Nytt tilbud i elektronisk musikk

Fra høsten 2020 kan du studere elektronisk musikk ved UiT med laptop som hovedinstrument. Søknadsfristen er 15. desember.

Aarskog, Karine Nigar
Publisert: 28.11.19 17:00 Oppdatert: 29.11.19 14:04

Gabrial McNair, Jon Marius Aareskjold-Drecker og Gaute Barlindhaug er tre av fire lærere på det nye studiet. Jardar Westvik var ikke tilstede da bildet ble tatt.
Gabrial McNair (t.v.), Jon Marius Aareskjold-Drecker og Gaute Barlindhaug er tre av fire lærere på det nye studiet. Jardar Westvik var ikke tilstede da bildet ble tatt. Foto: Karine Nigar Aarskog

– Det er i dag et stort skifte innen moderne musikkproduksjon. Vi ser at musikk laget ved hjelp av datamaskiner er blitt viktig i populærmusikken, sier musikkprodusent og førsteamanuensis i musikkteknologi ved UiT, Jon Marius Aareskjold-Drecker.

Ifølge han må man ofte langt ned på VG-lista for å finne innspillinger som er gjort på den «gammeldagse» måten, med et band som spiller tradisjonelle instrumenter sammen i studio.  

– Jeg gjorde en opptelling for noen uker siden, og da fant jeg Ed Sheeran med kassegitar på 19. plass. Alt over var programmert musikk, sier Aareskjold-Drecker.

Hør intervju med Jon Marius Aareskjold-Drecker i podcasten Observatoriet

Låtskriving, produksjon og samspill

For å møte endringen i musikkbransjen tilbyr Musikkonservatoriet ved UiT fra neste høst undervisning også i elektronisk musikk, der studenter kan velge laptop som hovedinstrument når de skal ta en bachelor i musikkutøving. Utdanningen er bredt anlagt og rettet mot studenter som ser for seg en fremtid som musikkutøvere, -produsenter eller -pedagoger.

Søk studiet her!

– Studentene med laptop som hovedinstrument vil i løpet av studieløpet få mulighet til å jobbe med låtskriving, produksjon og samspill, i tillegg til de andre fagene som det undervises i, sier Aareskjold-Drecker, som er en av lærerne på studiet.

Gaute Barlindhaug (t.v.), Jon Marius Aareskjold-Drecker og Gabrial McNair i studio på Musikkonservatoriet.
Gaute Barlindhaug (t.v.), Jon Marius Aareskjold-Drecker og Gabrial McNair i studio på Musikkonservatoriet. Foto: Karine Nigar Aarskog

Musikkonservatoriet har en spennende lærerstab som skal undervise de nye studentene. I tillegg til Aareskjold-Drecker er Gabrial McNair, musiker i No Doubt, Sublime og flere andre internasjonalt anerkjente band, og Jardar Westvik, musiker og tidligere leder av Tromsø Jazzfestival, tilknyttet instituttet.

Gaute Barlindhaug, som også er gjestelærer ved Musikkonservatoriet, er en profilert elektronisk musiker som tidligere har spilt med blant andre Bel Canto og Torbjørn Bruntland og Svein Berge fra Røyksopp og som i dag er sentral i Insomniafestivalen i Tromsø. Han forteller at det vil bli mye fokus på komposisjon og produksjon, og at lærerne skal opptre som mentorer og bidra til at studentene finner sine egne kunstneriske uttrykk.

Blir god gjennom å skape selv

– Musikkutøving med laptop som hovedinstrument blir annerledes enn når man spiller instrumenter som fiolin eller gitar. Laptop er på en måte et mer flytende instrument, som brukes til å lage et større system gjennom programmering. Ved elektronikamusikk må man imidlertid også øve og koble hendene sammen med det man ønsker å skape. Gjennom det å skape selv blir man god på det man gjør, sier Barlindhaug.

Les også: Ungdommen vil ha bråk

Det har lenge vært et stort elektronikamiljø i Tromsø, og lærerne ved Musikkonservatoriet tror det nye utdanningstilbudet vil være et kjærkomment tilskudd til musikkbransjen i Norge.

– Dette er kompetanse som etterspørres i hele kultur-Norge, og derfor er utdanningen svært relevant, sier Barlindhaug.

– Et kjempetilbud

Rockemusiker, musikkprodusent og lydtekniker Eirik Aune Hansen ved Ungdommens hus, Huset, i Alta er i fyr og flamme over det nye musikktilbudet. Selv spiller han i de lokale bandene Moped og Krønsh, og musikken komponeres blant annet på laptop. Hansen mener det er svært viktig at det kommer et slikt tilbud i Nord-Norge.

– Til nå har det vært slik at de med interesse for elektronisk musikk har flyttet vekk, enten sørover eller til andre land, for å få et nettverk og for å lære. At studiet nå tilbys i Tromsø gjør at man kan bygge opp et større miljø her i nord, noe som kanskje vil bety at de som vil studere dette faget blir i Nord-Norge, sier han.

Musikkprodusent og lydtekniker Eirik Aune Hansen jobber ved Ungdommens hus i Alta.
Musikkprodusent og lydtekniker Eirik Aune Hansen jobber ved Ungdommens hus i Alta. Foto: Magne Kveseth
Aarskog, Karine Nigar
Publisert: 28.11.19 17:00 Oppdatert: 29.11.19 14:04
Vi anbefaler