Trives best i mellomrommet

Han designet UiTs jubileumsutstilling Arv og er året Festspillprofil. Nå lager Joar Nango verdens første girjegumpi.
Brøndbo, Stig
Publisert: 29.06.18 09:00 Oppdatert: 28.06.18 23:29

– Jeg opplever at jeg befinner meg mellom definerte roller, og jeg trives i dette mellomrommet, sa Joar Nango da han onsdag ble invitert til kunstnersamtale med Hanne Hammer Stien, UiT-forsker og kurator for utstillingsprosjektet Institutt for natur og kunst på Festspillene i Nord-Norge. Foto: Stig Brøndbo
Festspillprofil Joar Nango bygger verdens første girjegumpi under Festspillene i Nord-Norge. Foto: Stig Brøndbo
– Jeg lærte utrolig mye i arbeidet med Arv, og møtet med forskerne Bjørnar Olsen og Þóra Pétursdóttir har påvirket meg som både menneske og kunstner. Måten de utfordrer på, stiller spørsmål ved det etablerte og har fokus på ting som objekter – hva som er verdt noe, hva som er vakkert, hva som verdt å ta vare på, er spennende. Det tiltaler meg, sier Joar Nango.

Nye veier
Denne uken er Nango i Harstad som årets Festspillprofil. Han er kjent for å utfordre det etablerte og tråkke opp nye stier i kunsten. Han er arkitekten som ikke har funnet sin plass i yrkets definerte roller, skaperen som ikke ser på seg selv om kunster, tilretteleggeren som inviterer andre til grensesprengende samarbeid.
– Jeg opplever at jeg befinner meg mellom definerte roller, og jeg trives i dette mellomrommet, sa Nango da han onsdag ble invitert til kunstnersamtale med Hanne Hammer Stien, UiT-forsker og kurator for utstillingsprosjektet Institutt for natur og kunst på Festspillene i Nord-Norge.

Særegen
– Mellomrommet åpner opp for nye ideer, sier Nango. I dag sees han på som en av de mest særegne kunstnerstemmene i Norge, som får store oppdrag utenfor Norges grenser, og som i rommet mellom arkitektur, kunst, design og filosofi og flytter grenser ved å stille nye spørsmål gjennom sitt skapende arbeid. I Harstad har han flyttet inn i en garasje på Hurtigbåtkaia og forvandlet det til et verkstedrom som hele tiden er i forandring. Hvor det skal være gjenbruk av materialer, hvor det ligger reinskinn på gulvet, hvor det skal lukte bål og hvor kombinasjonen råskinn fra ei ku, greiner fra skogen og et lyspunkt blir til en samlende installasjon, en lampe. Kuskinnet har han brukt mange ganger før på andre utstillinger.
– Jeg har alltid med meg en del ting som jeg gjenbruker og som finner sin plass på en ny måte i nye prosjekter, sier festspillprofilen.

Girjegumpi

Verkstedet har til nå vært brukt til møteplass, seminar og kunstnersamtale. Samtidig er møterommet også et verksted, hvor Nango og andre kunstnere bygger verdens første girjegumpi, en nomadisk bokbuss med meier, en slede som skal finne vei til nytt publikum i Arktis i årene som kommer. I mange år har Nango samlet bøker om samisk arkitektur, og nå vil han dele sine egne favorittbøker med andre. Som en del av sitt profilprosjekt under festspillene har Nango vært med på etableringen av Sámi Arkiteakta Searvi – Samisk arkitektforening.
– Målet er å få i gang diskusjon og refleksjon rundt våre moderne samiske identitetsbilder og hvordan disse rommes i samtidsarkitekturen, sier Nango.

UiT Norges arktiske universitet fyller 50 år i år og har et tett samarbeid med Festspillene i Nord-Norge som en del av feiringen. Her finner du jubileumsprogrammet til UiT.

Brøndbo, Stig
Publisert: 29.06.18 09:00 Oppdatert: 28.06.18 23:29
Vi anbefaler