Avslutningen er bare begynnelsen

Etter 10 år som senter for fremragende forskning avsluttes nå CTCC, men forskningseventyret er på langt nær over.
Pedersen, Ida-Malene
Publisert: 10.10.17 00:00 Oppdatert: 18.10.17 09:47

Stemningen var god da over 70 kjemikere fra senter for Senter for teoretisk og beregningsbasert kjemi var samlet til avslutningsmøte på The Edge hotell i Tromsø. Foto: Ida Pedersen

I 2006 leverte kjemikere ved UiT og UiO en så god søknad at de kom gjennom nåløyet til Norges forskningsråd; de fikk tildelt et senter for fremdragende forskning (SFF). Det er kun 21 SFF-er i hele Norge og er en tittel de fleste forskermiljøer bare drømmer om. Med tittelen fulgte en bevilgning på hele 80 MNOK fordelt over en 10-årsperiode (2007-2017). Sentret ble delt likt mellom de to universitetene og fikk navnet Senter for teoretisk og beregningsbasert kjemi (CTCC).

Avsluttes etter 10 år

Geir Isaksen, postdoktor ved UiT, var en av forskerne som holdt foredrag under avslutningsmøtet. Han har blant annet vært med å forsket på kulde tilpassede enzymer. Foto: Ida Pedersen

Nå er 10-årsperioden over og sentret hadde sin offisielle avslutning 2.-4. oktober. Over 70 forskere var samlet for å ta del i markeringen. På programmet stod vel 20 faglige foredrag av forskere som har vært med på å bidra til sentrets suksess. Det sosiale sto også høyt på agendaen, med blant annet middag på The Edge skybar og guidet tur på Mack.

Kenneth Ruud, professor i kjemi og prorektor ved UiT, var senterleder i perioden 2007 til 2013.

– Hvordan føles det å ha vært med på å lede en slik suksess?

– Det har vært en utrolig morsom reise. Sammen har vi klart å skape et senter som folk kjenner til verden over. Vi har hatt et meget stimulerende miljø og har lyktes godt med å rekruttere dyktige PhD-kandidater og postdoktorer.

Gjør eksperimentene på datamaskiner

Forskningen ved senteret er fokusert rundt beregningbasert kjemi – istedenfor å gjøre eksperimenter i laboratoriet (eksperimentell kjemi), brukes datamaskiner til å gjøre beregninger på utfall av «tenkte» teoretiske eksperimenter. 

«I beregningskjemi bruker vi de kraftigste datamaskinene som finnes til å studere hvordan atomer danner molekyler og materialer, hvordan disse molekylene og materialene reagerer med hverandre og hvordan de påvirkes av stråling.» (Trygve Helgaker og Kenneth Ruud, Nordnorsk debatt).

På datamaskiner kan de gjøre eksperimenter som ikke er mulig eller vanskelig å gjøre i virkeligheten på grunn av for eksempel kostnader, risiko, tid eller fysiske begrensninger i et laboratorium.

En suksess

På de ti årene sentret har vært i drift har de rukket å publisert hele 800 vitenskapelige artikler. Disse artiklene har bidratt til 12 000 andre vitenskapelige arbeider.

– Hvilken betydning har CTCC hatt for fagfeltet i denne ti-årsperioden?

– En av målsetningene våre var å bringe teoretisk og eksperimentell kjemi tettere sammen. Vi har fått til et veldig godt samarbeid med eksperimentalister og vi har sammen klart å spille hverandre sterke, forteller Ruud.

Sentret har også mottatt tre prestisjetunge forskningsprosjekter fra det Europeiske forskningsrådet—ett ”advanced grant” og to ”starting grants”.

Avslutningen på CTCC – begynnelsen på Hylleraas

Kenneth Ruud (t.h) og Trygve Helgaker har begge ledet Senter for teoretisk og beregningsbasert kjemi i hver sin periode de siste 10 årene. Nå kan de se frem til 10 nye år som senter for fremragende forskning med det nye Hylleraas sentret. Foto: Ida Pedersen

Selv om CTCC nå har hatt sitt siste møte, er forskningseventyret på ingen måte over. I februar i år kom beskjeden om at Norges forskningsråd innvilget søknaden om et nytt SFF. Det nye sentret skal hete Hylleraas sentret og har fått en bevilgning på 146 mill NOK over 10 år.

Hylleraas sentret vil også ledes en periode fra hvert universitet. Ruud tar over som leder de siste fem årene. De fem første vil det ledes av Trygve Helgaker, professor i kjemi ved UiO, som ledet CTCC i perioden 2013-2017.

– Hva tenkte du når det ble klart at dere fikk godkjent en ny SFF?

– Det var eventyrlig. Jeg visste at det ville bli vanskelig, derfor la vi enda mer arbeid ned i søknaden denne gangen. Det er kun to andre sentre som har klart å fornye SFF søknaden, så terskelen er høy. Jeg var nok mer nervøs denne gang, forteller en smilende Helgaker.

Både Helgaker og Ruud fremhever det gode samarbeidet mellom UiT og UiO som en av suksessfaktorene for både CTCC og det nye Hylleraas-sentret.

– På hvilken måte vil CTCC bli tatt med i det nye Hylleraas-sentret?

– Det nye sentret vil ha den samme faglige ledelsen, kjerneaktiviteten vil bli med videre og flere av forskerne vil være med inn i det nye sentret forteller Ruud.

CTCC har i tillegg til teoretisk kjemi også hatt fokus på eksperimentell kjemi, det nye Hylleraas sentret vil bli et rent modelleringssenter -det primære fokuset vil altså være på det teoretiske.

– Det gode samarbeidet vi har opprettet med eksperimentalister gjennom CTCC vil likevel bli viktig, sier Ruud.

Les mer:

10 år med god kjemi

UiT med i nytt Senter for fremragende forskning

Forskning ved CTCC er sitert over 10 000 ganger

Pedersen, Ida-Malene
Publisert: 10.10.17 00:00 Oppdatert: 18.10.17 09:47
Vi anbefaler