Arktisk forskningsfilm med verdenspremiere på TIFF

Filmskaper Michael Snyder har fulgt Polarnatt-teamet fra UiT på forskningstokt for å dokumentere ekstrem arktisk forskning. 

Bludd, Ellen Kathrine
Publisert: 06.12.19 13:00 Oppdatert: 09.12.19 09:14

bilde av filmplakat for into the dark
Filmen Into the dark med regi av Michael Snyder har verdenspremiere på TIFF 2020. Foto: Michael Snyder

Filmen Into the dark handler om forskere fra UiT som reiser mot Nordpolen for å studere de små dyrene som lever lengst mot nord i havet i polarnatta, nemlig dyreplankton.

Arbeidsforholdene for forskerne blir mildt sagt vanskelige. For å få gode forskningsresultater må de nemlig skru av lyset på forskningsskipet, og jobbe videre i stummende mørke.  

Filmen skal ha verdenspremiere i Film fra nord-programmet under Tromsø Internasjonale Film Festival TIFF i januar, 2020.

Om filmen

Regissøren skriver selv om filmen:

I en kamp mot minusgrader og 40 fot høye bølger, drar et forskerteam ut på en farefull vinterekspedisjon i det mørkeste Arktis.

Deres oppdrag: Å forstå hvordan mikro-mengder av lys kan radikalt endre den mystiske polarnattens underverden. Det de oppdager har konsekvenser for det globale klima og fremtiden for Arktis.

Farefull ekspedisjon

– Mike, regissøren, ble med meg og mitt forskerteam på tokt i Arktis i januar 2018, forteller professor i Arktisk og marin biologi Jørgen Berge. 

Å få jobbe sammen med noen av verdens beste arktiske forskere fra UiT Norges arktiske universitet og the Scottish Association for Marine Science var et privilegium, sier regissør Michael Snyder.

Han mener filmen ikke kunne ha passet bedre inn i tiden enn nå.

forsker på dekk på forskningsskip
Professor i Arktisk og marin biologi ved UiT, Jørgen Berge, under toktet der filmen Into the dark ble laget. Foto: Michael O. Snyder

Into the dark

Filmen er en produksjon fra Interdependent Pictures og UiT Norges arktiske universitet, i samarbeid med Vox, GoPro, og Sony Pro USA, og partner The Changing Arctic Ocean Programme. 

Filmen er regissert av Michael O. Snyder og produsert av Eli Kintisch og Michael O. Snyder.


– Med havis som smelter i hurtig tempo har vi bare noen få år på å danne grunnlaget og forståelsen for hva lysforurensning kan gjøre med denne mørkeste delen av kloden, mener Snyder.

Forskerne fra UiT har i samarbeid med NTNU og the Scottish Association for Marine Science funnet ut at de små dyrene i Arktis blir sterkt påvirket av lysforurensning, mens de i miljø som er fri for kunstig lys har et tett samspill med det naturlige lyset, også i mørketida.

Vi må rett og slett ta inn over oss at lys er forurensning, og at jo mørkere et miljø er, jo viktigere blir denne forurensningskilden, sier Jørgen Berge.

Les mer om polarnatta og lysforurensning her: Dyreplankton i Arktis vil ha det mørkt!

– En utenomjordisk opplevelse

I mine år som filmskaper har jeg fått muligheten til å reise til fjerne og ville hjørner av planeten, men ingen steder kan sammenlignes med den dype polarnatta, sier Snyder.

– Å være alene i en bitteliten båt i et frossent mørke, mest sannsynlig som en av de nordligste menneskene på planeten, vil sannsynligvis være det nærmeste jeg noen gang kommer til å gå på månen. Det var virkelig en utenomjordisk opplevelse, sier filmskaperen.

Se traileren for filmen her: 

Se bilder fra det arktiske toktet her: Michael O. Snyder – Into the Dark

Bludd, Ellen Kathrine
Publisert: 06.12.19 13:00 Oppdatert: 09.12.19 09:14
Vi anbefaler