HSL: 50 prosent økning i antall søkere

50 prosent flere ønsker å studere ved HSL-fakultetet. Barnehagelærerutdanningen og arkeologi har fått dobbelt så mange søkere i år, mens filosofi har fått 57 prosent flere søkere.
Brøndbo, Stig
Publisert: 19.04.18 00:00 Oppdatert: 27.04.18 12:37

Dekan ved HSL-fakultetet, Sonni Olsen, er godt fornøyd med årets søkertall. 50 prosent flere har søkt om studieplass ved HSL i år sammenlignet med 2017. Foto: Stig Brøndbo
Aldri før har flere ønsket å ta sin lærerutdanning ved UiT. Prosjektleder for rekruttering, Slaven Krehić, kontorsjef ved ILP, Trude Steingård, og instituttleder Odd-Arne Thunberg er svært fornøyd med årets søkertall. Foto: Stig Brøndbo

– Vi er svært fornøyd med at så mange ønsker å ta sin utdanning ved vårt fakultet, sier dekan ved Fakultetet for humaniora, samfunnsvitenskap og lærerutdanning, Sonni Olsen. Mens det i 2017 var 1259 studenter som søkte til studieprogrammene ved HSL, har 1931 studenter søkt om opptak fra høsten 2018. Det gir en økning på 53 prosent. Tilsammen har 8.820 søkere et studium ved UiT som sitt førstevalg i Samordna opptak. Dette er en økning på 14,34 prosent fra i fjor. Samlet for alle utdanningsinstitusjoner i Norge er økningen i søkertall til høyere utdanning 4,73 prosent.

Doblet antall søkere
En del av den solide økningen i søkertallene til HSL skyldes at det ikke var opptak i enkelte av studieprogrammene høsten 2017. Bachelor-programmene i arkeologi, filosofi og russlandsstudier brukte 2017 til å utarbeide helt nye studieplaner og tok derfor ikke inn nye studenter i fjor. I år har arkeologi fått dobbelt så mange søkere som de hadde ved forrige opptak (i 2016), mens filosofi har fått 57 prosent flere søkere.
– Det er vi utrolig glade for. Vi ser også en interesse for russisk, sier Sonni Olsen og viser til at tilsammen 23 studenter har søkt til russlandsstudier og et helt nytt BA-program i russisk.

Flere vil bli lærere
Alle lærerutdanningene ved HSL har en solid økning i søkertallene.
– Vi er veldig glade for at stadig flere ønsker å ta sin lærerutdanning hos oss, sier Odd-Arne Thunberg, instituttleder ved institutt for lærerutdanning og pedagogikk ved UiT. Den største økningen er til barnehagelærerutdanningen, hvor 217 har søkt om studieplass fra høsten 2018. Både i Alta og i Tromsø er det 50 prosent økning til fulltidsstudiet.

– Jeg tror dette skyldes flere ting, blant annet at vi har etablert en enda bedre praksis gjennom etableringen av universitetsbarnehager, hvor vi samarbeider tett med både private og kommunale barnehager, sier Thunberg.

Solid økning
Også grunnskolelærerutdanningen (GLU), lektorutdanningen for trinn 8.-13. og praktisk pedagogisk utdanning for yrkesfag (PPU-Y i Alta) har rekordhøye søkertall. BA-programmene i barnevern og sosialt arbeid har tilsammen over 550 søkere fordelt på studiestedene Harstad, Alta og Tromsø. Til 30 studieplasser ved barnevern i Tromsø er det 151 søkere.
Rektor Anne Husebekk og dekan Sonni Olsen er begge fornøyd med at tradisjonsrike universitetsstudier også får flere søkere. Statsvitenskap, historie, sosialantropologi og samfunnsplanlegging og kulturforståelse har alle bedre søkertall i år sammenlignet med tidligere år.
– Også er det fint å se at vi har mange søkere til vårt årsstudium i nordsamisk som fremmedspråk, sier Sonni Olsen. 34 har nordsamisk som førstevalg.
Også flere av masterfagene ved HSL opplever en solid økning i antall søkere.

Brøndbo, Stig
Publisert: 19.04.18 00:00 Oppdatert: 27.04.18 12:37
Vi anbefaler