Forskning og kunst smelter sammen i ny utstilling

I anledning 50-års jubileet til UiT, vises fotografier tatt av UiT-forskere og fotografer på Galleri Nord i Tromsø. Her kan du oppleve natur og kultur, med et kunstnerisk uttrykk.
Bludd, Ellen Kathrine
Bilde av forfatter finnes ikke, dette er en placeholder
Ellen Kathrine Bludd
Publisert: 06.10.18 00:00 Oppdatert: 12.10.18 13:43

25 forskere/fotografer stiller ut foto på Galleri Nord i en ny utstilling. Foto: Ellen Kathrine Bludd

Natur, kultur og kunst smeltes sammen på Galleri Nord. Isbjørnfoto av Rudi Caeyers. Foto: Ellen Kathrine Bludd
En stolt rektor, Anne Husebekk, stod for åpningen av utstillingen Fokus UIT på Galleri Nord. Hun syns det var fantastisk å få se alle bildene fra ulike forskningsarenaer, fra ulike fotografer.

– Det er også veldig spesielt å ha med Reni J. Wright sine to bilder, ettersom hun gikk bort for ikke lenge siden. Hun har fotografert damer fra Nord-Troms, som var med i boken «7 sorter – Historier fra kjøkkenbenken».

Mangfold i fotografier

– Jeg syns utstillingen var utrolig fin og variert, sier Guri Martens som var tilstede på utstillingsåpningen.

Hun var overrasket over at det var så mange bilder på utstillingen. – Her er blant annet flotte bilder fra Svalbard og Markebygdene i Sør-Troms, sier hun.

– Det er en mangfoldig utstilling, sier Hilde Eilertsen Sletvold, daglig leder på Galleri Nord.

– Her er mange ulike uttrykk, og vi føler at vi har fått vist frem bredden av alt som rører seg ved UiT, sier hun.

Slettvold syns det var en ære å få være en del av jubileet og vise frem det som lages ved UiT.

Natur og kultur smelter sammen

25 ulike UiT-forskere og fotografer stiller ut sine bilder på Galleri Nord, og bildene er tilgjengelige for salg.

Rudi Caeyers, Kai Mortensen og Torgeir Grytå gir oss vakre utsnitt av natur fra forskningstokt i Arktis, Kari Dorseth Opstad viser oss tekstur fra overflater av natur og kultur, Elin Haugdal viser oss arkitektur fra Tromsø og Svalbard, Arve Lynghammar viser oss sleipe fisker fra Arktis, Kia Krarup Hansen har fotografert fine, samiske øyeblikk fra lavvoen, og Richard Ingebrigtsen har forstørret mikroalger i mikroskopet med symmetriske former, for å nevne noen.

Kunsthistoriker Elin Haugdal viser frem sine bilder som har fokus på arkitektur som er hennes forskningsområde. I bakgrunnen kan man også se bilder tatt av Kai Mortensen. Foto: Ellen Kathrine Bludd

På utstillingen kan man også se helt spesielle bilder fra Namibia, fra Wounded Knee og fra Riddu Riddu festivalen. Men kan se nærbilder av insekter, pollen, og unike bergarter, som for eksempel den nye bergarten plastioglomerat som er dannet gjennom en sammensmelting av naturlig og menneskeskapt materiale.

Fotografi i forgrunnen

Tradisjonelt sett har foto vært brukt til å dokumentere, spesielt innen forskning har det vært et redskap man kunne bruke for å vise frem gjenstander eller eksemplarer av en datainnsamling.

Hanne Hammer Stien forteller at grensene mellom kunst og dokumentasjon stadig viskes ut. Foto: Ellen Kathrine Bludd

– Selv om bildene ofte skal dokumentere og være objektive, spesielt i naturvitenskap, så vil det alltid bli litt subjektivt fordi det er et menneske som fotograferer, forteller kunstviter Hanne Hammer Stien fra Kunstakademiet.

I sitt foredrag «Fotografi i forgrunnen» på Perspektivet Museum, også i anledning 50-års jubileet, fortalte Hammer Stien om at i vår tid så viskes grensene mellom dokumentasjon og kunst mer og mer ut.

Utstillingen på Galleri Nord er jo nettopp et eksempel på dette. Fotoene er utsnitt fra virkeligheten, de er dokumentariske, de viser forskning, men de har også særegne kunstneriske uttrykk.

 

Richard Ingebrigtsen har fotografert mikroalger som han selv forsker på. Algene kan bidra til å redusere dagens utslipp av klimagasser. Foto: Ellen Kathrine Bludd

Fotografiet begrenses av utstyret man bruker, og det gjør også forskningen, sier Hammer Stien.

Hun forteller at man får alltid bare de resultatene som de vitenskapelige instrumentene kan gi. Og dette endres over tid, ettersom teknologien endres. Dermed påvirker instrumentene kunnskapen som vi får.

– Det er alltid noe man ikke får med, noe man utelater, pga vinkling. Derfor endres også vår forståelse av samfunn og natur seg over tid, mener Stien.

Juryen som har valgt ut bildene til utstillingen er Ingund Mæhlum, Hilde Eilertsen Sletvold, Jørn Berger Nyvoll, og Ingeborg Høvik.

Utstillingen står på Galleri Nord frem til 14. oktober. Velkommen innom!

Bludd, Ellen Kathrine
Bilde av forfatter finnes ikke, dette er en placeholder
Ellen Kathrine Bludd
Publisert: 06.10.18 00:00 Oppdatert: 12.10.18 13:43
Vi anbefaler