Jusstudent og politiker Benjamin «kobler av» med sjakk på internasjonalt nivå

Benjamin Arvola Notkevich er fulltids jusstudent ved UiT, kommunestyrerepresentant for SV i Tromsø og ble for noen uker siden landsdelens første internasjonale stormester i sjakk. Hvordan får han tid til alt? 

Moe, Trude Haugseth
Publisert: 07.11.18 11:15 Oppdatert: 07.11.18 12:16

Fredag spilte Benjamin mot 10 spillere samtidig på 20 minutter på Universitetsbiblioteket på UiT. Spillet kalles i

Benjamin Arvola Notkevich; jusstudent, kommunestyrerepresentant og stormester i sjakk. Foto: Trude Haugseth Moe

sjakkmiljøet «bullet», som beskrives som nivået over lynsjakk, fordi det går så fort. Partiet endte med 8-2 til Benjamin.

Som en eksamen

Hvordan er det å spille mot 10 spillere innenfor en tidsramme på 20 minutter? (!)

– Det er veldig stressende, medgir Benjamin i etterkant av partiet.

Han sammenligner det faktisk med en åtte timers eksamen.

– Du tenker at du har god tid, og tenker godt gjennom ting. Så skriver du altfor langt om for eksempel kontrollavtaler på starten av dagen. Så plutselig «dæven, klokka flyr!» Da skjønner du at åtte timer ikke er så mye likevel. Sånn er det med denne typen sjakk også. Jeg hadde det ikke travelt i starten, men så ble det plutselig veldig stress, humrer sjakktalentet.

– Fantastisk bra

Leder i Tromsø Sjakklubb, Jan Sigmund Berglund, var i alle fall imponert.

– Dette er fantastisk bra. Det er utrolig vanskelig å spille på så lite tid. Man har 2 minutter per spiller, det vil si cirka 3 sekunder per trekk, forklarer Berglund.

Den eneste grunnen til at Benjamin ikke vant alle partiene, var tida, ifølge Berglund.

– Benjamin vant mot sju spillere, det ble «remis» (uavgjort) mot to, og ett tap. Om han hadde hatt litt mer tid, ville han ha vunnet alle 10 partiene, uten tvil, sier Berglund.

Tromsø Sjakklubb beskriver for øvrig Benjamin som «blant landsdelens største talenter noensinne og den som har drevet sitt talent lengst» på sine nettsider.

Benjamin spiller mot 10 spillere samtidig - og har 3 sekunder på seg, per trekk! 

Følelser rundt tittelen?

Og for noen få uker siden fikk Benjamin altså den internasjonale tittelen «stormester i sjakk»*, som er den tittelen med høyest rang som deles ut av Verdenssjakkforbundet (FIDE).

Vi må selvsagt spørre hvordan det føles å oppnå en sånn tittel?

– Hm, jeg er jo en klassisk jurist, uten de store høydene eller bunnene i følelseslivet. Så det føltes godt, men jeg er ikke i himmelen, slår stormesteren fast med et skjevt smil og en god porsjon sjølironi.

Full konsentrasjon under "bullet"-sjakk på UB fredag, med kun 2 minutter per motspiller. 

Juss konkret måte å lære på 

– Hvorfor valgte du å studere juss, og hvorfor ved UiT?

– Jeg begynte å studere juss fordi jeg er interessert i samfunn, og juss er blant de mest konkrete måtene å lære om det på. Jeg valgte UiT fordi jeg vil studere i Nord-Norge, svarer Benjamin.

Tid til alt?

Vi lurer på hvordan i all verden han får tid til både å være fulltidsstudent ved et krevende studie, sitte i kommunestyret og bli stormester i sjakk?

– Jeg bruker mest tid og energi på jusstudiet og kommunestyret, slår Benjamin fast.  

Ser juss fra ny vinkel i politikken

Han synes likevel politikken er verdt innsatsen, også sett i forhold til studiet.

– Jeg lærer utrolig mye som kommunestyrerepresentant. Vi behandler masse spørsmål som vi også har på pensum på jussen. Jeg ser dermed faget og lovverket fra en annen vinkel enn fra studiet, sier Benjamin.

Han utdyper:

– For eksempel kan rettigheter som vi fra jusstudiet tenker på som positive, komme «i veien» for samfunnet, og utsette viktige saker og gjøre dem vanskelige å behandle politisk. Jeg får snakke med mange mennesker som er personlig berørt av saker, høre mye, og lærer veldig mye av det, konkluderer Benjamin.

Trener sjakk når han er sliten

– Hva med sjakken da? Når har du tid til det, og hvor mange timer i uka bruker du på sjakk?

– Jeg teller ikke timer. Det varierer; jeg bruker så mange timer jeg kan, svarer Benjamin.

Og mens noen foretrekker «Ex on the beach» eller Netflix-serier som rekreasjon, er det sjakken Benjamin tar fram når han er ferdig med dagens andre gjøremål. 

Før klokka 16, jobber jeg med juss og politikk. Etter det, holder jeg gjerne på med sjakk. Jeg synes det er en nyttig måte å bruke tida på når jeg er sliten, forteller Benjamin.

– Da ser jeg for eksempel på videoer av at de beste sjakkspillerne i verden forklarer sjakk, og lærer masse av det, avslutter stormesteren i sjakk, kommunestyrerepresentanten og jusstudenten fra UiT.

 

*Stormester i sjakk

er en tittel som sjakkspillere kan tildeles av Verdenssjakkforbundet (FIDE), etter klart definerte kriterier. Blant de titlene som deles ut av FIDE, er det den som har høyest rang.

16 nordmenn har siden 1985 blitt utnevnt til stormester, etter sine meritter i turneringer. Benjamin A. Notkevich er den første i Nord-Norge som har oppnådd tittelen.  

Kilde: Wikipedia

 

Moe, Trude Haugseth
Publisert: 07.11.18 11:15 Oppdatert: 07.11.18 12:16
Vi anbefaler