Haust 2019:    HIS-1024 Norge på 1800-tallet: globalhistoriske perspektiv - 10 stp

Søknadsfrist

1. juni for emner som tilbys i høstsemesteret. 1. desember for emner som tilbys i vårsemesteret.

Emnetype

Emnet kan tas som enkeltemne og er valfritt i bachelorstudiet i historie og i lektorutdanninga 8-13 studieretning historie. Passer også som støtteemne i statsvitskap og andre humanistiske og samfunnsvitskaplege utdanningar.

Opptakskrav

Søknadskode 9199 - enkeltemner lavere grad (ikke realfag).

Innhald

Emnet skal gje eit samla oversyn over hovudtrekk i politisk, økonomisk, sosial og kulturell historie i Noreg på 1800-talet. «1800-talet» er her ikkje kronologisk fiksert til perioden 1800-1900, men kan variere frå område til område. Til dømes vil det politiske 1800-talet vere perioden frå innføringa av konstitusjonelt monarki (1814) til gjennomføringa av allmenn røysterett (1913). Eit hovudmål med emnet er å sjå endringane på ulike område av norsk historie i globalhistoriske perspektiv.

Kva lærer du

Etter bestått emne har studentene følgende læringsutbytte:

Kunnskaper

Studenten har:

  • Har oversikt over grunntrekk ved norsk historie på 1800-talet
  • Forstår dei særskilte tidrytmane på ulike samfunnsområde og kan sjå dei i samanheng
  • Kan relatere endringane i norsk historie til tilsvarande endringar i europeisk og global historie og sjå samanhengane mellom dei

Ferdigheter

Studenten kan:

  • Bruke perspektiv og omgrep frå globalhistorie til å forstå endringar i norsk historie
  • Diskutere norsk historie i globalhistoriske perspektiv skriftleg og munnleg
  • Gjere greie for særtrekk ved norsk historie på 1800-talet


Undervisnings- og eksamensspråk

Eksamensspråk er normalt norsk, men det kan etter søknad til instituttet også vere høve til å skrive oppgaver og eksamen på andre språk.

Undervisning

Normalt vil det bli gjeve undervisning 12 gonger (2 x 45 min) i form av førelesning og/eller seminar. Det vil vere ein kombinasjon av studentaktive læringsformar, både munnleg og skriftleg. Studentane må også legge ned ein innsats i eigenstudium av pensumlitteratur.

Alle emner evalueres en gang i løpet av programperioden. Programstyret avgjør hvilke emner som skal evalueres av studenter og lærer per år.


Eksamen

Arbeidskrav:

Følgende arbeidskrav må være gjennomført og godkjent før man kan fremstille seg til eksamen:

Godkjent svar (ca. 1000 ord) på to skriftleg arbeidskrav.

Eksamen:

Eksamen består av: Heimeeksamen, 1 veke, med felles skriftleg oppåve for alle.

Ein skriftlig oppgave på om lag 6 sider (2500 ord med linjeavstand 1,5). Besvarelsen leverast mot slutten av semesteret og har ein varigheit på 1 uke. Studentane får tilbud om kollektiv rettleiing ved utleveringen av oppgaveteksten. Eksamen blir evaluert etter karakterskalaen A-F, der F er stryk. Ved karakteren F-stryk/ikke bestått tilbys kontinuasjonseksamen i begynnelsen av påfølgende semester.

Kontinuasjonseksamen:

Ved karakter F/ikke bestått tilbys kontinuasjonseksamen i begynnelsen av påfølgende semester. Ved gyldig forfall tilbys utsatt eksamen i begynnelsen av påfølgende semester. Frist for oppmelding til kontinuasjonseksamen er 15. januar for eksamen i høstsemesteret og 15. august for eksamen i vårsemesteret.


Error rendering component

  • Om emnet
  • Studiested: Tromsø |
  • Studiepoeng: 10
  • Emnekode: HIS-1024