Svenske tilstander: likheter og forskjeller i Sverige og Norge

Er det sant at nordmenn er mer anarkistiske, nasjonalistiske og opprørske, mens svenskene er mer internasjonale, lovlydige og regelbundne? (Internasjonalt seminar 07.11.2019)

Fottland, Håkon
Publisert: 01.11.19 09:27 Oppdatert: 01.11.19 10:30

Haugebok.no: Svenske tilstander (en reise til et fremmed land) av Bjarne Riiser Gundersen

Sverige og Norge deler en lang åpen grense, har et godt naboforhold og er helt like. Eller kanskje ikke? Bare Norge er i NATO, og bare Sverige er i EU. Norge har olje, Sverige har industri. Og hva med uttrykket «svenske tilstander»?

Tid: Torsdag 07 november, 19:00–21:00
Merk sted: Kommunestyresalen, Rådhuset i Tromsø

Nylig kom det ut en bok av norske Bjarne Riiser Gundersen med nettopp tittelen "Svenske tilstander". Statsråd Sylvi Listhaug (FrP) dro i valgkampen i 2017 til drabantbyen Rinkeby for å se konsekvensene av innvandring i Sverige -var det et ødelagt Sverige hun så? I Norge er Fremskrittspartiet i regjering, i Sverige er Sverigedemokratene satt utenfor det gode selskap, hva er klokest?

I 2013 kom Wegard Harsvik med boka «Blåkopi» som anklaget norske Høyre for å kopiere sitt svenske søsterparti. Også andre norske partier har latt seg inspirere av Sverige. Er det kanskje noen viktige kulturforskjeller som overses fordi vi på overflaten er så like?

Er det sant at nordmenn er mer anarkistiske, nasjonalistiske og opprørske, mens svenskene er mer internasjonale, lovlydige og regelbundne?
Innleder

Kommentarer

  • Olle Berggren, svensk student ved UiT Norges Arktiske Universitet og styremedlem i Foreningen Norden Tromsø
  • Stian Bones, professor i historie ved Uit Norges Arktiske Universitet

Etter innledningene vil det være en dialog hvor publikum inviteres til å stille spørsmål eller komme med innspill og kommentarer.

Arrangør: Foreningen Norden.

   Gratis • Åpent for alle • Debatt

 

Fottland, Håkon
Publisert: 01.11.19 09:27 Oppdatert: 01.11.19 10:30
Vi anbefaler