Workshop skaper vennskap

Broderiverkstedet skulle skape en møteplass. – Resultatet ble vakker kunst, mener Harstad-ordfører Marianne Bremnes.
Brøndbo, Stig
Publisert: 29.06.18 00:00 Oppdatert: 30.06.18 10:57

Mange av de som deltok på workshopen i brodering, hadde aldri brodert før. Resultatet ble en utstilling som henger under Festpillene i Nord-Norge. Foto: Stig Brøndbo

Ordfører i Harstad, Marianne Bremnes, og kunstner Marsil Andelov Al-Mahamid var blant de nesten 70 personene som deltok på torsdagens vernissasje på Bysenteret i Harstad. Foto: Stig Brøndbo

Hans første broderi ble til på workshopen i regi av UiT. Nå har Salih Eissa allerede laget en skisse av sin neste. Foto: Stig Brøndbo
Torsdag åpnet ordføreren i Harstad utstillingen som viser resultatet av to dager med broderiworkshop i regi av UiT Norges arktiske universitet under Festspillene i Nord-Norge.
– Kunst og kultur spiller på følelser og gir en ekstra dimensjon i møtet mellom mennesker. Det skaper også en fin arena hvor de som møtes stiller likt, og det å brodere åpner opp for farger, former og skaper et godt grunnlag for å ha noe å snakke med hverandre om. Det å sitte sammen og gjøre noe i lag er et godt utgangspunkt for å bli kjent, mener Marianne Bremnes.

Imponert
Harstadordføreren er imponert over broderiene, som nå vises som en utstilling i Bysenteret i Harstad. Det samme er Marsil Andelov Al-Mahamid, som ledet den to dagers workshopen i Harstad.
– For oss har prosessen vært viktigst, det å skape en arena for folk til å møtes, slik at de kan møte nye folk, snakke sammen, lære språk og kanskje få nye venner, sier Al-Mahamid.

Helt hekta
Den tromsøbaserte kunstneren ble selv hekta på brodering da han ble introdusert for håndverket mens han studerte på Kunstakademiet ved UiT Norges arktiske universitet. I dag broderer han hver dag.
– For meg er det en form for meditasjon, det skaper et rom for kreativitet og refleksjon. At det også fungerer for andre, er jeg ikke overrasket over. På tidligere workshops har jeg sett at en felles kunstnerisk aktivitet åpner opp for helt nye møter mellom mennesker, sier Al-Mahamid. Derfor vil han fortsette med å invitere broderiworkshops i Tromsø, og på den måten skape en møteplass som UiT-forskere som ser på når de skal undersøke hva som kan skape innovasjon i integrering.

Språk

På workshopen under Festspillene i Harstad deltok blant annet Majed Almenety og Manaf Elhammoud fra Syria. De hadde aldri brodert før de besøkte aktiviteten på bysenteret, men deltok begge dagene. Torsdag fikk de se sine egne verker være en del av en stor utstilling som vil stå så lenge festspillene varer.
– Det har vært morsom å lære noe nytt, møte nye folk, få nye venner og få muligheten til å snakke norsk, mener Almenety. Samme opplevelse hadde Salih Eissa fra Sudan. Tirsdag var det første gang han brukte nål og tråd, nå ønsker han å fortsette med broderingen – både fordi han liker det og fordi det har skaffen han nye venner.

UiT Norges arktiske universitet fyller 50 år i år og har et tett samarbeid med Festspillene i Nord-Norge som en del av feiringen. Her finner du jubileumsprogrammet til UiT.

Brøndbo, Stig
Publisert: 29.06.18 00:00 Oppdatert: 30.06.18 10:57
Vi anbefaler