høst 2019:    JUR-3608 Rettshjelp I - 15 stp

Emnetype

Rettshjelp I  er et enkeltemne på masternivå, og tilbys i høstsemesteret.

Emnebeskrivelsen må se i sammenheng med Studieplan for graden Master i rettsvitenskap ved Universitetet i Tromsø - Norges arktiske universitet, Fagplan for femte avdeling ved masterstudiet i rettsvitenskap ved Universitetet i Tromsø - Norges arktiske universitet og Reglementet for den valgfrie delen av masterstudiet i rettsvitenskap ved Universitetet i Tromsø - Norges arktiske universitet.


Opptakskrav

Emnet inngår i femårig master i rettsvitenskap ved UiT. Emnet kan tas av fakultetets studenter som en del av den valgfrie delen på femte avdeling, jf. Studieplan for graden Master i rettsvitenskap ved Universitetet i Tromsø, punkt 4. Opptak til emnet forutsetter bestått tredje avdeling master i rettsvitenskap, jf. Reglementet § 6 nr. 3. I tillegg må studenten ha blitt tilbudt jobb hos Jusshjelpa i Nord-Norge før søknadsfristen til spesialfaget går ut.

Studiepoengreduksjon

Du vil få en reduksjon i antall studiepoeng (som oppgitt under), dersom du avlegger eksamen i dette emnet og har bestått følgende emne(r) fra før av:

JUR-3608 Rettshjelp 15 stp
JUR-3609 Rettshjelp II 15 stp
JUR-3609 Rettshjelp 15 stp

Innhold

Pensum og undervisning i spesialfaget bygger videre på den generelle rettslige forståelsen som studentene har tilegnet seg i løpet av studiet, herunder metodiske kunnskaper og ferdigheter. Spesialfaget består av praktisk juridisk saksbehandling innenfor de fagområder Jusshjelpa til enhver tid tilbyr rettshjelp innenfor. Dette kan være sosialrett, trygderett, fengselsrett, utlendingsrett, gjeldsrett, husleierett, pengekravsrett, arbeidsrett, familie- og arverett samt barnerett.

Hva lærer du

Kunnskap

Etter bestått spesialfag har studenten:

  • Avansert kunnskap om klientbehandling, systematisering av faktum, utarbeidelse av ulike strategier samt yrkesetiske problemstillinger,
  • Avansert kunnskap om prosessen med å fremme ulike krav, herunder mot forvaltningsorganer og private personer og selskaper.
  • God kunnskap om forholdet mellom rettshjelpstilbudet og rettshjelpsbehovet.
  • God kunnskap om betydningen av rettspolitisk arbeid.

 

Ferdigheter

Etter bestått spesialfag kan studenten:

  • Gjennomføre rettshjelp gjennom hele saksbehandlingsprosessen innenfor fagområdene hun/han har arbeidet med, herunder organisere klientmøter, systematisere relevant faktum, gi kvalifiserte råd på bakgrunn av gjeldende rett, utforme relevante dokumenter som brev, klage, prosesskriv og ulike former for begjæring samt gjennomføre forhandlingsmøter og rettsmøter.
  • Identifisere rettspolitiske problemstillinger.
  • Behandle rettspolitiske problemstillinger ved hjelp av ulike strategier.

 

Generell kompetanse

Etter bestått spesialfag kan studenten:

  • Anvende de ovennevnte kunnskapene og ferdighetene i rettshjelp individuelt og i samarbeid med andre,
  • Kommunisere resonnementer på en tydelig og presis måte, skriftlig og muntlig til fagfellesskapet og allmennheten
  • Anvende kunnskaper og ferdigheter tilegnet i rettshjelpsfaget på alle rettsområder og til alle arbeidsoppgaver og prosjekter hvor det er relevant
  • Identifisere og reflektere over yrkesetiske dilemma som arbeid innenfor rettshjelp særlig kan lede til, og håndtere disse på en forsvarlig måte


Undervisnings- og eksamensspråk

Norsk

Undervisning

Undervisningen tilbys i form av interne kurs ved Jusshjelpa i begynnelsen av semesteret, og praktisk saksbehandling under tilsyn av saksbehandlingsgruppene og faglig ansvarlig. Videre gis det undervisning i rettspolitikk og etikk i regi av fakultetet. Undervisningen gis som utgangspunkt i form av forelesninger og seminar. Undervisningen er i høy grad problembasert. Undervisningsspråket er norsk.

Dersom det er mindre enn 4 undervisningspåmeldte studenter i emnet, vil det ikke bli arrangert undervisning.


Eksamen

Eksamensformen er en 5 dagers skriftlig hjemmeeksamen, hvor eksamensoppgaven(e) kan inneholde teoretiske og/eller praktiske problemstillinger. I tillegg kommer én muntlig eksamen. Vurderingsuttrykket er karakterskalaen A-F, med F som ikke bestått. Kandidater som fremstiller seg til eksamen i spesialfag og blir bedømt til karakteren F har rett til å kontinuere, jf. Forskrift for eksamener ved Universitetet i Tromsø § 22. Eksamensspråket er norsk.

Arbeidskrav: Det er obligatorisk å delta på intern opplæring, samt kurs Det juridiske fakultet arrangerer for medarbeiderne. Det kreves i tillegg at studentene deltar aktivt på saksinntak. Det er en forutsetning for å ta spesialfaget at man er, eller har vært, ansatt på Jusshjelpa i Nord-Norge. Det er et krav for å kunne avlegge eksamen i rettshjelp 15 studiepoeng at man har arbeidet hos Jusshjelpa minst 15 timer per uke i gjennomsnitt i to semester ( 40 % stilling). Studenter som har mer enn 20 % fravær fra arbeidsplikten mister retten til å avlegge eksamen.


Error rendering component

  • Om emnet
  • Studiested: Tromsø |
  • Studiepoeng: 15
  • Emnekode: JUR-3608