UiT skal bidra til smarte arktiske bygg

- Et spennende prosjekt for universitetet, sier professor Terje Gjengedal ved Fakultet for ingeniørvitenskap og teknologi. Nå skal UiT bidra med tung kompetanse til å utvikle løsninger for energieffektive og smarte boliger i arktiske strøk gjennom prosjektet Smarte arktiske bygg.

Eidum, Espen Viklem
Publisert: 16.08.18 00:00 Oppdatert: 16.08.18 09:21
Narvik

Stabssjef i Nordkraft, Sverre Mogstad (fra venstre), UiT-professor Terje Gjengedal og Kristin M. Leiros i OMT BBL. Foto: OMT BBL
Ofoten Midt-Troms Boligbyggelag (OMT BBL) i Narvik fikk nylig tilsagn om inntil 960.000 kroner i tilskuddsmidler fra ENOVA til prosjektet. Målet er å utvikle løsninger for boligbyggelag slik at energibruken reduseres gjennom bruk av fornybare og smarte tiltak.

I prosjektet har boligbyggelaget tatt initiativ til et samarbeid med Fakultet for ingeniørvitenskap og teknologi (IVT-fakultetet) ved UiT i Narvik samt Nordkraft. Målet er å få på plass løsninger for oppgradering til energi- og miljøvennlig standard for boligbygg ført opp etter krigen.

Solenergi i Longyearbyen

- Konkret vil prosjektet gi nyttig kunnskap til boliger i Narvik og Longyearbyen. Blir det vellykket vil potensialet for å spre dette til prosjekter i arktiske strøk, være stort, sier Kirstin M Leiros, administrerende direktør i OMT BBL.

I Longyearbyen skal det konkret jobbes med solenergi i kombinasjon med lagringsteknologi.

Vi har som mål at vi skal bli lagt merke til som «Smart Arctic City»

- Det er spennende for oss delta i et prosjekt der vi skal se på helhetlige løsninger for energieffektive og smarte boliger, sier Kirstin L Mobakken, næringsrådgiver i Longyearbyen Lokalstyre. Ifølge Mobakken er det en god investeringing å satse på enøktiltak i boligmassen der, og hun poengterer at Longyearbyen har gode forutsetninger for ta en posisjon som smartby.
- Vi har som mål at vi skal bli lagt merke til som «Smart Arctic City». Noe som vi vil oppnå via vårt arbeid fundamentert på innovasjon, bærekraftig og effektive løsninger, sier Mobakken som setter pris på samarbeidet.

- Et utstillingsvindu

For å løse boligkrisen i Nord-Norge etter krigen var det behov for å bygge mange boliger på kort tid. Flere av boligblokkene som ble ført opp har nådd en moden alder og har et behov for oppgradering og energieffektivisering. Beisfjordveien 88-90 i Narvik er eiet av Narvik Boligstiftelse, og er utgangspunkt for mange av utredningene i prosjektet. Hans Ola Pedersen, styreleder i boligstiftelsen, er fornøyd med at boligblokkene er i fokus i prosjektet:
- Utredningene vil ivareta et fremtidsperspektiv og alternative muligheter. Stiftelsen kan bidra til at boligblokkene vil kunne bli et utstillingsvindu for rehabiliteringsprosjekter og smarte energiløsninger.

Også andre bedrifter lokalt ser fram til å komme i gang:
– For oss er det spennende å få bidra i dette prosjektet, både for å se på energibruk, effektutjevning, energilagring innenfor et avgrenset geografisk område - og i tillegg bistå med energirådgivning, sier daglig leder i Enerconsult - Torben Søraas - og stabssjef i Nordkraft – Sverre Mogstad.

- Spennende for UiT

IVT-fakultetet skal bidra inn i prosjektet med tung faglig kompetanse og et forskningsmiljø innen energi, bygg og teknologi ved UiT i Narvik. Det ser professor Terje Gjengedal ved institutt for elektroteknologi frem til:
- Dette er et spennende prosjekt for universitetet. Å se på helhetlige og smarte fornybare energiløsninger er viktig for å oppnå energieffektivisering og gode løsninger for effektstyring. Vi vil bidra med vår kunnskap innen teknologi og energisystemer, og vi vil ha stor nytte av et tett og godt samarbeid med de andre deltakerne. Gjennom prosjektet vil vi styrke vår forskning og innovasjon på fagområdet og få ny kunnskap som vil komme til nytte i både dette og senere prosjekt, sier han.

Utredningen vil vare i ett år. Det vil i løpet av perioden inviteres til blant annet workshop samt muligheten for master- og bacheloroppgaver ved UiT. Kirstin M. Leiros viser til at ideen til prosjektet har sitt utspring fra vår deltakelse på SMART city workshop på UIT i fjor høst, presentasjon i Longyearbyen om alternative energikilder og oppfølging av eget kompetanseprosjekt om rehabilitering av høyblokker.

Tilskuddet fra ENOVA er gitt under støtteprogram for Konseptutredning for innovative energi- og klimaløsninger i byggområdet og energisystem.

Eidum, Espen Viklem
Publisert: 16.08.18 00:00 Oppdatert: 16.08.18 09:21
Narvik
Vi anbefaler