Strålte under finalen i Forsker Grand Prix

UiTs Joseph Diab gikk nesten til topps i helgas nasjonale finale av Forsker Grand Prix. – Jeg håper min historie vil oppmuntre flere til å delta neste år, sier finalisten.

Henriksen, Lise Lotte
Publisert: 30.09.19 19:09 Oppdatert: 01.10.19 09:01
Tromsø

Joseph Diab og Solveig Kloppen får juryens poengsum
Joseph Diab får juryens poengsum, her sammen med programleder Solveig Kloppen. Foto: Yngve Vogt/UiO

Kristina Junttila Valkoinen og Joseph Diab skulle denne helgen representere UiT i konkurransen som i år ble holdt i Stavanger. 

– Det var ganske annerledes enn å stå på scenen i Tromsø. Selv om scenen i Stavanger var ny og jeg ikke kjente så mange i salen, var publikum nysgjerrige på forskningen min og reagerte på vitsene mine. De ga meg en varm følelse, sier Diab. 

Gikk videre i finalen

Forsker Grand Prix er en konkurranse hvor doktorgradsstipendiater skal delta med et populærvitenskapelig foredrag. Deltakerne har bare fire minutter på seg til å forklare publikum hva de forsker på – på en underholdende måte. Diab deltok selv med et foredrag om inflammatorisk tarmsykdom. 

– For et halvt år siden hadde jeg aldri forestilt meg at jeg skulle komme så langt. Jeg er mest stolt av at jeg fikk representere UiT og Institutt for farmasi på en god måte, og at jeg fikk presentere forskningen min nasjonalt, sier han. 

Joseph Diab under finalen i Forsker Grand Prix
Joseph Diab holdt presentasjon om inflammatorisk tarmsykdom. Foto: Yngve Vogt/UiO

Til sammen ti deltakere fra Stavanger, Tromsø, Trondheim, Bergen og Oslo deltar i den nasjonale finalen. Basert på karakterer fra en fagjury og stemmer fra publikum går to av dem videre til en superfinale, sammen med en tredje som juryen gir et wildcard til. Joseph Diab fikk i første runde full pott av juryen, og ble av dem valgt som tredje deltaker i superfinalen. Til slutt gikk seieren til til Daniel Vethe fra NTNU. 

Synliggjør bredden i forskningen

Kristina Junttila Valkoinen brukte sin erfaring som performancekunstner da hun skulle presentere sin forskning på deltakelse. 

– Jeg er stolt av at jeg er med på å synliggjøre bredden av forskningsfeltet. Jeg kommer fra scenekunst og forskning på dette feltet er ikke så synlig, i hvert fall ikke når det snakkes om forskning på generelt nivå slik som i Forsker Grand Prix. Det er også relativt nytt at forskningsresultater kan ta andre former enn tekst og ord, og en utfordring jeg ga meg selv var å utforske hvordan jeg kunne kroppsliggjøre forskningen min i den formen som er mitt felt; nemlig gjennom en forestilling, sier hun. 

Kristina Junttila Valkoinen på scenen under finalen av Forsker Grand Prix
Kristina Junttila Valkoinen brukte kroppen til å formidle forskningen sin. Foto: Yngve Vogt/UiO

Det gjorde også Junttila Valkoinen, og skilte seg ut fra de andre deltakerne ved å bruke denne formidlingsformen. 

– Det var en veldig fin opplevelse å være med på finalen. Jeg er glad i å møte publikum i ulike kontekster, og dette var en helt unik mulighet til å møte et helt nytt publikum og prøve noe nytt, sier hun. 

Oppmuntrer flere til å delta

Begge er klare på at erfaringen har vært lærerik. 

– Jeg kommer for eksempel til å ta med meg hvilken type språk og ord som er forståelig for hva jeg driver med. Jeg forsto hvor viktig det er å kommunisere hvorfor min type forskning er viktig. Tilbakemeldingene fra forskningsfeltet har vært gode og tydelig på dette, og det vil jeg kommunisere videre, sier Junttila Valkoinen. 

Kristina Junttila Valkoinen og Solveig Kloppen på scenen
Junttila Valkoinen fikk 16 av 18 mulige poeng av juryen. Foto: Yngve Vogt/UiO

Joseph Diab på sin side tar med seg at det ligger en fantastisk historie bak forskningen som det er verdt å dele med alle. 

– Jeg har til og med lært mer om prosjektet mitt og hvordan jeg kan fortelle det til publikum. Jeg var overrasket over hvor viktig inflammatorisk tarmsykdom og moderne kosthold er for offentligheten, sier han og legger til at han håper flere vil benytte seg av muligheten til å delta i konkurransen.

– Dette er bare begynnelsen, jeg kommer til å bruke tilbakemeldingene jeg fikk fra juryen til å forbedre kommunikasjonsferdighetene mine, og nå er jeg ikke redd for å snakke mer om jobben min. Jeg håper virkelig at min historie vil oppmuntre flere doktorgradsstipendiater til å delta neste år, og jeg vil jobbe for å synliggjøre viktigheten av forskningskommunikasjon med publikum. Jeg er mer villig til å dele min opplevelse med framtidige deltakere.

Joseph Diab under sitt andre foredrag
Joseph Diab under superfinalen av Forsker Grand Prix. Foto: Yngve Vogt/UiO
Henriksen, Lise Lotte
Publisert: 30.09.19 19:09 Oppdatert: 01.10.19 09:01
Tromsø
Vi anbefaler