Reddet verden - litt

Akademikerne ble låst inne og skulle diskutere seg fram til løsninger for å redde verden – litt. Etter tre timer ba 9 år gamle Felin Gürgens Gjærum om å få hjelpe dem. Litt.
Brøndbo, Stig
Publisert: 30.06.18 00:00 Oppdatert: 30.06.18 00:17

Da publikum fikk komme inn i den akademiske konklaven meldte 9 år gamle Felin Gürgens Gjærum sin interesse. Det var både hun og akademikerne fornøyd med. F.v Nasra Omar, Felin Gürgens Gjærum og Rikke Rindahl. Foto: Stig Brøndbo
Anniken Førde, Maria Utsi og Trine Antonsen jobbet sammen for å finne gode løsninger. – Det var utrolig spennende å få jobbe så tverrfaglig, mener Trine Antonsen (t.h). Foto: Stig Brøndbo
Etter at alle var sluppet ut og forslagene til løsninger presentert, ble det foretatt en svært uformell avstemming over resultatet. Det ble et overveldende flertall for troen på framtiden. Foto: Stig Brøndbo

– De snakket om oppvekst og skole, og det angår jo meg. Så da det ble mulig for publikum å gå inn i rommet deres, meldte jeg meg. Jeg mener vi få til et felles måltid på skolen og jobbe sammen for at det skal bli bedre der vi bor, sier Felin Gürgens Gjærum.

Konklave
9-åringen var blant publikum da UiT Norges arktiske universitet og Festspillene i Nord-Norge lanserte sitt samarbeidsprosjekt Rom for samtale og refleksjon: Det nordnorske handlingsrommet - en akademisk konklave.
– Jeg var egentlig her for å høre på mamma, hun var inne i rommet hvor de snakket sammen, sier Gürgens Gjærum. Mamma er Rikke Gürgens Gjærum, professor er professor i drama og teater ved Institutt for vernepleie, UiT Norges arktiske universitet.
– Jeg hadde ikke planlagt å gå inn eller hva jeg skulle si. Men jeg fikk veldig lyst da jeg hørte hva de snakket om, forteller Felin.
– Jeg ante ingen ting før hun kom inn i rommet, sier mamma Rikke.

Mye felles
Konseptet var enkelt – men likevel vanskelig. Akademikere fra helt forskjellige fagfelt ble stengt inne i et rom og skulle forsøke å finne felles løsninger for framtida. På utsiden kunne publikum følge debatten, skrive innspill på lapper og lime dem på et vindu inn til rommet – og til slutt kunne noen av publikummerne komme inn i samtalerommet.
– Jeg ble litt overrasket over hvor mye helt forskjellige fagfelt hadde felles. Det var et utrolig spennende prosjekt, og i dag var den største utfordringen tidsrammen. Vi fikk rett og slett for liten tid, sier Trine Antonsen, førsteamanuensis i filosofi ved UiT Norges arktiske universitet.

Pilot
Mot slutten av den fire timer lange arbeidsøkten jobbet filosof Antonsen for gode løsninger sammen med festspilldirektør Maria Utsi. FINN-direktøren var på forhånd veldig spent på hvordan konseptet ville fungere. Etterpå var hun svært fornøyd.
– Dette ble utrolig bra, og jeg vil gjerne gjøre dette igjen. Dagens konklave var en pilot på et samarbeid med UiT som jeg ønsker å videreutvikle. Jeg tror at en av lærdommene vi tar med oss fra i dag, er at fire timer er alt for kort tid, sier Maria Utsi.

Skjedde noe
Også professor Rikke Gürgens Gjærum var fornøyd med forsøksprosjektet.
– Og det gjorde noe med debatten da noen publikummere fikk komme inn. Det ble utrolig spennende da akademisk teori møtte folks erfaring, sier Gürgens Gjærum. Rebecca Brox Liabø fra Snakk for deg sjøl er enig. Hun var med på å arrangere konklaven, og syntes diskusjonene var gode.
– Vi trenger flere måter å snakke sammen på, møteplasser hvor akademikere kan få nye stemmer å bryne seg på, sier Brox Liabø.

UiT Norges arktiske universitet fyller 50 år i år og har et tett samarbeid med Festspillene i Nord-Norge som en del av feiringen. Her finner du jubileumsprogrammet til UiT.

Brøndbo, Stig
Publisert: 30.06.18 00:00 Oppdatert: 30.06.18 00:17
Vi anbefaler