vår 2020:    HEL-3168 Kroppsforståelse og kommunikasjon - 10 stp

Søknadsfrist

1. desember

Emnetype

Emnet er obligatorisk for studenter på master i fysioterapi. Emnet kan tas som enkeltemne.

Opptakskrav

Fullført bachelor eller tilsvarende i helsefaglig eller samfunnsvitenskapelig utdanning. Studenter med annen utdannelse av minimum tre års omfang og relevant fagfordypning (80 studiepoeng) vil bli vurdert. Søknadskode: 9371 - enkeltemner på masternivå.

Innhold

Emnet går i dybden på teorier om kroppsforståelse og kommunikasjon som aktualiseres i forhold til fagutøvelse.

Fenomenologisk forståelse, der kroppen er sentrum for erfaring, uttrykk og handling samtidig som den er en biologisk organisme og et biomekanisk system, står sentralt. Denne forståelsen utdypes ved å integrere naturvitenskapelig kunnskap og samfunnsvitenskapelig teori. Begreper som tematiseres og relateres til funksjon og funksjonssvikt er eksempelvis: kroppen som subjekt, intensjonalitet, intersubjektivitet, kroppsskjema, kroppsbilde, eierskap, persepsjon og handling. Fenomenologisk kroppsforståelse drøftes og relateres til biomedisinsk og biopsykososial modell.

Ulike teoretiske forståelser av kommunikasjon utdypes og relateres til kroppen som sentrum for erfaring, uttrykk og handling, hvor dynamiske og interaktive aspekter vektlegges. Emnet gir kunnskap om teoretiske modeller og kliniske implikasjoner som løfter frem betydningen av relasjon og kommunikasjon i terapeutiske kontekster. Dette inkluderer kommunikasjon mellom terapeut, pasient, pårørende og andre faggrupper.

Emnet inngår i studieprogrammet i andre semester og tilfører vesentlig kunnskap som understøtter særfaglig og flerprofesjonell klinisk praksis og faglig utviklingsarbeid. Emnet undervises parallelt med de fagspesifikke emnene HEL-3226 og HEL-3222.


Hva lærer du

Kunnskaper:

  • Har inngående kunnskap om hvordan ulike teoretiske modeller fremstiller kroppen og hvilke implikasjoner dette kan ha for fagutøvelse.
  • Har avansert forståelse av teorier og begreper om kroppen som sentrum for erfaring, uttrykk og handling og samtidig biologisk organisme/biomekanisk system samt hvilke implikasjoner dette kan ha for fagutøvelse.
  • Har inngående innsikt i teorier og begreper knyttet til kommunikasjon og relasjon i terapeutiske kontekster hvor kropp, deltakelse, funksjon og helse er i fokus og hvilke implikasjoner dette kan ha for fagutøvelse.

 

Ferdigheter:

  • Kan analysere og kritisk vurdere ulike måter å forstå kroppen på, samt drøfte muligheter og begrensinger knyttet til ulike tilnærminger i kliniske møter.
  • Kan integrere fenomenologisk teori om kroppen med relevant naturvitenskapelig teori og relatere dette til kliniske problemstillinger og fagutøvelse.
  • Kan analysere og kritisk vurdere kommunikasjons- og interaksjonsprosesser i det terapeutiske arbeidet ved hjelp av teori presentert i emnet.

Generell kompetanse:

  • Kan anvende kunnskap om kroppsforståelse og kommunikasjon som analytiske redskaper for å videreutvikle fysioterapifaglig og flerprofesjonell praksis.
  • Kan anvende teori presentert i emnet til kritisk tenking, teoretisk underbygning og nytenking/ innovasjon av eget fag og i helsetjenesten


Undervisnings- og eksamensspråk

Eksamensspråk: Norsk er hovedspråk i undervisningen, men det kan også bli gitt undervisning på svensk, dansk og engelsk. Eksamensspråk er norsk, med mulighet for å skrive på svensk, dansk eller engelsk etter nærmere avtale. 

Undervisning

Undervisningen vil bestå av en kombinasjon av forelesninger, seminarer, gruppearbeid og studentaktive læringsaktiviteter.

Samlet arbeidsomfang utgjør 300 timer. Disse fordeles slik:

  • Forelesninger: 20 timer
  • Seminarundervisning: 20 timer
  • Gruppearbeid:10 timer
  • Selvstudium: 180 timer
  • Eksamensforberedelser 70 timer.


Eksamen

Det gjennomføres et muntlig arbeidskrav i gruppe på siste samling hvor studentene skal  analysere en situasjon fra klinisk praksis på bakgrunn av gitte teoretiske begreper/perspektiv knyttet til teori i emnet.

Arbeidskravet vurderes av faglærer, jf. retningslinjer Obligatorisk fremmøte på seminarer og timeplanfestet gruppearbeid.

Emnet avsluttes med en skriftlig hjemmeeksamen ut fra gitt oppgavetekst hvor redegjørelse for teori, anvendelse og drøfting av teoretiske innsikter i forhold til fagutøvelse vektlegges. Omfang maksimum 4000 ord.

Tidspunkt: Eksamen avholdes i andre semester.

Det er utarbeidet utfyllende retningslinjer og sensorveiledning for eksamen.

Eksamenskommisjonen består av en intern og en ekstern sensor. Karakterskala fra A-E for bestått og F for ikke bestått.

Adgang til kontinuasjonseksamen gis i påfølgende semester. Kontinuasjonseksamen arrangeres i henhold til forskrift for eksamener ved Universitetet i Tromsø, Norges arktiske universitet.


  • Om emnet
  • Studiested: Tromsø |
  • Studiepoeng: 10
  • Emnekode: HEL-3168