Vindkraft og solenergi vinner over karbonfangst

Forskere har sammenlignet karbonfangstteknologi med fornybare energi-teknologier. 

Bludd, Ellen Kathrine
Publisert: 06.05.19 10:00 Oppdatert: 07.05.19 10:35

Fornybare energikilder må satses på fremfor karbonfangst for å redusere drivhusgassene i atmosfæren mest effektivt. Foto: UiT

I 2016 trådte Parisavtalen i kraft, en internasjonal avtale som skal sørge for at verdens land klarer å begrense klimagassutslipp, og over tid føre til at vi blir klimanøytrale.  En metode som er foreslått for at verden skal klare å bli klimanøytral, er at man skal utvikle karbonfangst- og karbonlagringsteknologi (såkalt CCS) som kan bidra til å fjerne CO2 fra atmosfæren. 

Forsker Matteo Chiesa fra UiT har sammen med utenlandske kolleger sammenlignet karbonfangst-teknologi med fornybare energikilder som sol og vindkraft. 

Resultatet? Fornybare kilder vinner, forteller energi-forsker Matteo Chiesa fra UiT.

Artikkelen ble nylig publisert i anerkjente Nature Energy

Les også NRK-saken: Ny forskning er kritisk til satsing på karbonfangst.

Mer lønnsomt 

– Vi har sett på hvilken av de forskjellige metodene for energiutvinning som er mest effektiv, altså hvor mye energi du bruker på å utvinne energien, og hvor mye energi du får igjen, forklarer Chiesa. Dette gir forskerne netto energi-tall som som de kan sammenligne. 

Fornybare energikilder gir altså mer netto energi enn karbonfangstteknologi gjør og det vil si at vi får mer energi ut av hver mengde energi vi investerer. Dette betyr at det vil være mer lønnsomt å satse på fornybare energikilder, enn å videreutvikle karbonfangstteknologi.

Fornybar energi er per dags dato en tilstrekkelig moden teknologi som gjør at vi kan bevege oss videre mot energiovergangen uten å ty til usikre og dyre løsninger som karbonfangst, forteller energi-forsker Matteo Chiesa.

Bortsett fra at karbonfangstteknologien ennå ikke er testet i stor skala, så er det store problemet ved å ta denne teknologien i bruk at vi gir nytt liv til fossile teknologier, mener Chiesa.

Matteo Chiesa er leder for forskningsgruppen Arctic Centre for Sustainable Energy (ARC) ved UiT, som jobber med å utvikle bærekraftige samfunn i Arktis. 

Les også: 100 millioner til framtidas energisystem på Nord-Senja

Les også: ARC is officially inaugurated.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Vi sitter igjen med mer energi ut av hver mengde energi investert av å satse på fornybare energikilder fremfor karbonfangst-anlegg. Figur: Maritsa Kissamitaki

Direkte fangst

Leder av Arctic Centre for Sustainable Energy, Matteo Chiesa er en av forskerne bak den ferske energi-studiuen. Foto: Julie Strømsvold

- Ideen bak karbonfangst og lagring er ganske enkel, forteller Chiesa og fortsetter:
- I stedet for å slippe ut CO2 i atmosfæren pumper vi den under jorden, inn i en porøs berggrunn som før inneholdt gass eller olje.

Dette kan åpenbart ikke gjøres med kjøretøy, men det kan fungere med kraftverk, forteller han. Forskerne stiller spørsmål ved om karbonfangstteknologien vil være klar for bruk i storskala tidsnok. Det er mye igjen før denne teknologien kan tas i bruk på det nivået som skal til for å nå målene om å holde klimaendringene innenfor en temperaturstigning på 2 grader. 

Vår studie handler kun om karbonfangst som en måte å fjerne karbon fra kraftverkutslipp. Dette betyr ikke at det ikke kan være nyttig å fjerne karbondioksid direkte fra atmosfæren, sier Chiesa.

Han forteller at dette kalles "direkte atmosfærisk fangst" (DAC) eller "Negative Emission Technologies" (NET). Det er en dyr teknologi, men det kan være den eneste måten å gå tilbake til en CO2-konsentrasjon lav nok til å unngå det verste scenarioet. 

Ungdom i bevegelse

Den svenske miljøaktivisten Greta Thunberg setter fart i tiltak mot klimaendringer. Foto: Anders Hellberg

Men de ikke-fornybare energikildene som fossilt brensel er, er dømt til å ta slutt uansett, så hva er poenget med å investere de få ressursene vi fortsatt har i en teknologi som ikke har noen fremtid? spør Chiesa. 

Chiesa mener at karbonfangst og lagring er en kreativ fiasko, han mener at vi kan finne på bedre løsninger enn å gjemme karbon nede i bakken.

- Forskere har fortalt oss i mer enn 30 år at hvis vi ikke bremser utslippene av CO2 og andre drivhusgasser, vil vi få store problemer i nær fremtid, sier energi-forskeren. Han mener at foreløpig har lite blitt gjort.

- Heldigvis ser det ut til at noe beveger seg, særlig med den unge svenske aktivisten Greta Thunberg som går i front for å sette dette på dagsorden, avslutter Matteo Chiesa.  

Les også: Arktiske fiskearter kan utryddes av klimaendring

Les også: Kan man leve på luft og kjærlighet?

Bludd, Ellen Kathrine
Publisert: 06.05.19 10:00 Oppdatert: 07.05.19 10:35
Vi anbefaler