Hva motiverer forskere til å publisere åpent?

En ny doktorgrad ved UiT viser at holdninger, normer og vaner påvirker valget om å publisere forskningsresultater åpent tilgjengelig.

 

Thode, Sunniva Katharina
Publisert: 05.04.19 08:33 Oppdatert: 05.04.19 08:33

Lars Moksness har forsket på forskere. Foto: Rudi Caeyers

Lars Moksness har forsket på forskere. For å være mer konkret; han har forsket på hva som motiverer og demotiverer forskerne til å publisere forskningen sin i åpne tidsskrifter, og hva som er styrende i valget. Forskningen har han gjort under sitt doktorgradsarbeid ved Handelshøgskolen ved UiT Norges arktiske universitet. Moksness sier at forskere styres av sine personlighetstrekk, identitet, vaner og hva kollegaer sier og gjør. Manglende tillit og statusen til åpne journaler er en barriere for åpen publisering.

 

Hva er åpen publisering?

Vitenskapelig publisering er verktøyet forskere bruker for å formidle sin forskning og sine resultater. Det finnes i hovedsak to modeller for tidsskriftene som forskerne publiserer i, sier Moksness. Det er tidsskrifter med åpen tilgang (open access) og tidsskrifter som ikke har åpen tilgang (lukket). I åpne tidsskrifter koster det ikke noe for leserne å lese en artikkel, mens i lukkede tidsskrifter må leseren betale for å lese artiklene. Regjeringen og finansieringskilder krever i større og større grad at man skal publisere i tidsskrifter med åpen tilgang. Bakgrunnen for dette er at kunnskap skal tilhøre alle, spesielt når forskningen finansieres av offentlige midler. Hvorfor publiserer ikke alle åpent da? Noen tidsskrifter gir mer prestisje enn andre og flere av tidsskriftene som gir prestisje er lukket, forklarer Moksness.

 

Holdninger og normer styrer valget

Hovedspørsmålet mitt var hvorfor forskerne velger å publisere åpent eller lukket, sier Moksness. Han har samlet inn data ved å sende ut spørreskjemaer til forskere, og han fikk svar fra 322 ved UiT og fra 1588 ved universiteter rundt i Norge. Resultatene viser at forskere er positive til å publisere åpent. De forstår verdien i det og er enig i at det er det riktige, sier Moksness. Samtidig er det ikke alltid slik at de har intensjon om å publisere åpent. Forskernes holdninger er likevel det som styrer sterkest. Normen om å gjøre forskningsresultater åpent tilgjengelig er også en viktig faktor som styrer forskerne mot åpen publisering. I tillegg er muligheten for å være mer synlig positivt tellende.

 

Forskeren må ha tillit til tidsskriftene og innarbeide vaner

Mine resultater viser også at tillit er en viktig faktor, sier Moksness. Dersom forskeren har tillit til åpne tidsskrifter teller det positivt for å publisere åpent. Hvis de derimot ikke har tillit til dem, er de mer tilbøyelig til å publisere lukket. Det er også tydelig at vane spiller inn på valget av tidsskrift man ønsker å publisere i, sier han. En annen viktig faktor er «oppfattet» kvalitet, sier Moksness. Dersom en forsker ikke tror at kvaliteten på åpne tidsskrifter er god, vil de helst publisere i lukkede tidsskrifter som de tror har god kvalitet. Denne oppfatningen henger ofte sammen med det som kalles impact factor, eller effektfaktor. Generelt er det slik at tidsskrifter som har eksistert lenge, og har høye siteringstall, har høy effektfaktor. Kvaliteten er derimot ikke egentlig knyttet til effektfaktoren, det er en oppfattelse som har blitt til av måten vi har «målt» forskning på, avslutter han.

 

Moksness med veiledere, bedømmelseskomité og leder av disputas. Foto: Rudi Caeyers

Lars Moksness er født i 1978 i Sarpsborg og har en mastergrad i psykologi. Den 13. desember 2018 disputerte han for PhD grad i samfunnsvitenskap med avhandlingen «Understanding researchers’ intention and habit regarding publishing in open access journals». Veilederne var professor Svein Ottar Olsen (HHT) og førsteamanuensis Anders Hauge Wien (HHT). Bedømmelseskomitèen bestod av Carol Tenopir (University of Tennessee, USA) som førsteopponent, professor Per-Egil Pedersen (Universitetet i Sørøst-Norge) som andreopponent og førsteamanuensis Jinghua Xie (HHT) som internt medlem og leder av komiteen. Disputasen ble ledet av dekan Kathrine Tveiterås (BFE-fak).

 

Referanser

Moksness, L., & Olsen, S.O. (in press). Perceived quality and self-identity in scholarly publishing. Journal of the Association for Information Science and Technology.

Moksness, L. (2018). Understanding researchers’ intention and habit regarding publishing in open access journals. Tromsø: UiT Norges arktiske universitet.

Moksness, L. & Olsen, S.O. (2018). Trust versus perceived quality in scholarly publishing: A personality–attitude–intention approach. College & Research Libraries, 79(5), 671–684

Moksness, L. & Olsen, S.O. (2017). Understanding researchers’ intention to publish in open access journals. Journal of Documentation, 73(6), 1149-1166.

 

Thode, Sunniva Katharina
Publisert: 05.04.19 08:33 Oppdatert: 05.04.19 08:33
Vi anbefaler