UiT-biologer får PNAS Cozzarelli-prisen for viktig bakterie-artikkel

Bakteriene som forskerne oppdaget, lever på luft og får i seg cirka 30 millioner tonn metan årlig. De er viktige brikker i karbonregnskapet globalt.

Bludd, Ellen Kathrine
Publisert: 12.03.20 14:00 Oppdatert: 12.03.20 16:42

to forskere på lab
Anne-Grethe Hestnes (t.v.) og Mette Svenning på laboratoriet der de dyrket fram bakterien som lever på luft. Foto: Jonatan Ottesen

UiT-forskerne Alexander Tøsdal Tveit, Anne Grethe Hestnes og Mette Svenning fra Institutt for arktisk og marin biologi ble sammen med utenlandske kolleger de første som klarte å isolere og dyrke den metan-spisende bakterien. Nå har forskerne fått den anerkjente Cozzarelli-prisen for artikkelen om studien.

Les mer om den prisbelønte forskningen her: Kan man leve på luft og kjærlighet? 

Cozzarelli-prisen tildeles årlig seks forskningsteam med PNAS-artikler med fremragende bidrag innen sine fagfelt. PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences) er et prestisjetungt forskningsmagasin som gis ut i USA. UiT-teamet fikk prisen innen fagfeltet biomedisin. 

Dette var en fantastisk hyggelig tilbakemelding på vårt arbeid og en stor ære å få, sier professor Mette Svenning.

Artikkelen ble publisert i PNAS i 2019, og er valgt ut som en av seks artikler fra 2019 til å motta Cozzarelli-prisen.

Koronavirus stopper prisutdeling

Forskerne ble invitert til Washington DC for å motta prisen, men koronaviruset har gjort at arrangementet nå er avlyst og utdelingen av prisen vil skje i 2021 sammen med neste års prisvinnere.

Mette Svenning forteller at publikasjonen er resultat av et internasjonalt teamarbeid, et arbeid som er godt forankret ved UiT. Bakterien som forskerne har studert fant de på Mandelasletta i Tromsdalen, og de kalte den Methylocapsa gorgona MG08

forsker i en båt
Alexander Tøsdal Tveit forteller om en unik bakterie som lever et liv på nesten ingenting. Foto: privat

Et hardt liv

– Bakterien har en måte å leve på som er annerledes enn alt vi kjenner fra før. Den lever på nesten ingenting, sier Alexander Tøsdal Tveit. 

Han mener dette kan fortelle oss noe om hvor hardført liv er og muligens hvordan liv på planeter som Mars kan klare seg.

Metan er en drivhusgass, så den er en helt nødvendig del av balansen mellom jorden og atmosfæren, som er det som skaper klimaet vårt. Per dags dato er mikrober i jorda den eneste typen liv man kjenner til som fjerner metan rett fra atmosfæren.

Her kan du lese hele forskningsartikkelen: Widespread soil bacterium that oxidizes atmospheric methane

Bludd, Ellen Kathrine
Publisert: 12.03.20 14:00 Oppdatert: 12.03.20 16:42
Vi anbefaler