10 millioner kroner for å bekjempe resistente bakterier

Bakterier er svært tilpasningsdyktige. De kan faktisk klumpe seg sammen under et beskyttende slimlag – kalt biofilm. Dette er et stort problem med tanke på antibiotikaresistens.
Øvreberg, Elisabeth
Publisert: 09.02.18 07:00 Oppdatert: 12.02.18 08:26
Tromsø

Forsker Pål Johnsen
Pål Johnsen er med et forskningssamarbeid som skal forstå hvordan antibiotikaresistens utvikler seg hos celler som klumper seg sammen til beskyttede småsamfunn Foto: Elisabeth Øvreberg

Biofilm er avanserte samfunn av bakterier, som er pakket inn i et egenprodusert, beskyttende slimlag.
Bakterier i biofilm er ofte mer motstandsdyktige mot antibiotika, og dette er særlig problematisk når bakterier fester seg og vokser på medisinsk utstyr.

– Et eksempel er at bakteriene lager biofilm på urinkateter, og dermed blir med inn i kroppen til pasienten. Dette kan føre til alvorlige infeksjoner, sier professor Pål Johnsen ved Det helsevitenskapelige fakultet, UiT.

Les også: Kampen

10 millioner fra Olav Thon

Han samarbeider med Uppsala Universitet og Københavns Universitet for å bekjempe og forstå bakteriene i biofilm. Nylig fikk forskningssamarbeidet 10 millioner kroner fra Olav Thon Stiftelsen.

– Vi er veldig fornøyde meg at en privat stiftelse velger å støtte grunnforskning økonomisk.

Les også: Antibiotikaresistens: Pasienter dør av bagateller

Mye å lære om resistensutviklingen

Johnsen forteller at biofilm blir ekstra farlig når bakteriene er resistente mot antibiotika.

– Antibiotikaresistensen sprer seg fort, og vi forstår fortsatt ikke alle prosessene som styrer resistensevolusjonen, sier Johnsen.

Prosjektet bygger på en viktig oppdagelse av Johnsens samarbeidspartner i Uppsala, professor Dan Anderson. Hans forskningsgruppe fant ut at lave konsentrasjoner av antibiotika, som vi finner i for eksempel kloakk og avløpsvann fra produksjon og landbruk, spiller en mye viktigere rolle i utviklingen av antibiotikaresistens enn vi til da hadde trodd.

I dette prosjektet skal de blant annet undersøke hvordan slike lave antibiotikakonsentrasjoner, som vi også har i kroppen under behandling med antibiotika, påvirker utviklingen av antibiotikaresistens i biofilm.

– Slike lave konsentrasjoner av antibiotika er en fordel for bakteriene, og dette skal vi forske videre på, avslutter Johnsen.

Les mer om Johnsens forskning: Fant DNA-mutasjoner som speeder opp evolusjonen

Les også: – Målet er å forlenge levetiden til antibiotka

Hva er biofilm?

Biofilm er et strukturert samfunn av bakterier som er festet til en overflate og til hverandre. Bakteriene er innkapslet i en egenprodusert slimaktig matriks. Bakterier foretrekker å vokse i en biofilm, da biofilmen gir bakteriene økt overlevelsesmulighet og mulighet til å bli værende i et spesielt miljø.

Kilde: Store norske leksikon

 

 

 

 

 

Øvreberg, Elisabeth
Publisert: 09.02.18 07:00 Oppdatert: 12.02.18 08:26
Tromsø
Vi anbefaler