutbrudd ikke håndteres riktig, utgjør det en betydelig sykdomsrisiko både for medisinsk personell, andre pasienter samt for eksempel for personell som håndterer avfallet. Det igjen kan bidra til å øke hastigheten på sykdomsspredningen. 

Funn fra undersøkelsen

I undersøkelsen ble trenden for innlagte pasienter med koronavirussmitte estimert med en simuleringsmodell basert på en systemdynamikkanalyse. Forskerne fant blant annet at de midlertidige forbrenningsovnene var effektive med tanke på håndtering av avfallsøkningen og samtidig nyttige for å forhindre videre spredning av sykdom. Det blir påpekt at fra et risikoforebyggende perspektiv er det dessuten en fordel å sette opp forbrenningsovnene i spredtbygde strøk, selv om dette kan øke transportkostnadene. 
I rapporten blir det også pekt på at modellen som er brukt, kan gi myndighetene et verktøy for å bekjempe virusspredning gjennom riktig håndtering av medisinsk avfall. Den samme modellen kan, med nødvendige justeringer, brukes i regioner som har problemer knyttet til håndteringen av medisinsk avfall fra virusutbruddet, heter det. 

 

Eidum, Espen Viklem
Publisert: 16.04.20 00:00 Oppdatert: 16.04.20 14:26
Narvik
Vi anbefaler