høst 2019:    SPL-3006 Regional næringsutvikling - 10 stp

Søknadsfrist

1. juni for emner som tilbys i høstsemesteret. 1. desember for emner som tilbys i vårsemesteret.

Emnetype

Emnet kan tas som enkeltemne.

Opptakskrav

Avlagt bachelorgrad i samfunnsplanlegging og kulturforståelse eller bachelorgrad hvor en fordypning på minimum 80 studiepoeng i samfunnsvitenskapelige emner inngår, eller tilsvarende. Fordypningen skal inneha en progresjon der minimum 30 studiepoeng er på 2000-nivå (påbyggingsnivå) eller tilsvarende. Det stilles et faglig minstekrav for opptak på karakteren C, som regnes ut fra et gjennomsnitt av karakterer i fordypningsemnene.

Søknadskode 9371.


Innhold

Emnet går dypere inn i teorier om bedrifts og næringsorganisering enn tilsvarende kurs på bachelornivå (SPL-2001 Regional analyse med feltkurs). Nettverksteori, innovasjonsteori og teorier om økonomisk transformasjon og om organisering av naturressursbaserte næringer vil bli introdusert.

Ulike næringsvirksomheters institusjonelle forutsetninger, deres romlige organisering og tilknytning til offentlig planlegging vil stå sentralt. Aktuelle tema her er kystsoneplanlegging og organisering av naturressursbaserte næringer i nordområdene. Studentene vil få hjelp til å sette seg inn i pågående og nyere forskning, ved gjennomgang av teoretiske og metodiske utfordringer innenfor dette området.


Hva lærer du

Etter bestått emne skal studentene ha følgende læringsresultat:

Kunnskap:

Studenten har:

  • Kunnskap om bedrifter og næringers organisering, med særlig vekt på samspillet mellom næringsutvikling og regional utvikling
  • Tilegnet seg en forståelse av institusjonelle forutsetninger for endring og utvikling av naturressursbaserte næringer og regioner.

Ferdigheter:

Studenten kan:

  • Være i stand til å analysere endring og utvikling i organiseringen av bedrifter og næringer i Norge, og i et komparativt perspektiv, ved hjelp av nyere teorier om regional næringsutvikling.

Undervisnings- og eksamensspråk

Undervisningsspråk er norsk. Det er vanligvis mulig å besvare eksamen på norsk, svensk og dansk. Søknad om å få skrive besvarelsen på engelsk og/eller engelsk oppgavetekst rettes til instituttet.

Undervisning

Emnet har varierte undervisningsformer.

Forelesninger og seminar: 10 dobbelttimer forelesning og 10 enkelttimer seminar.

Kvalitetssikring av emnet:

Alle emner evalueres en gang i løpet av programperioden. Programstyret avgjør hvilke emner som skal evalueres av studenter og lærer per år.


Eksamen

Følgende arbeidskrav må være gjennomført og godkjent før man kan fremstille seg til eksamen: Muntlig framlegg/presentasjon av pensum/pensumrelevant tekst  på seminar, alternativt skriftlig oppgave med  3-4 siders omfang.

Eksamen består av:

Hjemmeeksamen med oppgitt tekst, ca. 10 sider (omtrent 4000 ord). Varighet: 1 uke.

Eksamen evalueres med bokstavkarakter (A-F), der F regnes som stryk.

Ved karakter F/ikke bestått tilbys kontinuasjonseksamen i begynnelsen av påfølgende semester. Ved gyldig forfall tilbys utsatt eksamen i begynnelsen av påfølgende semester. Frist for oppmelding til kontinuasjonseksamen er 15. januar for eksamen i høstsemesteret og 15. august for eksamen i vårsemesteret.


Error rendering component

  • Om emnet
  • Studiested: Tromsø |
  • Studiepoeng: 10
  • Emnekode: SPL-3006