Lørdagsuniversitetet: Kunstig intelligens - fortid, nåtid, fremtid

I dag finnes roboter utstyrt med kunstig intelligens og som i prinsippet selv kan lære hva de vil gjøre. Men hva er egentlig kunstig intelligens? Og hvilke muligheter gir det? Førstelektor Asbjørn Danielsen ved UiT i Narvik gir deg et fascinerende innblikk i fremtiden når Lørdagsuniversitetet igjen inntar Narvik.

Eidum, Espen Viklem
Publisert: 07.09.18 00:00 Oppdatert: 14.09.18 10:07
Narvik

Hva er egentlig kunstig intelligens? Og hvilke muligheter gir det? Det får du vite mer om under Lørdagsuniversitetet i Narvik den 22. september. Foto: Shutterstock

Timingen kunne knapt vært bedre. To dager før helse-Norge samles til storkonferanse i Narvik for å diskutere blant annet videre digitalisering, gir UiT i Narvik deg et innblikk i hva fremtiden kan bringe på området kunstig intelligens.

Tungt forskermiljø i Narvik

«Kunstig intelligens – fortid, nåtid, fremtid», er tittelen på foredraget Asbjørn Danielsen tar med seg til Lørdagsuniversitetet, en populærvitenskapelig serie med foredrag fra forskere ved UiT Norges arktiske universitet.
Stedet er auditoriet ved Krigsmuseet. Datoen er lørdag 22. september. Tidspunkt: 13.00 til 14.00.

- Vi har aldri tidligere bygget maskiner som konstruktørene selv ikke helt ut forstår, men det skjer nå, påpeker førstelektor Asbjørn Danielsen. Men hva slags muligheter gir kunstig intelligens? 


I vår debuterte foredragsserien i Narvik med kul på auditorieveggene da Ole Egil Distad Andreassens foredro under tittelen «Finnes det fornuft i Trumps Amerika?»
I denne runden skal det handle om kunstig intelligens. Et tema som definitivt ikke er mindre interessant.
Asbjørn Danielsen er førstelektor ved Fakultet for ingeniørvitenskap og teknologi og tilhører et tungt forskermiljø innen artifical intelligence (AI) eller kunstig intelligens, ved UiT i Narvik.   

"Gammelt" begrep

- Begrepet ble unnfanget allerede i 1956, men både begrepet og ikke minst forventningene til kunstig intelligens har endret seg kraftig siden den gang – både blant forskere og i samfunnet for øvrig, understreker Danielsen, som selv forsker på bruk av kunstig intelligens i blant annet helsesektoren.
I utgangspunktet kan man hevde at en dør som går opp når noen nærmer seg, er en form for kunstig intelligens. Men det er et langt sprang fra den døra til selvkjørende biler, smart diagnostisering av sykdommer og androider med eget statsborgerskap – som vi har i dag. For i hverdagen er vi omgitt av kunstig intelligens på mange områder, noe som igjen reiser en rekke relevante spørsmål:
Hva brukes det til – og hvorfor? Og hvor finner vi det?
- Foredraget er ment å gi et innblikk i hva kunstig intelligens faktisk er, hvordan den har utviklet seg frem til i dag – og ikke minst belyse noen av mulighetene kunstig intelligens gir for fremtiden, sier Danielsen.

Lørdagsuniversitetet består av et foredrag på rundt 45 minutter med påfølgende mulighet for publikum til å stille spørsmål rundt temaet. Start er klokken 13.00 og med avslutning 14.00. I Narvik arrangeres Lørdagsuniversitetet i samarbeid med Narvik Bibliotek.

 

 

Eidum, Espen Viklem
Publisert: 07.09.18 00:00 Oppdatert: 14.09.18 10:07
Narvik
Vi anbefaler