Studenter deltar i forskning om arbeidsinkludering

Forskningsprosjektet «Rethinking work inclusion for people with intellectual disability» er nå i full gang på Arktisk senter for velferds- og funksjonshemmingsforskning ved Institutt for vernepleie.
Nilsen, Kjetil
Publisert: 15.05.18 00:00 Oppdatert: 15.05.18 11:28
Harstad

- I tillegg til å lede det store nasjonale forskningsprosjektet, har vi på campus Harstad ansvar for arbeidspakken som har et særlig fokus på hvordan arbeidsmarkedsbedrifter kan bli gode på arbeidsinkludering av personer med utviklingshemming, sier førsteamanuensis Hege Gjertsen.

- Det er ekstra gledelig at vi har klart å knytte tre av masterstudentene fra masteren i «Funksjonshemming og deltakelse» til prosjektet. Andrea Berg Johnsen, Camilla Reinholtsen og Hanne Myhre skal alle skrive masteroppgave om tematikk knyttet til arbeidsinkludering for personer med utviklingshemming.

Fra v.: Studentene Hanne Myhre, Andrea Johnsen, Camilla Reinholtsen og førsteamansuensis Hege Gjertsen. Foto: Priv.

De tre er tildelt masterstipend fra Institutt for vernepleie for å arbeide i forskningsprosjektet. I juni skal prosjektet - med foreløpige funn - presenteres på forskningskonferansen til NNFF (Norsk nettverk for forskning om funksjonshemming), i Trondheim.

Arbeidet med å samle inn data både i Harstad, Tromsø og Narvik, er nå i gang. Hege Gjertsen har, sammen med universitetslektor Silje Mæhle, reist rundt og intervjuet ansatte i arbeidsmarkedsbedrifter og personer med utviklingshemming som jobber i arbeidsmarkedstiltakene VTA (Varig tilrettelagt arbeid) og VTAO (Varig tilrettelagt arbeid i ordinære bedrifter). Også ansatte hos NAV, både ved lokale NAV-kontor og fylkeskontor er blitt intervjuet. Prosjektet avsluttes i 2020, opplyser Hege Gjertsen.


FAKTABOKS:

- Institutt for vernepleie (IVP) er tildelt 12 mill. fra NFR til et 3-årig forskningsprosjekt (2018-2020) om arbeidsinkludering for personer med utviklingshemming. Prosjektet gjennomføres i samarbeid med NTNU, Høgskolen i Innlandet (INN), Høgskolen i Sørøst-Norge (HSN) og Universitet på Island.
- Prosjekteier og hovedansvarlig: IVP. 
- Samarbeidspartnere: Arbeidsmarkedsbedrifter, ordinære arbeidsgivere og NAV.
- Bakgrunn for prosjektet: De store utfordringene knyttet til arbeidsinkludering for personer med utviklingshemming. Svært få personer med utviklingshemming har ordinært arbeid, samtidig som mange kan delta, og ønsker det. 
- Prosjektets hovedformål: Utvikle forskningsbasert kunnskap for å styrke kompetansen om arbeidsinkludering for personer med utviklingshemming.
- Prosjektets oppbygging: Fire arbeidspakker med både kvalitative og kvantitative forskningsmetoder. Hver av de norske samarbeidspartnerne har hovedansvar for hver sin arbeidspakke. Alle deltar i minst én av de øvrige arbeidspakkene. Universitetet på Island deltar i to arbeidspakker.       

* ARBEIDSPAKKE 1: Betydningen av arbeid for personer med utviklingshemming. (HINN)

* ARBEIDSPAKKE 2: Hvilke ferdigheter og kompetanse vernepleiere behøver for å bli pådrivere for innovasjon i arbeidsinkludering i arbeidsmarkedsbedrifter. (UiT)

*  ARBEIDSPAKKE 3: Hvordan sosialt entreprenørskap kan bidra til å øke arbeidsinkludering for personer med utviklingshemming. (HSN)

* ARBEIDSPAKKE 4: Arbeidsgiveres kunnskap om holdninger til arbeidsinkludering for personer med utviklingshemming og hvordan dette påvirker deres motivasjon og evne til å være innovative. (NTNU)

Nilsen, Kjetil
Publisert: 15.05.18 00:00 Oppdatert: 15.05.18 11:28
Harstad
Vi anbefaler