Vant prestisjepris – skal hedres i Los Angeles

Studenter og lærere ved UiT Norges arktiske universitet og Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo har sammen vunnet The American Society of Landscape Architect sin prestisjetunge pris, for fremragende forskning i 2017.
Wangen, Henriette Leine
Publisert: 13.10.17 16:29 Oppdatert: 16.10.17 23:02

Syv studenter og fire lærere har vunnet forskningspris for kurset Arktiske territorier – «Svalbard: Et territorium i forandring». Kurset i landskapsarkitektur er for masterstudenter og tilbys med bakgrunn i et samarbeid mellom UiT Norges arktiske universitet og Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO). Dette er en del av det toårige masterstudiet i landskapsarkitektur, som er plassert ved Det kunstfaglige fakultetet ved UiT.

Les også: Får egen utdanning i landskapsarkitektur

Svalbard-kurset ble utviklet i dialog med Future North-prosjektet, støttet av Norges forskningsråd. Målet er å skape økt forståelse om sammenhengen mellom landskapsmessig og sosial utvikling i Arktis.

Med dyktige studenter med på laget kunne vi utvide rekkevidden av undersøkelsene. Dette kurset var et eksperiment, der vi testet ut hvordan man underviser i et stort territorium, sier Janike Kampevold Larsen.

Hun er førsteamanuensis ved Institutt for urbanisme og landskap ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo, som har koordinert den nye masteren i Tromsø de fire siste årene.

– Undersøkelsene innebærer analyser, kartlegging og formidlingen av synlige og usynlige påvirkningskrefter, legger hun til. 

VINNERE AV PRESTISJEPRIS: Jérôme Codèr (bak t.v.), Mats Kemppe, Riccardo Pravettoni, Rasmus Weitze Pedersen, Hans Stefan Eriksson, Matthew Poot. Foran fra venstre: Eimear Tynan, Audrey Touchette, Hsiang-Hsiang Wang (ikke del av kurset), Janike Kampevold Larsen, Brona Keenan, Ellen Öttinger. Kathleen John-Alder og Charles Laverty var ikke der da bildet ble tatt. Foto: Privat

Det er også et mål at studentene skal lære at den måten de fremstiller et landskap på, påvirkes av hvem de er, hva de ser, hvordan de tenker og hvordan de uttrykker seg. Samtidig kan arbeidet bidra til å heve bevisstheten om viktige sosiale og samfunnspolitiske forhold.

Store forandringer

Utgangspunktet for de ti dagene med forskning på Svalbard, er at materialitet, sosialitet og aktivitet på øygruppen er i rask endring.

– Det er kjent for de fleste at temperaturøkningen skjer hurtigere i Arktis, og at kulldriften er i nedgang på Svalbard, mens forskning og turisme styrkes. Det er store og hurtige endringer både i det marine og landbaserte artsmangfoldet, sjøisen minsker og isbreene mister masse, forklarer Kampevold Larsen.

Gruppen brukte ti dager på Svalbard med undersøkelser av kulturminner, materialiteter, Pyramiden, Barentsburg og naturområdene i Adventsdalen. Foto: Eimear Tynan

Nå forandrer også geografien seg, sier hun, etter at fjellsidene har begynt å rase ut som følge av at permafrosten smelter. Gjennom kurset ønsket UiT og AHO at studentenes personlige interesse for et spesielt tema – kombinert med ulike forskningsmetoder, historiografi og visuell representasjon – kan bidra til å hjelpe andre til å forstå hva som står på spill på Svalbard.

– Vi ønsket å se nærmere på noen av disse forandringene, og også endringer som skjer som følge av klimaendringer, tilreisende og politikk. Området er i tillegg en viktig aktør i verdenssamfunnet, som leverandør av forskningsdata og nedlastede vær- og geodata, og som et viktig arkiv både for kulturarv, frø og andre data. Det er et ekstremt dynamisk territorium, som tydeliggjør viktigheten av å kjenne de krefter som virker på og i et landskap, dersom en skal kunne gjøre informerte beslutninger på en bærekraftig måte. Noen av disse kreftene er ikke åpenbare og må derfor avdekkes og kartlegges, forteller Kampevold Larsen.  

– Høyeste utmerkelse

Prisene til The American Society of Landscape Architects (ASLA) har som mål å fremme den beste landskapsarkitekturen rundt om i verden.  Janike Kampevold Larsen skal representere faggruppen under seremonien som avholdes i Los Angeles 20.–23. oktober.

Jeg tror vi ennå ikke helt har forstått hvor stor denne prisen er, men den regnes som en av de aller høyeste utmerkelsene innen landskapsfaget i USA. ASLA har flere priskategorier, men dette er den eneste innen forskning. Jeg gleder meg veldig til å dra til LA. Det er en fantastisk markedsføring av vårt landskapsarkitekturprogram, sier Kampevold Larsen.

Vinnerne er også hedret i Landscape Architecture Magazine som er ASLAs eget magasin.

I samarbeidet om den to-årige masteren i landskapsarkitektur har det vært jobbet hardt fra begge institusjonene.

– Det å etablere et slikt fellessamarbeid er utrolig krevende, både faglig og administrativt. Det at fagpersonalet, i en slik situasjon, klarer å dra i havn en pris av dette kaliber, står det all respekt av, sier avdelingsdirektør Anne Aagaard ved Det kunstfaglige fakultet ved UiT.

Les også: Fluid territory: A Journey to Svalbard, Norway

Kartet viser en lang rekke baner og bevegelser som ble kartlagt i løpet av kurset, fra satellittbaner og sjøisutbredelse, til svenske Salomon August Andrées mislykkede ballongferd fra Virgohamna til Nordpolen (den blå streken) og droneferder. Foto: Privat

Fremtidsplaner

Det kunstfaglige fakultet ved UiT har siden 2013 drevet pilotutdanning i landskapsarkitektur i samarbeid med AHO. Utdanningen har vært finansiert ved hjelp av strategiske midler. I dag eksisterer det ingen annen utdanning i landskapsarkitektur som belyser det kunstneriske og formgivende, for å løse utfordringer i nordlige og arktiske områder.

– Med prisen anerkjennes derfor også en faglig profil som bygger videre på tradisjon, kunnskap og erfaring fra AHO, og som har beveget seg over i retning av nye kartleggingsmetoder og evnen til å koordinere kunnskap og ekspertise fra en rekke fagfelt, sier avdelingsdirektør Aagaard.

Samarbeidet ser nå ut til også å høste fremtidig kompaniskap, i form av en ny felles integrert femårig mastergrad fra høsten 2018.

Wangen, Henriette Leine
Publisert: 13.10.17 16:29 Oppdatert: 16.10.17 23:02
Vi anbefaler