høst 2018:    FSK-2011 Fiskeri- og havbruksnæringen i praksis - 10 stp

Emnetype

Emnet er valgemne for studenter på 5. semester i bachelorprogrammet i fiskeri- og havbruksvitenskap.

Emnet kan ikke tas som enkeltemne.


Innhold

Emnets formål er å gi studentene praktisk innsikt i sjømatnæringens muligheter og utfordringer. Studentene skal ha tre ukers praksis i bedrifter, forvaltningsinstanser og organisasjoner innen sjømatsektoren.

Emnet starter med et seminar med Senter for karriere og arbeidsliv (SKA). Studentene lærer å skrive søknad og CV, og søker deretter om praksisplass.

I praksisperiodene skal studentene bli kjent med en virksomhet i sjømatsektoren, og utføre arbeidsoppgaver etter anvisning fra nærmeste leder.

I løpet av emnet skal studenten tilegne seg kunnskap om hvordan virksomheten er organisert, og få erfaringer, kunnskaper og ferdigheter som arbeidstaker i sjømatsektoren.

Utenom praksisperiodene er det undervisning med forelesninger og seminarer. Studentene må regne med en betydelig egeninnsats på dette emnet.


Hva lærer du

Kunnskap: Kandidaten

  • Har bred kunnskap om sjømatsektorens verdikjede og rammevilkår.
  • Har kunnskap om virksomheten de har praksis i, herunder historie, formål, organisasjon, formell ledelsesstruktur, økonomi og virksomhetens plass og funksjon i verdikjeden
  • Kjenner til virksomhetens muligheter, utfordringer, forventninger og omdømme
  • Kjenner til krav, forventninger og kompetanse som stilles til arbeidstakere i virksomheten

Ferdigheter: 

  • Kan skrive søknad og CV.
  • Kan reflektere over egen arbeidsutførelse og justere denne under veiledning.
  • Kan beherske intervju som metode for innsamling av data.
  • Kan finne, vurdere og henvise til informasjon og fagstoff om virksomheten og presentere dette skriftlig og muntlig.

 Kompetanse: 

  • Har innsikt i fag- og yrkesetiske problemstillinger i virksomheten.
  • Kan planlegge og gjennomføre varierte arbeidsoppgaver alene og som deltaker i en gruppe, og i tråd med etiske krav og retningslinjer.
  • Kan formidle uavhengige faglige synspunkter, relevante problemstillinger og løsninger både skriftlig, muntlig og gjennom andre uttrykksformer.
  • Kjenner til muligheter og utfordringer for virksomheter i sjømatsektoren knyttet til marked, økonomi, ressursforvaltning og innovasjon.


Undervisnings- og eksamensspråk

Norsk

Undervisning

Studentene har praksis i en virksomhet i sjømatnæringen i tre perioder, hver med én ukes varighet. Undervisningen utenom praksis består av forelesninger og seminarer.

Eksamen

Muntlig eksamen og mappeevaluering. Det gis én samlet karakter.
Bokstavkarakterer. A-F, der F er ikke-bestått.

Mappeevalueringen består av tre innleveringer:

  • Skriftlig søknad om praksisplass med motivasjonsbrev og CV. 
  • Muntlig og skriftlig presentasjon av praksisbedrift.
  • Skriftlig oppgave om praksisbedriftens plass i sjømatnæringens verdikjede. I arbeidet med denne oppgaven skal studentene foreta et intervju med nærmeste leder i praksisbedriften som ledd i datainnsamlingen

Arbeidskrav: To arbeidskrav må være bestått for å få ta eksamen:

  • Obligatorisk oppmøte i undervisningen (minimum 80 prosent deltakelse),
  • Obligatorisk oppmøte i praksisbedrift (minimum 80 prosent oppmøte av full arbeidstid). Det må legges fram legeattest eller annen gyldig dokumentasjon ved fravær utover 20 prosent.

Kontinuasjonseksamen: Det gis ikke kontinuasjonsadgang.


Pensum

Selvvalgt pensum på 100 sider fra relevant faglitteratur.

Error rendering component

  • Om emnet
  • Studiested: Tromsø |
  • Studiepoeng: 10
  • Emnekode: FSK-2011