Nå er hun professor i bedriftsøkonomi

Økonomistyring er hennes spesialområde – noe Elsa Solstad ved Handelshøgskolen UiT i Harstad deler med kun tre andre kvinnelige professorer i landet.
Nilsen, Kjetil
Publisert: 12.04.18 00:00 Oppdatert: 12.04.18 13:34
Harstad

- Jo, det er utvilsomt et «hardt» og mannsdominert fagfelt, men likevel ikke preget av noen kjønnskamp. Og jeg vil ikke påstå at vi kvinnelige forskere må prestere ekstra i forhold til mannlige kollegaer – slik f.eks. kvinner ofte opplever i mannsdominerte yrker, sier Solstad.

Men forskningskravene er høye nok som de er. Fagområdet har en lang akademisk tradisjon, og er svært utbredt internasjonalt. Dette medfører bl.a. at konkurransen om å få publisert forskningsartikler, er ekstra høy. 

Professor Elsa Solstad: - Mye jobb, men det har vært verdt det. Foto: Kjetil Nilsen /UiT

Målrettet arbeid over 10 år 
- For å oppnå kvalifisering som professor, er det avgjørende å få publisert forskningsartikler i topp rangerte internasjonale vitenskapelige tidsskrift - såkalte nivå 2 journaler. Nåløyet der er trangt, og konkurransen er hard. Men jeg har jobbet målrettet over flere år, og spisset forskningstemaene mine, nettopp for å komme inn i fagtidsskrift på dette nivået, sier hun.

Hennes målrettede arbeid mot professor har pågått over en 10 års periode, helt siden hun avla doktorgraden i 2007, med avhandlingen "Tre sykehus – to verdener – en fusjon. En studie av reorganisering i et helseforetak". Professorløpet krever forskningsmessig fordypning – ikke bare på ett felt, men langs tre faglige såkalte «stolper».

- Studentene gir meg overskudd
- Jeg må innrømme at det har vært mye jobb i disse årene – ikke bare begrenset til arbeidstida. Det har i tillegg gått med mange helger og mye fritid, men det har vært verdt det! Samtidig har jeg hatt undervisning også. Heldigvis! Jeg liker møtet med studentene. De gir meg utrolig mye overskudd, sier hun.

Det positive forholdet mellom henne og studentene er tydeligvis gjensidig. Det kom tydelig til uttrykk i 2009, da hun mottok undervisningsprisen ved daværende Høgskolen i Harstad – kåret av studentene.

I en periode på 90-tallet var Elsa Solstad økonomi- og personalsjef ved Høgskolen i Harstad. Etter et opphold med videre utdanning, kom hun tilbake i faglig stilling i 2006. I dag er hun tilsatt ved Handelshøgskolen UiT Harstad – programansvarlig for Master i økonomi og administrasjon. Nå altså som professor.      

Nilsen, Kjetil
Publisert: 12.04.18 00:00 Oppdatert: 12.04.18 13:34
Harstad
Vi anbefaler