Er UiT på rett digitaliseringsspor?

Verden blir mer digital – hva betyr det for UiT? Det forsøkte konferansen Digitaliseringsdagene å svare på, i løpet av to dager i april.

Konferansen satte fokus på ulike perspektiver, ønsker, verktøy, utfordringer og løsninger knyttet til UiTs videre arbeid med digitalisering.

Bersås, Sølvi
Publisert: 08.05.19 11:15 Oppdatert: 08.05.19 12:05
Tromsø Alta Hammerfest Kirkenes Harstad Narvik

Digitalisering – ikke bare å sette strøm på papir

VR
Test av virtuell virkelighet på Digitaliseringsmessa. Foto: Sølvi Bersås

Ifølge assisterende direktør Gøril Heitmann Heitmann betyr ikke den digitale transformasjonen bare mindre justeringer, men større endring

– Denne endringen må bestå av enkle tjenester, ellers bryr ikke dagens generasjon seg, kommenterte Heitmann.

IT-direktør Stig Ørsje sa IT-avdelingen iallfall har en klar ambisjon om å bli en synlig og aktiv digitaliseringspartner for ansatte og studenter ved UiT. Han trakk frem ITAs nye Veikart 3.0 2019-2021, der fokuset er på kjernevirksomheten og tjenesteorientering.

Dette er DigU

DigU er et endrings- og utviklingsprogram som skal gå fra 2019 og ut 2021. 

Les mer om DigU

– DigU er verktøyet for å nå målene satt i Veikartet, sa Ørsje, og henviste til at mange mener teknologiskiftene går raskere og raskere.

– Det blir aldri å gå så sakte i framtiden som det går i dag. Det blir bare mer IT, kommenterte han, og fulgte opp med ITAs prinsipper:

– Sky før kjeller – trådløs før kabel.

Video av Andreas Ekströms' foredrag

Seven ways to own the world

Sju sätt at äga världen

Syv måter å eie verden

Et av hovedforedragene under konferansen kom fra Andreas Ekstöm , kulturjournalist i Sydsvenskan i Malmö-Lund.

Ekstrøm viste hvordan makt, penger og kunnskap har blitt feilfordelt i den digitale revolusjonen. Samtidig påpekte han hvilke enorme muligheter verden har, som nye foretaksmodeller, en ny måte å være sosial på og hvordan vi kan forme det internett vi egentlig vil ha.

Andreas Ekström på Digitaliseringsdagene
Kulturjournalist Andreas Ekström holdt et engasjerende foredrag hvor han spurte hvorfor vi velger som vi gjør og hvordan oppfører vi oss egentlig i den pågående, digitale revolusjonen. Foto: Espen Rivedal
Programmet for Digitaliseringsdagene inneholdt ellers et bredt spekter av foredrag, og de fleste av foredragene har blitt lagt ut, med parallellspor for utdanning og forskning, workshops og en digitaliseringsmesse med ulike tema.

 



 

 

 

 

 

 

 

 Paneldebatt

Paneldebatt Digitaliseringsdagene 2019
I panelet med seniorrådgiver Aase Tveito fra UiT som moderator, fra høyre direktør Roar Olsen, Unit, IT-direktør Tord Tjeldnes, UiA, professor Geir Lorem, UiT, professor Jørgen Berge, Tonje Nilsen, Studentparlamentets arbeidsutvalg, Johanne Raade, direktør ved UB/UiT, Tom Røting, administrerende direktør Uninett. Foto: Espen Rivedal
– Veikartet og visjonen er god, men det forutsetter nye måter å jobbe på for oss alle – å endre adferd er vanskelig. Tverrfaglighet, samhandling på tvers og at vi må være der teknologien møter menneskene ble nevnt av flere. Planene er gode, verktøyene kan være tilgjengelige, men likevel kan være vanskelig å møte utfordringene til forskere og studenter.

 

 

 

 

 

 

Hva tenker du om UiT og digitalisering?

Stig Ørsje, IT-direktør ved Avdeling for IT, mener at digitaliseringen endrer måten UiT driver utdanning og forskning på.

– Digitalisering muliggjør nye arbeidsformer og er det viktigste verktøyet vi har for å modernisere utdanningene våre. Både de digitalt innfødte studentene som kommer til universitetet nå og samfunnet rundt oss forventer at UiT tilbyr et reelt digitalt førstevalg.

– Open science må bygge på digitaliserte løsninger og innen forskningsdataområdet vil teknologien kunne gi nye muligheter og økt verdi av data.  Vi går en spennende tid i møte og digitaliseringsdagene er ment å gi smakebiter på fremtiden og stimulere til nysgjerrighet, økt kompetanse og nyskapning.

Anita Iversen, Førsteamanuensis og leder for HelPed

­– Jeg tenker at det er fantastisk at UiT tar ansvar og nye grep for digitalisering. Jeg gleder meg til de nye initiativene kommer, og til at vi får sette en ny retning for bruk av digitale verktøy som vil endre måten vi jobber på, innen undervisning, forskning, formidling, administrasjon og samhandling. Det er nødvendig og utrolig spennende.

Endring tar tid – dette betyr en stor omstilling for mange, så vi må jobbe med utviklingen på en klok måte. Ledelsen må være oppmerksom på at vitenskapelige ansatte trenger tid og rom til å sette seg inn i, lære og ta i bruk det nye. Her vil jeg trekke frem HelPed, som vil være en synlig samarbeidspartner og pådriver i arbeide med å utvikle nye lærings- og undervisningsaktiviteter på nye læringsarenaer.

Bente Evjen Schøning, rådgiver ved Institutt for samfunnsmedisin:

– Vi har en lang vei å gå og jeg tenker at vi alle må være med og dra lasset sammen.

Hvis det skal gå må arrangementer som dette være kjent for alle. Bedre kommunikasjon rundt konferansen kunne gitt bedre deltakelse. Det kunne vært interessant å vite hvem som har fått med seg konferansen og ikke kunne gå, opp mot hvem som ikke fikk det med seg. Jeg skulle også ønske at det var flere damer med på konferansen.

Ingrid Kvist Martinussen, førstekonsulent ved Institutt for fysikk og teknologi 

– Jeg oppfatter at UiT internt er godt i gang med å gjøre arbeidshverdagen min tilnærmet heldigital. Det utfordrer oss ansatte til å tilpasse oss, tenke nytt og finne nye måter å jobbe på som er mer effektive. 

 Det tar så klart litt tid å få til prosesser som fungerer godt med tanke på god forvaltning og kvalitetssikring. Da er det viktig at vi som brukere gir tilbakemelding.

 

 

 

 

 

Bersås, Sølvi
Publisert: 08.05.19 11:15 Oppdatert: 08.05.19 12:05
Tromsø Alta Hammerfest Kirkenes Harstad Narvik
Vi anbefaler