Heidundrende forskningsfestival

BFEs forskning når ut til mange barn og unge under forskningsdagene.

Thode, Sunniva Katharina
Publisert: 04.10.19 08:16 Oppdatert: 04.10.19 08:18

Under forskningsdagene får barn, unge og voksne utforske hva vi forsker på. Dette bildet er fra HHTs stand om å bygge miljøvennlige og bærekraftige bedrifter. Foto: Sunniva Katharina Thode

Forskningdagene er nå over og for en fest det har vært for oss på BFE. Vi har hatt publikumsrekord på Utforsk UiT der også NFH vant andreplass i «beste stand»-kåringen. Vi har hatt to deltakere i den regionale finalen av Forsker Grand Prix, utstillinger, bestill en forsker og en million herlige øyeblikk. Forskningsdagene var i år 18. - 29. september.

Formidlingspris til professor Audun Rikardsen

Audun Rikardsen ble tildelt Forskningsrådets formidlingspris. Bildet er fra markeringen i Tromsø. Foto: Sunniva Katharina Thode

Feststemningen under Forskningsdagene ble sparket i gang med at professor Audun Rikardsen ble tildelt formidlingsprisen fra Forskningsrådet i Oslo den 17.september.

Rikardsen vant på bakgrunn av hans allsidige og langvarige formidling av forskning. Forskningsrådet fremhevet spesielt hans entusiasme og fortellerevne.

Audun Rikardsen har formidlet med høy frekvens i mange ulike kanaler i flere år, inkludert nasjonal og internasjonal TV, radio, aviser og magasin, internett, barnebøker, foredrag, sosiale medier og ikke minst prisvinnende foto.

 

Hundrevis av elever

Torsdag 19. september hadde vi besøk av 6.-10. klassinger i NFH-bygget og på forskningstorget i MH-bygget. På denne dagen var 360 skoleelever innom NFH der de fikk være med på disseksjon av torsk, artsbestemmelse av fisk og bunndyr, analyse av viltkamerabilder med COAT og mørketid i havet. I mørketid i havet fikk elevene lære om hvordan vi «ser» i mørket, hvordan dyrene finner seg kjæreste i mørket ved å bruke lys, lyd og lukt og hvor vanskelig det er å finne ut om mat eller er bra eller ikke når det er helt mørkt.

Morgan Bender forteller om hvordan vi forsker i mørket i havet og hvorfor. Foto: Sunniva Katharina Thode

Publikumsrekord i NFH-bygget

Søndag 22. september besøkte over 1700 barn, unge og voksne NFH bygget under åpen dag på Utforsk UiT. På denne dagen fikk familiene opplever COATs miljøsti, mørketid i havet, fiskedisseksjon, hvordan de ulike fargene i lyset påvirker plantene og utforske fiskedisken og akvariet. I tillegg var det som tradisjon tro «fiskekonkurranse» på brygga utenfor inngangen til NFH.

"Fiskekonkurransen" på bryggen utenfor NFH-bygget er populær. Foto: Sunniva Katharina Thode

I COATS miljøsti fikk barna være lemmen under snøen i en hinderløype der de skulle finne «mat». Barna og foreldrene fikk prøve seg som forskere ved å undersøke viltkamerabilder og å finne ut hva reven har spist. De fikk også undersøke hva som skjer med dyr- og planteliv når det er utbrudd av lauvmakk og lære om planter, mangfold og fremmede plantearter.

Barna fikk utforske hva lemen gjør under snøen. Foto: Sunniva Katharina Thode

På fiskedisseksjon fikk barna være med å utforske hva alt det rare inni torsken er sammen med Arve Lynghammar. Barna spurte og grov og lærte om hva innvollene i fisken er, gjør og hva det kan fortelle oss.

Hæ, har fisken stein i øret?

