Travel OD-dag for Haakon

Haakon Søraas går førsteåret på forskerlinjen ved Narvik videregående skole, og hadde et ønske om å bruke noe av sin kompetanse i forbindelse med Operasjon Dagsverk. Det fikk han ved Fakultet for ingeniørvitenskap og teknologi ved UiT i Narvik.

Eidum, Espen Viklem
Publisert: 07.11.17 00:00 Oppdatert: 07.11.17 13:06
Narvik

Haakon Søraas går førsteåret på forskerlinjen ved Narvik videregående skole. Sist uke fikk han en travel Operasjon Dagsverk-dag ved IVT-fakultetet. 
Ved Institutt for industriell teknologi fikk han to helt konkrete to konkrete problemstillinger i fanget da dagsverk-dagen gikk av stabelen sist uke.
Maskinutdanningen er en del av instituttet, og i faget elektroteknikk og automatiseringsteknikk brukes blant annet Arduino for å genere programmer og styringer til maskiner og utstyr. Instituttet ønsket at Haakon skulle finne svar på om utstyret kunne måle dreiemomentet på en motor ved hjelp av strekklapper og en programkode i Arduino, som er en plattform for prototyping av elektronikk basert på program- og maskinvare med åpen kildekode.
I tillegg fikk han i oppdrag å bistå en studentgruppe som skal utstyre en drone til Norsk Folkehjelp med en redningsboks som skal festes til dronen. For å frigjøre boksen fra dronen har studentene valgt å bruke Arduino Software og hardware.

- Fantastisk dag

Haakon selv var storfornøyd med utbyttet av dagen.
- Det har vært en helt fantastisk dag, jeg har fått brukt masse av det jeg har lært fra tidligere, og i tillegg lært mye nytt, sier han.

En lang rekke beregninger må gjøres for å sjekke at målingene blir korrekte, fastslår Haakon Sørås. 


Han startet dagen med å lære å montere strekklapper, som ble limt til metallet. Senere på dagen ble lappene koblet opp mot Arduino og programvaren som skulle testes og modifiseres. En god del beregninger måtte gjøres, slik at de kunne kontrollere at det som ble målt fra programvaren var riktig.

Det blir flott å se på noe som virker, og som kan være med å berge folk i nød. Litt som OD-dagen i miniatyr

- Vi brukte først et lodd på 10 kg, som vi belastet aluminiumstaven med. Strekklappene blir litt strukket og trådene i dem litt tynnere slik at resistansen i dem øker, og derved øker spenningen (volt). Det er denne endringen programmet i Arduino registrer, og så er det programmert slik at vi direkte kan lese ut spenningen i materialet som N/mm2. Deretter sammenlignet vi denne spenningen mot den teoretisk bøyespenningen som vi beregnet. Når vi til slutt hadde funnet en løsning som fungerte, testet vi den i den manuelle strekkprøvemaskinen. Vi kunne da lese ut direkte spenningen i N/mm2. Det gjenstår nok ennå litt arbeid, men vi har funnet ut at vi har et program og en metode som nå kan brukes for å måle dreiemomentet på motoren som studentene skal ha lab-oppgaver på, forteller Haakon.

Løser ut redningsboks

- Jeg fikk også bidra med løsninger for programvaren som skal løse ut redningsboksen til dronen som en gruppe studenter har. De har et fag hvor de får utviklet et konsept fra en ide til ferdig produkt og de holder nå på å bygge prototypen. Vi fant til slutt ut at om vi byttet en transistor med et rele, så løste vi problemet med at utgangene på Arduino-kortet ikke leverte nok strøm. I tillegg fikk vi programmet til å fungere helt knirkefritt, det var artig, sier han.
Haakon skal få være med når prosjektgruppa tester redningsdronen med påmontert redningsboks.
- Det blir flott å se på noe som virker, og som kan være med å berge folk i nød. Litt som OD-dagen i miniatyr, fastslår han.

 

 

Eidum, Espen Viklem
Publisert: 07.11.17 00:00 Oppdatert: 07.11.17 13:06
Narvik
Vi anbefaler