Uventede funn om nyrer og overvekt

Det har vært antatt at overvekt reduserer nyrenes funksjon, men nå har verdens største nyrestudie, gjort i Tromsø, fått et uventet resultat.
Øvreberg, Elisabeth
Publisert: 16.02.18 14:00 Oppdatert: 21.03.18 11:10
Tromsø

Nyrefunksjon
Nyrene svekkes over tid, og lenge har man trodd at overvekt var uheldig for nyrefunskjonen. Verdens største nyrestudie i Tromsø har forsket på denne tamatikken. Foto: www.colourbox.com

– Store undersøkelser i USA viser at fedme, diabetes, blodtrykk og livsstilsykdommer kan være årsak til alvorlige nyresykdommer, derfor har man antatt at overvekt reduserer nyrefunksjonen over tid, sier stipendiat Vidar Stefansson ved Det helsevitenskapelige fakultet, UiT.

Han har i sitt doktorgradsarbeid fulgt 1300 personer i over fem år. Personene var friske kvinner og menn mellom 52 og 60 år da studien begynte i 2007.

– Dette er verdens største nyrestudie hvor nyrefunksjonen er målt med nøyaktige metoder. Vi målte nyrefunksjonen til disse personene i 2007, og gjorde det samme igjen fem år etter, forteller Stefansson.

Resultatet av denne omfattende undersøkelsen har ikke bare overrasket ham, men en hel forskerverden. Nylig publiserte det anerkjente tidsskriftet Kidney International hans artikkel.

Les også: Dette visste du garantert ikke om nyrene dine

Nyrene påvirkes ikke av overvekt

– Normalt faller nyrefunksjonen vår jevnt over tid. Det er en del av aldringsprosessen, og undersøkelsen min viser at fedme i seg selv, altså høy BMI, ikke gir økt fall i nyrefunksjonen. Det er overraskende.

Det som derimot er skadelig for nyrene, er metabolsk syndrom, altså forandringer som inkluderer høyt blodtrykk, høye insulinverdier og høye kolesterolverdier i kombinasjon med overvekt.

– Har man ugunstig livvidde og metabolsk syndrom, ser vi at nyrenes funksjon faller raskt, sier Stefansson.

Faktisk falt nyrefunksjonen 25 prosent raskere hos testpersonene med metabolsk syndrom, enn hos den gjennomsnittlige deltaker i studien. Tallene gjaldt både kvinner og menn.

Les også: Nyreskader starter tidligere enn antatt

Raske fakta om nyrene

Nyrene ligger på bakveggen i buken bak tarmene like ovenfor midjen, en på hver siden av ryggsøylen. Hver nyre inneholder mer enn 1 million ørsmå filterenheter som vi kaller nefroner. Disse holder tilbake de fleste proteiner og tillater at aminosyrer, glukose (sukker), mineralsalter og andre biprodukter passerer over i en tynn kanal (tubulus). Fra tubulus hentes disse essensielle næringsstoffene (aminosyrer, glukose, mineralsalter etc.) tilbake til blodet, mens avfallsstoffer skilles ut i urinen. Nyrene spiller en viktig rolle i reguleringen av kroppens væske- og saltbalanse.

Kilde: nhi.no

Du kan bremse utviklingen

Dessverre kan du ikke få tilbake nyrefunksjonen hvis du har fått den redusert, men du kan bremse den uheldige utviklingen.

– Nyrene har stor reservekapasitet, og mengde celler som renser blod er satt fra man er født. Du kan ikke produsere flere slike celler, så man kan ikke øke funksjonen igjen på den måten. Det man derimot kan gjøre dersom man er overvektig og har metabolsk syndrom, er å endre livsstil, sier Stefansson, som mener at man da kan stabilisere nyrefunksjonen og redusere belastningen for de gjenværende nyrecellene.

Nyreforsker Vidar Stefansson
Stipendiat Vidar Stefanson har forsket på nyrer og hvordan de svekkes av metabolsk syndrom. Foto: Privat

Hans tips er å gå litt ned i vekt og å få en mer aktiv hverdag, for det positive med det metabolsk syndrom er at det går an å stanse utviklingen med en sunnere livsstils.

– Marerittet er å bli avhengig av dialyse, men heldigvis er det en lang vei dit for de fleste av oss, avslutter Stefansson.

Tidligere forskning ved UiT viser at når det gjelder diabetes, så starter nyreskadene tidligere enn antatt.

Har du deltatt i nyrestudien?

Da ønsker forskerne kontakt med deg! Nyrestudien startet opp igjen til høsten, og de trenger tidligere deltakere for å kunne gjøre nye målinger.

Ta kontakt her: renis@unn.no

 

 

 

 

Øvreberg, Elisabeth
Publisert: 16.02.18 14:00 Oppdatert: 21.03.18 11:10
Tromsø
Vi anbefaler