Student2student

Starter studentbedrift, inspirert av delingsøkonomi og Airbnb. - Motivet er ikke først og fremst profitt, men å bidra med noe samfunnsnyttig.
Nilsen, Kjetil
Publisert: 12.02.18 00:00 Oppdatert: 13.02.18 07:57
Harstad

- Jeg husker jeg hata matte på skolen. Var flau over at jeg var så dårlig. Hadde jeg visst om et tilbud som dette, ville det hjulpet meg, sier Tonje Isabell Isaksen - markedssjef i Student2student SB. Sammen med seg i den nyetablerte studentbedriften har hun Dan Terje Nytrem som daglig leder.

- Mange sliter med matte. Slik behøver det ikke være, sier Dan Terje Nytrem og Tonje Isabell Isaksen i studentbedriften Student2student. Foto: Kjetil Nilsen/UiT

Studenter hjelper studenter
Forretningsideen til studentbedriften er kort fortalt å rekruttere et knippe av studenter, som de så kan tilby som hjelpelærere til andre studenter – hovedsakelig innen matte, men andre fag kan også bli aktuelt.

- Vi vet at mange studenter sliter med matte. Det fører til en unødig høy strykprosent. Dette ønsker vi å gjøre noe med, ved å rekruttere flinke studenter som kan hjelpe andre studenter - for en rimelig penge. Hvis ti studenter slår seg sammen, kan de få støtteundervisning for 50 kr. hver per time, opplyser de.  

Isaksen og Nytrem understreker at de som skal fungere som studentassistenter, blir ikke kastet ut i oppgaven, uten videre. Ved siden av kompetanse i faget, er også formidlingsevne viktig. Daglig leder Nytrem har selv erfaring som studentassistent ved UiT. Han vil gi gode tips og opplæring til nye «rekrutter». Slik sikres kvalitet på tjenesten som bedriften tilbyr.   

Samfunnsnyttig
- Vi ser tjenesten som bedriften vår kan tilby som et viktig samfunnsoppdrag. Vi ønsker å bidra til at flere kommer gjennom utdanningen sin. Det er et tap – ikke bare for den enkelte – men også for samfunnet om studenter faller fra pga stryk i matte. Strykprosenten i f.eks. medikamentregning på vernepleie og sykepleie er unødvendig høy. Dette vil vi gjøre noe med.

Studentbedriften ser også for seg å kunne tilby tjenester til elever på videregående skole. Frafallet der er høyt – ikke minst på grunn av at elevene sliter med matte. En innsats mot elever vil derfor kunne bidra til å redusere frafall, samtidig som de står bedre rustet når de skal begynne å studere, hevder de.  

Nytrem og Isaksen: - Et stort marked for våre tjenester. Foto: Kjetil Nilsen/UiT

God og nyttig læring
Isaksen og Nytrem opplyser at etablering av studentbedrift inngår som ledd i deres bachelor i økonomi og administrasjon. Blant økonomiutdanningene ved UiT, er Handelshøgskolen UiT Harstad alene om å kunne tilby studentbedrift som valgfritt emne. Det gir 20 studiepoeng og gjennomføres i tredje studieår.

-  Det er veldig lærerikt. Prosessen startet sist høst. Vi går gjennom hele livssyklusen til en bedrift fra idémyldring; utvikling av forretningsidé og forretningsplan; etablering av styre; skaffe kapital; registrering i Brønnøysundregistrene; markedsføring; salg; årsrapport og så til slutt avvikling av bedriften, sier de.  

Apropos den obligatoriske avviklingen: De to studentene ser ikke bort fra at bedriftsideen kan bli videreført som selvstendig firma i etterkant. – Vi vet det er et marked for dette, og i dag er det bare én kommersiell norsk aktør på markedet. De er dyre, og retter seg dessuten kun mot videregående skole, avslutter Isaksen og Nytrem i Student2student.  


Student2student på Facebook

 

Nilsen, Kjetil
Publisert: 12.02.18 00:00 Oppdatert: 13.02.18 07:57
Harstad
Vi anbefaler