Masteroppgave ble utgitt i nordisk tidsskrift

Lisa Charlotte Jakobsen ble uteksaminert jurist fra UiT våren 2018. I forrige uke ble artikkelen basert på hennes masteroppgave publisert i Nordisk Tidsskrift for Selskapsrett (NTS).
Moe, Trude Haugseth
Publisert: 18.09.18 00:00 Oppdatert: 18.09.18 15:31
Tromsø

Artikkelen «Vinningsformålet i norsk aksjeselskapsrett» av Lisa Charlotte Jakobsen ble trykket i NTS 2/2018. Artikkelen er basert på Jakobsens masteroppgave, som ble bedømt til karakteren A.

 Nybrottsarbeid

Lisa Charlotte Jakobsen fikk masteroppgaven sin publisert i et nordisk tidsskrift. - Et nybrottsarbeid, sier hennes veileder, professor II, Tore Bråthen om oppgaven. Foto: Knut Berg Jenssen

– Artikkelen representerer et nybrottsarbeid i norsk selskapsrett. Temaet for masteroppgaven og den senere artikkelen er meget krevende, sier hennes veileder, professor II Tore Bråthen.

Han forteller at det dreier seg om en helt grunnleggende forutsetning i aksjeselskapsretten som har vært lite behandlet i juridisk litteratur, og at det ikke finnes noen samlet analyse av vinningsformålet i norsk aksjeselskapsrett.

– For å få så mye ut av temaet som Lisa har gjort, må man gjennomgå og strukturere et omfattende selskapsrettslig materiale, forklarer Bråthen.

– I masteroppgaven og senere i artikkelen har Lisa satt vinningsformålet inn i en større sammenheng, herunder bl.a. lovgivningshistorikken og dagsaktuelle problemstillinger som selskapers samfunnsansvar (CSR), avslutter Bråthen.

 Stolt

– Jeg er selvsagt veldig stolt av at artikkelen min ble publisert. Det er en anerkjennelse av at den er både faglig god og dagsaktuell. Jeg har hørt at artikkelen allerede er satt på pensumlisten på et masterkurs på BI, sier Lisa Charlotte Jakobsen, som nå jobber hos Advokatfirmaet Rønning-Hansen i Tromsø.

 Lærte mye av oppgaven

– Hvordan har skriving av denne masteroppgaven og artikkelen påvirket deg som jurist?

– Skriving av masteroppgaven var det morsomste, men også mest arbeidskrevende i hele jusstudiet. Jeg tror jeg må ha lært like mye på å skrive masteroppgaven som jeg ellers lærte til sammen i hele studiet, og jeg føler at jeg utviklet meg mye som jurist i løpet av prosessen.

 Mye graving

Hvorfor valgte du å skrive om dette temaet på masteroppgaven?

– Jeg hadde allerede etter tredje forelesningstime med selskapsrett bestemt meg for å skrive om noe innenfor faget. Selskapsrett generelt er utrolig spennende og foreleseren, Tore Bråthen, presenterte faget på en interessant og god måte, forteller forfatteren, og utdyper: 

– At temaet for masteroppgaven ble aksjeselskapers vinningsformål, skyldes nok i all hovedsak at det er lite omtalt i juridisk litteratur. Vinningsformålet legges til grunn som en selvfølge i aksjeselskapslovgivning, men likevel er det ikke klart hva det egentlig innebærer. Jeg brukte svært mye tid på å lete og grave i kilder. I den forbindelse var jeg nødt til å hente inspirasjon fra andre land, herunder blant annet svensk, dansk og amerikansk rett. Jeg brukte også mye tid på selve skriveprosessen, og skrev meg gjennom teksten veldig mange ganger. Når jeg ser tilbake, er jeg glad for at det ikke fantes noen samlet analyse av vinningsformålet i norsk aksjeselskapsrett slik at jeg kunne være den første som skrev en slik artikkel, forteller Jakobsen.

Ny hverdag

– Hvordan er hverdagen din nå som advokatfullmektig?  

– Rønning-Hansen er et rendyrket forretningsadvokatfirma, som arbeider innenfor flere spennende bransjer, herunder blant annet eiendom og fiskeri. Jeg har hektiske, men også svært artige dager, avslutter Jakobsen.

 

 

Moe, Trude Haugseth
Publisert: 18.09.18 00:00 Oppdatert: 18.09.18 15:31
Tromsø
Vi anbefaler