høst 2019:    HIS-1026 Den tyske hansaen i norsk og europeisk historie - 10 stp

Søknadsfrist

1. juni for emner som tilbys i høstsemesteret. 1. desember for emner som tilbys i vårsemesteret.

Emnetype

Emnet er valgfritt i bachelorstudiet i historie. Det kan også tas som enkeltemne, og passer som støtteemne til flere samfunnsvitenskapelige og humanistiske disipliner.

Opptakskrav

Generell studiekompetanse eller realkompetanse.

Søknadskode 9199 - enkeltemner lavere grad (ikke realfag).


Innhold

Emnet omhandler den tyske hansas rolle i norsk og nordeuropeisk historie i middelalderen. Den tyske hansa - et fellesbegrep for forskjellige sammenslutninger av nordtyske kjøpmenn og byer - spilte en avgjørende rolle i den kommersielle, politiske og kulturelle utviklingen av Nord-Europa i høy- og senmiddelalderen. Emnet gir en innføring i hansaens historie og virkning på et kontinentalt (europeisk), nasjonalt (norsk) og regionalt (nord-norsk) plan. Det begynner med en oversikt over hansaens organisasjon og virksomhet fra et vidt geografisk perspektiv og følger utviklingene som førte til etableringen av hanseatiske kontorer i Novgorod, Brugge, London og Bergen. Emnet ser deretter på norsk-hanseatiske forhold og belyser både fredelige og fiendtlige aspekter av sosial og kulturell samhandling mellom norske og hanseatiske samfunnsgrupper. Dessuten gir det mer avgrenset innblikk i den tyske tørrfiskhandels betydning for den økonomiske og sosiale utvikling av nordnorske regioner. Studenter gis også en innføring i kildene til hanseatisk historie, inklusive både skriftlige (lover, diplomer, krøniker) og arkeologiske kilder.

Hva lærer du

Etter bestått emne har studentene følgende læringsutbytte:

Kunnskaper

Studenten har:

  • grunnleggende kunnskap om hovedlinjer i den tyske hansaens historie
  • et spesialisert kunnskapsgrunnlag om den tyske hansaens rolle i Norges økonomiske, politiske og kulturelle utvikling.  
  • grunnleggende kunnskap om og forståelse av historiografiske debatter om den tyske hansaen i Norge og Nord-Europa

Ferdigheter

Studenten kan:

  • lese avanserte faghistoriske tekster
  • sammenfatte og fremstille historiske utviklinger både skriftlig og muntlig
  • reflektere over og drøfte sammenhengen mellom forskjellige faghistoriske perspektiver


Undervisnings- og eksamensspråk

Undervisningsspråket er norsk.

Eksamensspråk er normalt norsk, men det kan også gis anledning til å skrive oppgaver og eksamensbesvarelser på andre språk. Det må eventuelt avtales med instituttet på forhånd.


Undervisning

Normalt vil det bli gitt undervisning 12 ganger (2 x 45 min) i form av forelesninger og seminar. Studentene må også legge ned en innsats i egenstudium av pensumlitteratur.

Alle emner evalueres en gang i løpet av programperioden. Programstyret avgjør hvilke emner som skal evalueres av studenter og lærer per år.


Eksamen

Arbeidskrav:

Følgende arbeidskrav må være gjennomført og godkjent før man kan fremstille seg til eksamen:

Studenter får tre 2-siders oppgaver (ca 600 ord) i løpet av semesteret. For å oppfylle arbeidskravet må studenten svare på minst to av oppgavene som begge må godkjennes for å oppfylle arbeidskravet.

Eksamen:

Eksamen består av:

En 6-timers skoleeksamen.

Eksamen vurderes med bokstavkarakter A-F, der F regnes som stryk.

Kontinuasjonseksamen:

Ved karakter F/ikke bestått tilbys kontinuasjonseksamen i begynnelsen av påfølgende semester. Ved gyldig forfall tilbys utsatt eksamen i begynnelsen av påfølgende semester. Frist for oppmelding til kontinuasjonseksamen er 15. januar for eksamen i høstsemesteret og 15. august for eksamen i vårsemesteret.


Error rendering component

  • Om emnet
  • Studiested: Tromsø |
  • Studiepoeng: 10
  • Emnekode: HIS-1026