Svartedauden lever

Hvis du tror den forferdelige pesten, svartedauden, døde ut etter sine herjinger på 1300-tallet, må du tro om igjen. I år har vi et alvorlig utbrudd med 849 smittede.
Øvreberg, Elisabeth
Publisert: 19.10.17 11:00 Oppdatert: 19.10.17 14:17
Tromsø

Ørjan Olsvik
Professor Ørjan Olsvik ved Det helsevitenskapelige fakultet, UiT, er en av ekspertene Forsvaret kontakter når sykdomsutbrudd kan sette liv og helse i fare. Foto: Torbjørn Kjosvold​, Forsvaret.no

Problemet med svartedauden, er at det ikke går an å utrydde pesten. Bakterien som er årsaken til svartedauden heter Yersinia pestis, og den finnes i smågnagere som lever ute i naturen. Dermed er det infiserte lopper på for eksempel rotter, som smitter oss mennesker. Hadde bakterien kun smittet fra menneske til menneske, slik kopperviruset gjorde, ville også svartedauden ha vært utryddet.

Vi har heller ikke noe vaksine mot svartedauden, så pesten lever og dreper, og det har den gjort så å si hvert eneste år.

849 smittet

Professor Ørjan Olsvik ved UiT forteller at årets utbrudd er spesielt alvorlig.

– Nå i disse dager er det et nytt utbrudd på Madagaskar. Der har pesten i lang tid vist seg nesten årlig fra september til april. Utbruddene kan være små og sporadiske, men i år er usedvanlig mange blitt smittet. Nå er 849 smittet og 67 er døde, sier han.

Pestdiagram
Pest tar liv hvert år. Her tall fra WHO. Foto: WHO

Årets pest smitter gjennom luft

Et annet problem med svartedauden, er at den kan vise seg i tre forskjellige former:

  • Som blodforgiftning
  • Som byllepest
  • Som lungepest

Den farligste varianten er lungepest, for den smitter raskt. Et host fra en syk pasient, kan smitte en frisk person.

 – I år er det den mest dødelige formen, altså lungepest, som dominerer på Madagaskar, sier Olsvik og legger til at mer enn halvparten av pasientene som ikke får behandling, dør i løpet av to til tre dager.

 

Vil du vite mer om svartedauden og hvordan denne dødelige pesten er forsøkt brukt som biologisk våpen i krigføring, les Olsvik sitt blogginnlegg.

 

 Les også: Flere dør av Hepatitt C enn av HIV

 Les også: Derfor bør du vaksinere dine barn

 

Øvreberg, Elisabeth
Publisert: 19.10.17 11:00 Oppdatert: 19.10.17 14:17
Tromsø
Vi anbefaler