Ekspertliste påsken 2020

Til journalister: Ved UiT Norges arktiske universitet er det flere forskere som kan besvare spørsmål knyttet til påskens aktiviteter: ski- og fjellturer, snøskred og om nordmenns forhold til naturen og hytta si.

Bludd, Ellen Kathrine
Publisert: 07.04.20 12:00 Oppdatert: 08.04.20 11:10

Snøskred:

skispor og solskinn
Påsken 2020 blir spesiell, men forhåpentligvis også litt fin. Foto: Ellen Kathrine Bludd

Førsteamanuensis Andrea Mannberg, Handelshøgskolen ved UiT

E-post: andrea.mannberg@uit.no

Forskning: Forskning viser at den store majoriteten av alle skredulykker forårsakes av den såkalte menneskelige faktoren. Mannberg forsker på hvordan sosial interaksjon og begrenset.

Fjellturer og sikkerhet:

Universitetslektor Sigmund Andersen, Idrettshøgskolen
Telefon: 79 02 64 42
E-post: sigmund.andersen@uit.no

Forskning: Andersen er fagkoordinator for Arktisk Naturguide på Svalbard. Han kan fortelle om sikkerhet i vinterfjellet, turplanlegging og valg og bruk av utstyr til ferdsel og leir i vinterfjellet. 

Førstelektor Rune Waaler, Idrettshøgskolen
Telefon: 905 88 516
E-post:  rune.waaler@uit.no

Forskning: Waaler har gått Norge på langs på ski, samt krysset Svalbard på ski med polarhund. Han har også vært hundekjører for en sydpolekspedisjon, og har ansvar for faget Hundekjøring ved UiT. Han kan snakke om hundekjøring og skiferdsel med hund, samt sikkerhet i fjellet generelt, veivalg i fjellet, orientering, nedkjøling og forfrysning.

Naturfilosofi og nordmenns forhold til hytta: 

Førsteamanuensis Svein Anders Noer Lie, Institutt for filosofi og førstesemesterstudier  
Telefon: 46544075 
E-post: svein.a.lie@uit.no

Forskning: Lie forsker på forholdet mellom menneske og natur. Hvordan mennesket formes av sine ulike praksiser overfor 'naturen' og vice versa. "Hyttepraksisen" er en av mange praksisformer hvor dette forholdet kommer til uttrykk.

Skitrening og skismurning:

Førsteamanuensis Tor Oskar Thomassen, Idrettshøgskolen
Telefon: 408 71 277
E-post: : tor.o.thomassen@uit.no

Forskning: Thomassen kan fortelle om skitrening og skismurning, for eksempel hvordan man skal unngå bakglatte ski. Forskningsprosjektene til Thomassen er om motivasjon, lidenskap og idrettsprestasjoner innenfor langrenn og hundekjøring, i tillegg til nærmere studier av diagonalgang og staking i motbakke. Han er også ansatt i en 30 prosent stilling i Olympiatoppen med ansvar for utholdenhet/testing, og å følge opp definerte topputøvere innen sykling, langrenn og løping. I tillegg er han trener for juniorløpere i langrenn i Nordlysbyen Ski, Alta. 

Nedkjøling:

Professor Torkjel Tveita, Institutt for klinisk medisin
Telefon: 77 62 62 08
E-post:  torkjel.tveita@uit.no

Professor Mads Gilbert, Institutt for klinisk medisin
Telefon: 77 62 61 97/ 908 78 740
E-post: mads.gilbert@uit.no

Forskning: Tveita og Gilbert er blant verdens fremste eksperter på hypotermi, og i gjenoppliving av folk som har blitt kjølt ned til ekstreme temperaturer. I år 2000 reddet Gilbert og hans team livet til en kvinne som hadde en temperatur på 13,7 grader. Dette er den laveste kroppstemperatur registrert på en levende person.  

Snø og smittsom sykdom:

Professor Ørjan Olsvik, Institutt for medisinsk biologi
Telefon: 77 64 62 01 / 916 74 135
E-post: orjan.olsvik@uit.no

Forskning: Utbrudd av smittsomme sykdommer. Han har jobbet tett på virusutbrudd i inn og utland, blant annet med Ebolavirus i Afrika. Olsvik er en av Norges fremste eksperter på virus og kan si mye om det pågående koronavirus-utbruddet. Men han kan også fortelle om du kan få mark i magen av å spise snø.

Se også vår korona-ekspertliste: Finn en forsker: om koronavirus og situasjonen vi er i nå 

Her finner du alle våre redaksjonelle saker som omhandler koronasituasjonen

 

Bludd, Ellen Kathrine
Publisert: 07.04.20 12:00 Oppdatert: 08.04.20 11:10
Vi anbefaler