Kaster seg ut i professorat i Berlin

I 23 år har prodekan ved HSL-fakultetet, Marie-Theres Federhofer, jobbet ved UiT Norges arktiske universitet. Til høsten drar hun til storbyen Berlin for å ta fatt på Henrik Steffens-professorat.
Wangen, Henriette Leine
Publisert: 21.02.18 13:00 Oppdatert: 22.02.18 09:46

Det er ved Humboldt-universitetet, Berlins aller eldste universitet, at Federhofer har fått den treårige stillingen. Hun beskriver det å være professor og den stadige utviklingen innen karrieren som en livsstil og gleder seg til å dra til byen, som i kontrast til Tromsø, har om lag 3,6 millioner innbyggere.  

– Jeg ble veldig glad og overrasket da jeg fikk professoratet. Jeg tenkte egentlig at de var ute etter en professor som var bedre i norsk enn meg. Antageligvis er det min erfaring fra UiT som førte til at jeg fikk denne stillingen, sier Federhofer som selv snakker flytende norsk, men med tysk aksent.  

Marie-Theres Federhofer. Foto: Henriette Leine Wangen

Skal belyse Arktis

Henrik Steffens-professorat er et professorat ved Nord-Europa-instituttet ved Humboldt-universitetet, og er finansiert av den norske staten. Formålet med professoratet er å skape et samarbeid mellom Norge og Tyskland innen humanistiske fag og samfunnsvitenskap.

– Hovedoppgaven blir å undervise i norsk litteratur og kultur, men jeg vil også fordype meg i kunnskap som er knyttet til mennesker og kultur i Arktis. Et eksempel kan være å se på hvordan mennesker fra nordområdene blir fremstilt på bilder og i litteratur, forteller Federhofer.

Hun skal også stå for gjennomføringen av «Henrik Steffens forelesningsrekker» som innebærer 7-8 forelesninger per semester. Hennes oppgave blir da å invitere forskere om tema som kan belyse Norge og Norden, på ulike måter.

Født inn i akademia    

Marie-Theres er opprinnelig østerriksk, men vokste opp i Mainz i den tyske delstaten Rheinland-Pfalz. Allerede da hun var ei lita jente ble hun inspirert til å bevege seg inn i den akademiske verden.

– Jeg ble født inn i et akademisk miljø, og både faren og bestefaren min var også professorer. Det var nok derfor gitt, at også jeg, skulle gå den veien. De hadde nok visse forventninger til meg, sier hun.

Senere i livet begynte hun å studere i Berlin og Paris, før hennes mann, Michael Schmidt, fikk en fast akademisk stilling i Tromsø.

– Da vi kom til Tromsø var mine planer noe uklare. Jeg hadde ikke noen nære forbindelser med Skandinavia i det hele tatt, den gangen, men det har jeg nå, forteller Marie-Theres smilende. 

Jobber tett

Etter få år i Tromsø fikk hun opprykk til professor i tysk litteraturvitenskap/kulturstudier ved UiT. I dag arbeider hun som prodekan ved Fakultet for humaniora, samfunnsvitenskap og lærerutdanning, og vegg i vegg, sitter hennes mann, som nærmeste kollega i naborommet.

Marie-Theres Federhofer. Foto: Henriette Leine Wangen

– Vi jobber begge med tysk litteratur og jeg føler at vi utfyller hverandre på en god måte, sier Federhofer.

Om Michael blir med til Berlin, er foreløpig noe usikkert, men de håper å få til en løsning som kan passe for dem begge.

Etter at professoratet er avsluttet i Berlin, skal hun rett tilbake i arbeid ved UiT.

 

Wangen, Henriette Leine
Publisert: 21.02.18 13:00 Oppdatert: 22.02.18 09:46
Vi anbefaler