- Ta byen og mulighetene i bruk!

- Engasjer deg, vær raus og ta byen i bruk, var oppfordringen fra både Narviks stortingsrepresentant Åsunn Lyngedal og ordfører Rune Edvardsen til et fullsatt auditorium under det offisielle studiestart-arrangementet ved UiT i Narvik mandag.

Eidum, Espen Viklem
Publisert: 13.08.18 00:00 Oppdatert: 13.08.18 16:20
Narvik

- Vi har et idretts- og kulturliv vi er stolte av, påpekte Edvardsen, som også roste det han beskrev som en stadig bedre dialog med UiT Norges arktiske universitet.

- Jeg vil hevde UiT er blitt mer enn en hjørnesteinsbedrift i Narvik. Universitetet er et nav i samfunnsutviklingen, både lokalt og regionalt i Nord-Norge, mente ordføreren.

- Engasjer deg!

Åsunn Lyngedal påpekte hvor viktig det er at stadig flere tar høyere utdanning i nord. Folketallet i de tre nordligste fylkene står på stedet hvil, samtidig som landsdelen blant annet har et unikt ressursgrunnlag og vekstpotensial.

Stortingsrepresentant Åsunn Lyngedal (Ap) ba de ferske UiT-studentene om å engasjere seg i lokalmiljøet under studietiden. Foto: Espen Eidum

- Av de som tar høyere utdanning ved UiT blir 70 prosent igjen i nord – i en landsdel der alle muligheter ligger åpne. Og det er i nord vi har det gode liv, med nærheten til både natur og by, sa Lyngedal. Hun ba også studentene engasjere seg i studietiden i Narvik.

- Man trenger ikke bare reise hjem i helgene. Narvik er et eldorado både sommer- og vinterstid. Samtidig har byen et rikt kultur- og idrettsliv. Delta i politikken, syng i kor, muligheten er mange, sa Lyngedal.

- Kapittel to i livet

Rektor Anne Husebekk gratulerte alle de som var tatt opp til studier ved UiT Norges arktiske universitet i jubileumsåret 2018.

- Vi har i løpet av de 50 årene universitetet har eksistert tatt opp mer enn 58 000 studenter, og aldri har vi tatt opp flere enn i år. Gratulerer til dere som sitter her, men husk at bak dere står mange som ikke fikk plass ved UiT i år, sa Husebekk. Hun mintes selv hvordan det var å være fersk student ved UiT; Hun kom til Langnes flyplass med en koffert og en sekk, fikk installert seg i en fuktig kjeller og bar på alle de samme spørsmålene ferske studenter i dag stiller seg: hvordan kommer dette til å gå? Har jeg valgt det rette? Får jeg venner?

Rektor Anne Husebekk ved UiT satte ord på tanker de fleste ferske studenter kan kjenne seg igjen i: - Jeg var usikker på det meste som fersk student; hadde jeg valgt rett? Kom jeg til å få venner? Foto: Espen Eidum

- Jeg var usikker på det meste, men studietiden ble en strålende tid på alle områder, sa Husebekk. Hun påpekte at studietiden på mange måter er kapittel to i livet til de ferske UiT-studentene. Ofte en løsrivelse fra familie og hjem og der venner og medstudenter tar en større plass i livet til den enkelte.

I så måte var Narvik et godt sted å være for ferske studenter. Husebekk påpekte at kommunen er en god vertskommune for UiTs studenter:

- Narvik er en spennende studentby og legger godt til rette for dere.

Eidum, Espen Viklem
Publisert: 13.08.18 00:00 Oppdatert: 13.08.18 16:20
Narvik
Vi anbefaler