Korona, kunnskap og søknadsfrist til høyere utdanning

Hva kan vi lære av den pågående korona-pandemien? Veldig mye, men fremfor alt at kunnskap er viktig for å ta gode valg og beslutninger; for folkehelsen, for generell beredskap, for behandling og pleie av de som blir syke, for testing og oppfølging av den friske delen av befolkningen, for å holde samfunnet i gang, og for å få samfunnet normalisert når pandemien er over.

Av Husebekk, Anne
Postet 23.03.2020 14:07

Skolene er stengt, og alle videregående elever får undervisning via digitale kanaler. Elevene som går det siste året på videregående skoler, på linjer som gir generell studiekompetanse, forbereder seg til avsluttende eksamen og må planlegge hva de skal gjøre til høsten. Det er kanskje ikke så inspirerende å vurdere studiealternativ når samfunnet går på lavgir og alt av sosiale aktiviteter er lagt ned.

Korona-pandemien kan imidlertid brukes til inspirasjon for å søke universitetsutdannelse. Situasjonen vi er inne i krever mange former for kunnskap som man får ved å studere:

Det er åpenbart at diagnostikk og behandling av pasienter som er smittet med koronaviruset krever kompetent helsepersonell; bioingeniører, sykepleiere og leger. Videre er kunnskap om mikrobiologi, genetikk og farmasi avgjørende for å forstå viruset og kunne undersøke muligheter for vaksine. For å beregne utviklingen av pandemien, er det behov for kompetanse innenfor matematikk og statistikk. For å forhindre alvorlige hendelser i samfunnet, er det behov for kompetanse innenfor samfunnssikkerhet og beredskap. For å beregne den økonomiske effekten av pandemien, er det behov for kompetanse innen økonomi og ledelse. For å kunne informere befolkningen på en god måte, er det behov for kompetanse innen kommunikasjon. For å kunne bidra til digitale læringsflater, er det behov for kunnskap om informasjonsteknologi og lærere og professorer innenfor alle områder.

Dette er noen eksempler på kunnskap som er nødvendig for å håndtere en krise; denne gangen knyttet til koronapandemien. Ved UiT Norges arktiske universitet tilbyr vi studieprogram innenfor alle disse fagområdene.

Hvis du kan tenke deg å bidra til en kunnskapsdrevet samfunnsutvikling i fremtiden, bør du søke studieplass ved universitetet innen søknadsfristen 15. april. Det er bruk for deg, uansett hvilket studieprogram du velger, og det er mange studieprogram å velge mellom.

Velkommen til oss, jeg håper vi ser deg til høsten.