– Det beste er å få vite hvordan studenthverdagen er

Elevene på Åpen dag var enige om hva de fikk størst utbytte av; å snakke med studentene selv.
Torsøe, Mathilde
Bilde av forfatter finnes ikke, dette er en placeholder
Mathilde Torsøe
Publisert: 17.10.17 00:00 Oppdatert: 03.04.18 09:46
Tromsø

LIVREDDENDE HJELP: Ali Løvlid (til høyre) prøver gjenopplivning på en dukke på Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN), som en del av Åpen dag på UiT.  Alle foto: David Jensen

– Jeg tok 54 kompresjoner. Var det passe? Spør Ali Løvlid fra Bardufoss videregående skole mens han står bøyd over en plastdukke på Ferdighets- og simuleringssenteret på Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN).

– Jeg tok 67 kompresjoner, sier en annen.

– Rundt 50 er passe på et halvt minutt. Bra! svarer Berit Drageset Larsen, sykepleiestudent ved UiT Norges arktiske universitet.

Hun har tatt tiden på Løvlid og tre andre elever fra videregående skoler i Troms mens de har forsøkt gjenoppliving på plastdukker. Det har de gjort som en del av arrangementet ”Åpen dag” ved UiT Norges arktiske universitet.

Segway i Solhallen

– Det var morsomt å prøve hjertekompresjoner. Jeg har lenge vært ganske sikker på at jeg skal bli allmennlege, blant annet fordi flere i familien min er det, sier Løvlid etter demonstrasjonen.

Det er første gang UiT har en åpen dag som dette - et heldagstilbud med aktiviteter, informasjon om studier og populærvitenskapelige foredrag rettet mot elever på videregående skole.

– Det er veldig bra at vi som går på videregående får komme på universitetet på en dag som dette. Jeg har aldri vært her før. Det beste med arrangementet er å snakke med studenter på de ulike studiene. Jeg er veldig nysgjerrig på hvordan hverdagen som student faktisk er, sier Løvlid.

Flere er enig med ham, blant andre Kirsten Elisabeth Johansen.

– Å snakke med studentene og få vite hvordan det er å studere på UiT er det beste med arrangementet. Jeg fryktet at livet som student ville bli kjempeslitsomt, men det virker som dagene er ganske fleksible og at man av og til kan sove lenge, sier Johansen mens hun balanserer på en segway midt i Solhallen i Teorifagsbygget.

Det gjør hun i regi av Institutt for informatikk. Rundt henne vrimler det av mennesker. En gutt prøver ”virtual reality”-briller, og famler seg avgårde med et smil om munnen. Omtrent 70 av studiene ved UiT er representert på ulike stands i hallen.

– Det var vanskelig å kjøre segway i starten, jeg var redd jeg skulle falle. Men så fikk jeg det plutselig til, og nå klarer jeg til og med å stå stille, sier Johansen, som er fra Lakselv.

Hun har lyst til å bli politi.

– Men jeg er fortsatt litt usikker. Derfor er det veldig nyttig å være på UiT i dag.

LES OGSÅ: Nesten 850 ungdommar inntek universitetet: - Konseptet er heilt nytt

PÅ SEGWAY: Kirsten Elisabeth Johansen på lurer på om hun skal bli politi. – Det hjalp å få informasjon på UiT, sier hun. 

– Stort studietilbud

Sunniva Ørnes fra Kvaløya videregående skole er med på aktiviteten ”En reise inn i hodet ditt” på Farmasibygget, og har lært om hjernen og ulike hjernesykdommer.

– Jeg visste ikke at studietilbudet på UiT var så stort. Jeg tenker å søke på studier her, sier Ørnes.

Ved siden av henne er to ”obduksjonsbord” med tegninger av to mennesker. Jenta på obduksjonsbordet har havnet i en trafikkulykke, mens gutten har vært på fest, blitt svært full og druknet etter å ha falt i sjøen. Meningen er å lære hva som har skjedd med hjernen til de to etter at de har dødd. 

Markeds- og kommunikasjonsrådgiver Stine-Marie Andreassen forteller at UiT arrangerer den åpne dagen for å virkelig vise elever på videregående skole hva universitetet har å by på.

– Vi vil at elevene skal få en større forståelse for universitetet og studentlivet, og kanskje ufarliggjøre litt det å studere ved et universitet, sier hun, som er ansvarlig for arrangementet.

Det har tidligere vært åpne dager på UiT for videregående skoler, men dagens konseptet er helt nytt.  

– Dette er første gangen vi gir elevene et heldagstilbud på Åpen dag. I dag kan de gjøre mye annet enn å høre om ulike studieretninger, sier hun.

Foredragene ”Bør du tøye ut etter trening?” og ”Kardemommelov eller menneskerettigheter” var to av de mest populære under arrangementet. 

FRAMTIDSRETTET: "Virtual reality"-brillene var populære. Denne aktiviteten handlet blant annet om hvordan vi kan bruke slike briller i framtidens forskning.

Superstjerner uten tenner

En som har reist langt for å være med på den åpne dagen er Jo Henrik Tronsen. Han går tredjeåret på medieproduksjon, en studiretning ved UiT i Alta. 

– Jeg reiste fra Finnmark i 04-tida i morges for å stå på stand, så det har blitt litt lite søvn, innrømmer han og smiler.

TIDLIG OPPE: Jo Hermstad Tronsen, medieproduksjon-student ved UiT, reiste helt fra Alta kl 04 i morges for å snakke om daget sitt; medieproduksjon. 

– Men det er veldig kjekt å være her og fortelle om faget mitt. Det beste med medieproduksjon er at det er så allsidig – vi lærer både å skrive, ta bilder og lage video, og det tror jeg er en fordel i dagens mediebransje. Elevene som har kommet innom har spurt om litt ymse, blant annet hva man egentlig blir når man går dette studiet. Svaret er at man kan bli mye – for eksempel dokumentarfilmskaper og klipper i NRK, fortsetter Tronsen. 

Også Linnea Idstrøm, som går andreåret på tannpleie-linja, synes det er gøy å stå på stand.

– Jeg er veldig glad i faget mitt. Mange av de som kommer innom oss lurer på hva som er forskjellen på en tannpleier og en tannlege. Mange lurer også på hvor mye syre det er i forskjellig typer drikke, og blir litt forskrekka når de hører svaret, sier hun og ler.

På bordet foran Idstrøm er det blant annet bilde av ulike kjendiser – med få eller ingen tenner. De er langt fra like pene som med tenner. 

– Dette bildet er effektivt. Elevene skjønner poenget, sier hun.  

SOSIALE MEDIER: Foredaget "Studier og studenliv" ble holdt av to UiT-studenter og ga et utilslørt innblikk i studenttilværelsen  -blant annet ved hjelp av Snapchat. En av foredragsholderne hadde byttet studie tre ganger. Budskapet var at det er helt greit. 
Torsøe, Mathilde
Bilde av forfatter finnes ikke, dette er en placeholder
Mathilde Torsøe
Publisert: 17.10.17 00:00 Oppdatert: 03.04.18 09:46
Tromsø
Vi anbefaler