Vil ha bærekraft-fokus i alle fagplaner

– Den beste måten for UiT å bidra til en bærekraftig framtid i nord er å løfte blikket fra plastbestikk til jobben med å få bærekraft i alle fagplanene, mener bærekraftspilot Hedda Crogh.

Brøndbo, Stig
Publisert: 16.08.19 10:55 Oppdatert: 16.08.19 11:00
Tromsø Alta Hammerfest Kirkenes Harstad Narvik Bardufoss Svalbard Bodø Mo i Rana

Bærekraftpilot ved UiT, Hedda Crogh. Foto: Stig Brøndbo

Som student har Hedda Crogh fokus på ledelse, innovasjon, marked. Som bærekraftspilot ved UiT skal hun forsøke å redde verden – litt.

  For å skape varig endring må vi tenke annerledes, og den aller beste plassen å skape denne endringen på, er i utdanningsinstitusjonene. Vi må få bærekraft inn i alle fag, mener Hedda Crogh.

I et halvt år har hun vært en av åtte studenter som har jobbet i 20 prosent stilling som bærekraftspiloter ved UiT Norges arktiske universitet.

Bærekraftspilotene er en del av UiTs satsning for å bidra til å nå FNs bærekraftsmål som er gjort til en del av universitetets strategi. Her kan du lese mer om denne satsninga, og få vite hva de andre sju bærekraftspilotene jobber med.

Noen av de åtte pilotene jobber med arrangementene UiT har ansvar for under "Bærekraftsdagene" som skal avvikles den siste uka i august, blant annet et bærekraftseminar og nattevandring for FNs bærekraftsmål 31. august. 

Our Ocean

– Mitt fokus har først og fremst vært på konferansen Our Ocean, som skal være i Oslo i oktober 2019, sier Crogh.

Our Ocean-konferansen bringer politiske ledere, forvaltning og forskning sammen for å diskutere hvordan vi skal sørge for å få til en bærekraftig bruk av havet. Crogh har jobbet med studentarrangement for å sette bærekraftig bruk av havet på agendaen, og hun håper at studenter fra UiT søker seg til Our Ocean-konferansen.

Men om vi faktisk skal få til å skape en bærekraftig framtid, må vi ha fokus på bærekraft i alt vi gjør, inkludert undervisningen ved UiT. Vi må få fokus på nytenking og bærekraft i alle fag, mener UiT-studenten.

Dårlig samvittighet

Som de fleste andre, gikk Crogh med litt dårlig samvittighet for valg hun gjorde i hverdagen.

– Plast er et problem, klær er et problem, papirposen er et problem, tøyposen vi trodde skulle bli en løsning viser seg også å være et problem, maten vår er et problem. Alle problemene kan bli overveldende og gjøre oss passive. Men gjennom arbeidet som bærekraftpilot har jeg truffet mange flinke og positive mennesker som har jobbet mye med bærekraft. De ser på utfordringer og løsninger på forskjellige måter, og de viser at det går an å gjøre noe, sier bærekraftpiloten.

Kan ta gode valg

Oppdraget har endret måten UiT-studenten tenker på.

Jo mer vi vet, jo bedre valg kan vi ta – og som bærekraftpilot kan jeg bidra til å spre kunnskap. Jeg har lært utrolig mye, sier Crogh. 

Oppgavene som bærekraft-pilot har vært varierte, fra å jobbe i team med prosjekter til å løse praktiske oppgaver med å arrangere konferanser.

– Og markedsføring. Jeg har jobbet mye med markedsføring, sier bærekraftpiloten.

Hun har blant annet bidratt til en promovideo for Our Ocean-konfersen. Den kan du se nederst i saken her. 

 

Les også: UiT med opprop for å få universitetene til å ta ansvar, og UiT skal bli en foregangsinstitusjon i å redusere klimautslipp.

 

 

 

Brøndbo, Stig
Publisert: 16.08.19 10:55 Oppdatert: 16.08.19 11:00
Tromsø Alta Hammerfest Kirkenes Harstad Narvik Bardufoss Svalbard Bodø Mo i Rana
Vi anbefaler