GLIMT 2017 - Utstillingsåpning

Vi har gleden av å invitere dere til åpninga av mørketidsutstillinga GLIMT på Tromsø Museum - Universitetsmuseet, torsdag 30.november 2017 kl. 1800.

 

GLIMT er Tromsø Museums faste mørketidsutstilling. Utstillinga viser glimt fra våre samlinger og prosjekter som ellers ikke er tilgjengelige for publikum. 

Fotografiene vises på en utvendig vegg i  bredde 11 m, daglig kl. 07 - 10 og 14 - 24 i perioden 30.november 2017 - 21.januar 2018.

    

 I år viser vi

                INSEKTER - Naturens levende fargejuveler

                av forsker og fotograf Jostein Kjærandsen

Vakre fargemønster har inspirert de som har samlet insekter til museumssamlinger. Fokus var først på store og iøynefallende insekter som sommerfugler og biller. I dag er studier av fargerike vingemønster et aktivt forskningsområde i skjæringspunktet mellom kjemi, fysikk, evolusjonær genetikk og atferdsbiologi.

Forsker Jostein Kjærandsen var med på å oppdage betydningen av at gjennomsiktige insektvinger hos ørsmå fluer og veps også har sin egen helt spesielle regnbue som fremkommer av lysbrytningen i såpebobletynne vingemembraner.

Gjennom en veksling mellom glimt fra insektenes liv i naturen og mikroskopbilder fra museumssamlinger, viser han frem et fargesprakende mikrokosmos som er rundt oss på alle kanter.

Ofte spiller fargemønstrene en viktig rolle i insektenes kurtisespill, og man kan undre på om estetikk har hatt en egenrolle i evolusjonen av insekter.

 

Fotografiene vises på en av museets utvendige vegger i en bredde på elleve meter.

Åpninga skjer utendørs. Enkel og varm servering.

Utstillingen starter kl. 17.45, åpning kl. 18.00.

Live Techno/House musikk spilles av 15 år gamle Ernest Smejda aka. NEXö som også har laget musikken til utstillinga.

 

Samme dag holder forsker Jostein KJærandsen foredrag på Desembernatt 30.11.17 kl. 1930

Naturens lek med fargeprakt – et spennende mikrokosmos i møtet mellom fysikk, kjemi og evolusjon.

Hva skaper fargeprakten vi finner hos insekter og fugler, og hvilken betydning har den i evolusjonsbiologien? Har estetikk en egenrolle i evolusjonen av dyr og insekter? 

 

 

 

GLIMT-redaksjonen :  Mari Karlstad og  Sveinulf Hegstad. Fotograf: Jostein Kjærandsen Musikk: Ernest Smejda aka. NEXö Teknisk support:  Adnan Icagic Plakat og invitasjon:  Ernst Høgtun Markedsføring:  Julia H. Brekmo og Karen Marie Christensen

Når: 30.11.17 kl 18.00–18.15
Hvor: Tromsø Museum
Sted: Tromsø
Målgruppe: alle
Ansvarlig:
Legg i kalender