HALDI og SAMINOR – grenseløst samarbeid

I mars 2017 underskrev Umeå universitet og Senter for samisk helseforskning ved UiT Norges arktiske universitet en samarbeidsavtale i den hensikt å promotere helseforskning, spesielt samisk helseforskning.  Målet er felles forskningsprosjekter over grenser.

Melhus, Marita
Publisert: 17.10.18 00:00 Oppdatert: 19.10.18 12:55

Nå er vi på vei mot målet

Den praktiske planleggingen av den første helse- og levekårsundersøkelsen i samiske bosettingsområder på svensk side av Sápmi, Haldi – hälsa och levnadsvillkor i Sápmi, Sverige, er i gang. Dette skjer parallelt med at planleggingen av den tredje Helse- og levekårsundersøkelsen i områder med samisk og norsk bosetting – SAMINOR 3 er i startgropa. Vi jobber i fellesskap mot samme mål: Å skaffe god forskningsbasert kunnskap om helse og levekår i den samiske og ikke-samiske befolkningen på begge sider av Kjølen; Kunnskap og kompetanse som skal være til nytte for befolkningen selv, myndigheter og helsevesenet.

 

 

Per Axelsson (Haldi) og Ann Ragnhild Broderstad (SAMINOR) i samtale. Foto: Ali Naseribafrouei

 

 

 

Haldi og SAMINOR har hatt to intensive arbeidsdager på UiT Norges arktiske universitet. Sentralt i forberedelsene står arbeidet med å finne gode metoder for forskningen. Fokusgrupper, epidemiologisk metodikk og integrasjon av kvalitative og kvantitative metoder i såkalte mixed methods er sentrale i både Haldi og SAMINOR 3. Temaene på samarbeidsseminaret har vært hvordan og hvorfor kategorisere i etniske grupper, etikk, metodeutvikling, fokusgrupper og mixed methods – alt til beste for befolkningen.

 

Diskusjon om kategorisering i etniske grupper. Foto: Ali Naseribafrouei

 

I Senter for samisk helseforskning gleder vi oss til videre samarbeid med våre kolleger på svensk side av Sápmi. 

 

 

Fornøyde deltakere. Foto: Ali Naseribafrouei

 

Melhus, Marita
Publisert: 17.10.18 00:00 Oppdatert: 19.10.18 12:55
Vi anbefaler