Disseksjon med Arve Lynghammar er populært. Barna fikk utforske hva alt det rare inni torsken er. Foto: Sunniva Katharina Thode

Mørketid i havet var populært med alle sine stasjoner i kjelleren på NFH-bygget. Her kunne barna lære om hvordan vi forsker i mørket, kle seg ut som en arktisk forsker på tokt og lukte, føle, høre og lyse seg frem til god og dårlig mat og en «kjæreste» i havet».

I fiskedisken og akvariet fikk barn i alle aldre undersøke ulike fiskearter og bunndyr. Noen hadde de sett før og noen ikke. Ansatte og studenter fortalte engasjert om de ulike artene og mange klarte artsquizen med litt veiledning for å finne frem til riktig fisk og bunndyr.

I fiskedisken får barna utforske ulike fiskearter og hvordan man kan finne ut hvilken art det er. Foto: Sunniva Katharina Thode

Forskningstorget

På forskningstorget i Lysgården i MH-bygget var det ca. 1300 elever innom torsdag 19. september og mellom 1500 og 2000 besøkende på søndag 22. september.

På torget stilte vi med 3 stands, en fra hvert institutt. På standene fikk de besøkende prøve seg på å designe en bærekraftig bedrift, lære om de usynlige heltene: bakterier og venner og hvordan man med miljø-DNA kan finne ut hvilke dyr som har svømt forbi i havet. Den sistnevnte; «Kan du finne håkjerringa i havet?» fra NFH kom også på 2.plass i kåringen av beste stand.

NFH sin stand "Kan du finne håkkjerringa i havet?" kom på 2.plass i kåringen av beste stand. Foto: Sunniva Katharina Thoe

Medisin i havet, økonomisk motivasjon og bruk av spill i undervisning

Under forsker grand prix på Driv deltok to av våre stipendiater. Yannik Schneider (NFH) leverte en energisk presentasjon av sin forskning der han leter etter nye medisiner i bakterier som lever i det arktiske havet. Jørn Weines (NFH) sin presentasjon var full av lun humor og han fortalte om hvordan han forsker på å bruke spill i undervisning for å forsterke og stimulere læringen i fiskeriforvaltning.

Bruk av spill blir som labøvelser/tokt for tørre teoretiske fag

Professor Derek Clark fra HHT stilte som "Bestill en forsker" med et foredrag om når og hvordan økonomisk motivasjon fungerer og når det ikke fungerer. Kystens hus bestilte Clark der han holdt sitt foredrag for ungdomsskoleelever. Elevene fikk innføring i sentrale økonomiske begreper som insentiver og inflasjon.

Jørn Weines på Forsker Grand Prix. Foto: Sunniva Katharina Thode

Utstillinger

I forbindelse med forskningsdagene har vi hatt to utstillinger i NFH-bygget. Den ene «Hva foregår på et forskningsfartøy?» har prosjektet Arven etter Nansen stått for. Utstillingen viser hvordan og hva man forsker på ved hjelp av forskningsfartøy. Denne utstillingen er nå lånt ut til Framsenteret. Den andre utstillingen var fotoutstillingen «Har du sett?» med bilder tatt av BFEs ansatte. Bildene var også en intern konkurranse blant de ansatte der forbipasserende kunne stemme på sitt favorittbilde. Bildet som vant var fotografert av Emma Vogel.

Tusen takk

BFEs bidrag under forskningsdagene er et stort dugnadsarbeid. Vitenskapelig ansatte, teknisk-administrative, studierådgivere på instituttene, prosjektrådgivere, studenter og de på drift, fartøy- og tekniske tjeneste, organisasjon og økonomi og renhold jobber sammen for å få levert god forskningsformidling til et stort publikum. Tusen takk for alt engasjement og alle bidrag som gjør at vi kan gi så god formidling til publikum.

Hvilke dyr lever på havbunnen? Foto: Trine Holm Larsen
Thode, Sunniva Katharina
Publisert: 04.10.19 08:16 Oppdatert: 04.10.19 08:18
Vi anbefaler