De første masterstudentene i grunnskolelærerutdanning uteksaminert i Alta

Etterspørselen etter de nye masterutdannede lærerne er stor, og mange av dem velger å bli i Finnmark. 

Solhaug, Randi Merete
Publisert: 22.05.19 10:51 Oppdatert: 04.12.19 08:41

Det aller første kullet av masterstudenter på desentralisert grunnskoleutdanning i Alta. Foto: Tommy Hansen

Masterstudentene på den desentraliserte grunnskoleutdanningen ved Institutt for lærerutdanning og pedagogikk i Alta hadde tirsdag 21. mai sin avslutningsmarkering etter fem års studier.

De 16 studentene er de aller første som blir uteksaminert ved UiT i Alta, og de er klare til dyst i et arbeidsmarked som nærmest skriker etter deres kompetanse. For lærermangelen er økende i Norge, og kanskje spesielt i Finnmark.

– Vi vet at flere allerede har fått jobbtilbud, blant annet her i Alta. Det er stor etterspørsel etter flere faglærte lærere, og vi klarer ikke å produsere nok.

Det forteller studieleder Yngve Engkvist ved Institutt for lærerutdanning og pedagogikk, campus Alta.

Etterspørselen etter masterstudentene gjør også at flere kommuner tilbyr svært gode arbeidsvilkår til nyutdannede, blant annet stipend og høyere lønn.

Ønsker å bli i Finnmark

En av masterstudentene som snart skal ut i jobb, er Åse Østvold. Hun forteller at flere av medstudentene hennes allerede har fått seg lærerjobb, og at andre venter på svar på sine søknader. Selv har hun et sterkt ønske om å bli i Finnmark.

– Ja, jeg ønsker å bli her. Jeg brenner for at folk som tar desentraliserte studier skal bli og bo i den regionen de har studert i.

Å være i det aller første kullet i Alta beskriver hun som både utfordrende og givende. Spesielt synes hun de har hatt dyktige lærere og et godt faglig opplegg.

– Vi har nok merket at vi var pilotstudenter, så vi er blitt veldig selvstendige. Men det er egentlig ingen ulempe, sier hun.

Til dem som lurer på om de skal søke lærerutdanning har Åse Østvold følgende råd:

– Hvis du er usikker – bare prøv! Jeg var usikker selv, men denne utdanninga er en kjempefin ”grunnmur” å ha. Man låser seg ikke bare til å bli lærer, men man kan få andre spennende jobber også. Det er også et godt utgangspunkt for å studere videre.

Tirsdag var det full jubel for at fem år med studier var tilbakelagt. Nå venter jobb i Finnmark på flere av kandidatene. Foto: Tommy Hansen

Gode tilbakemeldinger fra skolene

For å gjøre lærerutdanninga enda bedre, har UiT Norges arktiske universitet og Alta kommune de siste årene hatt et samarbeid gjennom to universitetsskoler i Alta.

– Erfaringen med masteren er veldig god. Vi har fått gode tilbakemeldinger fra studentene selv, og lærerne forteller at studentene jobber bra, selvstendig og stiller forberedt. Tilbakemeldingene fra skolene hvor studentene har sin praksis er også veldig gode, forteller Yngve Engkvist.

Dette kullet er også det første som har hatt nettbasert undervisning, noe som gjør at også studenter kan sitte i Kirkenes og følge undervisningen.

– Vi har etter hvert også fått flere oppkoblingssteder i Finnmark. For eksempel har vi hatt kull med oppkoblingssted i Hammerfest. Det siste kullet som ble tatt opp har oppkoblinssted i Kirkenes og på Storslett, i tillegg til Alta.

Yngve Engkvist forteller at rekrutteringen til studiet går bra:

– Samtidig ser vi en nedgang i antall kvalifiserte søkere etter at det ble innført krav om karakteren tre i norsk og fire i matematikk. Likevel regner vi med at rekrutteringen blir som vanlig til høsten. Våre kull er ikke så store, men fordelen for studentene er at oppfølgingen blir nær og tett, avslutter Engkvist.

Se også innslag fra mastergradsavslutninga på NRK Nordnytt (ekstern lenke).

Solhaug, Randi Merete
Publisert: 22.05.19 10:51 Oppdatert: 04.12.19 08:41
Vi anbefaler