høst 2018:    REL-3007 Kirkehistorie: Symbolikk og konfesjonskunnskap - 10 stp

Søknadsfrist

1. juni for emner som tilbys i høstsemesteret. 1. desember for emner som tilbys i vårsemesteret.

Emnetype

Emnet er obligatorisk for studenter på mastergradsprogram i teologi. Emnet kan tas som enkeltemne av studenter som oppfyller opptakskrav for masternivå innen andre humanistiske og samfunnsvitenskapelige fag.

Opptakskrav

Fullført bachelorgrad eller tilsvarende grad i teologi med fordypning på minimum 80 studiepoeng, hvorav 30 studiepoeng skal være på 2000 nivå. Det stilles et faglig minstekrav for opptak på karakteren C, som blir regnet ut fra gjennomsnittet av karakterene i emnene REL-1001, REL-1008, REL-1009, REL-1022, REL-1050, REL-2005, REL-2010, REL-2050, eller tilsvarende. Unntak fra karakterkravet er språkfagene gresk (REL-1011) og hebraisk (REL-1010), der kravet er bestått eksamen.

Søknadskode 9371 enkeltemner på masternivå.


Studiepoengreduksjon

Du vil få en reduksjon i antall studiepoeng (som oppgitt under), dersom du avlegger eksamen i dette emnet og har bestått følgende emne(r) fra før av:

REL-3007 Kirkehistorie 10 stp

Innhold

Symbolikk og konfesjonskunnskap er en klassisk del av faget kirkehistorie. Kurset vil gi en oversikt over bakgrunnen for og idéinnholdet i de tre oldkirkelige trosbekjennelsene: Den apostoliske (Symbolum apostolicum), den nikenske (Symbolum nicenum) og den athanasianske (Symbolum athanasianum). I konfesjonskunnskap vil de viktigste kristne trossamfunn bli behandlet med henblikk på historie, læregrunnlag, ritualer og etos.

Hva lærer du

Etter bestått emne skal studenten ha følgende læringsutbytte:

Kunnskaper

Studenten har kunnskap om

  • bakgrunnen for innholdet i de tre oldkirkelige bekjennelsene (apostolicum, nicenum og athanasianum)
  • Den norske kirkens historiske læregrunnlag
  • de viktigste kristne trossamfunn med henblikk på historie, læregrunnlag, ritualer og ethos

Ferdigheter

Studenten kan

  • arbeide selvstendig med kristne kirkers historiske trosgrunnlag og praksis 

Kompetanse

Studenten kan

  • selvstendig videreutvikle sine kunnskaper, ferdigheter og forståelse av kristne trossamfunns læregrunnlag gjennom videre studier og yrkesliv


Undervisnings- og eksamensspråk

Norsk.

Undervisning

Undervisningen består av 20 timer forelesning/seminar. Det forutsettes at studentene er aktive i undervisningen, både når det gjelder presentasjon og diskusjon av pensumlitteraturen. 

Kvalitetssikring av emnet

Emnet evalueres en gang i løpet av programperioden. Programstyret avgjør hvilke emner som skal evalueres av studenter og lærer per år.


Eksamen

Eksamen består av: En uke hjemmeeksamen på 10 sider (ca. 3500 ord) på grunnlag av gitt oppgavetekst.

Eksamen vurderes med bokstavkarakter A-F, der F regnes som stryk.

Ved karakter F/ikke bestått tilbys kontinuasjonseksamen i begynnelsen av påfølgende semester. Ved gyldig forfall tilbys utsatt eksamen i begynnelsen av påfølgende semester. Frist for oppmelding til kontinuasjonseksamen/utsatt eksamen er 15. januar for eksamener i høstsemesteret og 15. august for eksamener i vårsemesteret.


Pensum

  • Oskar Skarsaune, Troens ord. De tre oldkirkelige bekjennelsene. Oslo: Luther, 1997 (274s).
  • Helje Kringlebotn Sødal (red.), Det Kristne Norge. Innføring i konfesjonskunnskap. Kristiansand: Høyskoleforlaget, 2002 (330s).

150 sider valgfritt fordypningspensum (avtales med foreleser)

Error rendering component

  • Om emnet
  • Studiested: Tromsø |
  • Studiepoeng: 10
  • Emnekode: REL-3007