Hvordan er det å være en LHBT-person i dagens Russland?

Grensen mellom Norge og Russland markerer et av de største skillene i verden mellom hva slags rettigheter du har hvis du er homofil, lesbisk, bifil eller transperson (LHBT). I Norge kan du gifte deg og det er lovfestet at du ikke skal diskrimineres. I Russland er det forbudt å si noe positivt om homofili foran mindreårige, og flere grupperinger nærmest jakter på LHBT-personer.

Ole-G. Solheim, regionleder i Amnesty International Region Nord, vil holde foredrag om hvordan er det å være en LHBT-person i dagens Russland. Han var blant initiativtagerne til Barents Pride i Kirkenes og sitter styret til Tromsø Arctic Pride.

Det er ikke forbudt å være homofil i Russland, men den såkalte «antipropagandaloven" forbyr positiv omtale av «utradisjonelle seksuelle relasjoner»

Amnesty har dokumentert en økning i vold og hatkriminalitet mot russiske LHBT-personer etter at anti-propagandaloven ble vedtatt i 2013. Mye av denne volden er også organisert i egne nettverk.

Russisk politi og rettsvesen følger ikke opp anmeldelser, noe som fører til at skeive ikke lenger anmelder grove forbrytelser.

Mange LHBT-personer lever med en konstant frykt for at noen skal få mistanke om deres legning. De risikerer å miste jobben eller relasjon til sin egen familie, og de som engasjerer seg for deres sak opplever forfølgelse, psykisk stress og og risikerer å bli utbrente.

Russiske LHBT-organisasjoner stemples dernest som fremmede agenter med de begrensninger i handlingsrom det gir.

På grunn av dette tok Amnesty International region nord et initiativ, sammen med andre frivillige organisasjoner, til et et samarbeidsprosjekt med russiske LHBT-organisasjoner.Resultatet var at vi arrangerte Barents Pride i Kirkenes høsten 2017. 30 russiske delegater deltok og arrangementet fikk stor internasjonal oppmerksomhet. I fjor gjentok vi suksessen med hele 80 russiske delegater.

_______

Arrangementet er en del av Menneskerettighetsuka i Tromsø som er en uke dedikert til å sette fokus på menneskerettigheter gjennom foredrag, debatter og andre aktiviteter.

Når: 20.03.19 kl 14.15–15.00
Hvor: UiT MH-bygget, rom MH U.6 AUD 1
Sted: Tromsø
Målgruppe: Studenter, Gjester / eksterne, Inviterte, Enhet
E-post: ogs@amnesty.no
Legg i kalender
Vedlegg / Bilder: