Nå blir din PC automatisk oppgradert til Window 10 og Office 2016

Fra den 15. september blir alle PC’er, som ikke allerede har nytt operativsystem og ny
Office-pakke, automatisk oppgradert.
Bersås, Sølvi
Publisert: 08.09.17 00:00 Oppdatert: 08.09.17 15:32

Prosjektleder Johanne Størkersen ved Avdeling for IT (ITA) kan fortelle at prosjektet, som har pågått ett års tid, lenge har latt folk selv bestemme når de ønsker å oppgradere sin PC til det nye operativsystemet Windows 10 og den nye Office-pakken, Office 2016. – Men når er tiden inne til å få alle PC’er oppgradert.

Oppgradering uten at du trenger å løfte en finger

 – Vi starter en jobb fra den 15. september, som automatisk gjennomfører oppgraderingen på de PC’ene som ikke har fått installert nytt operativsystem og ny Office-pakke, sier prosjektlederen. Hun fortsetter: - Det vil i praksis si at hvis din PC ikke har blitt oppgradert, den er på nett og lar seg oppgradere, vil PC’en få installert Windows 10 og Office 2016 uten at du trenger å gjøre noe. Størkersen sier videre, at alle må ta med seg UiT-eide laptop-er de ikke bruker til daglig på UiT, slik at de også blir oppgradert. – Ved at alle PC-er og laptop-er blir oppgradert nå, unngår vi at noen med Windows7 fortsatt installert kan utgjøre en sårbarhet i den økte sikkerheten vi ønsker å oppnå gjennom oppgraderingen.

Johanne Størkersen ved ITA
Prosjektleder Johanne Størkersen ved Avdeling for IT. Foto: Trond A. Jenssen

Størkersen forklarer nærmere at hvis PC-en eller laptop-en ikke lar seg oppgradere, er den blitt for gammel: – Hvis du oppdager at din PC/laptop ikke blir oppgradert, kan du velge å bare ta det med ro. Din PC/laptop er registrert i den nye ordningen for IT-utstyr og kopi/print ved UiT. Avdeling for IT ved seksjonsleder Jon Fagertun satte i gang et arbeid i januar i år med å bytte ut gamle PC-er. Kontakt  Orakelet (orakel@uit.no) dersom du ønsker å vite mer om når PC-en din byttes ut. 

Du kan fortsatt velge å oppgradere selv innen fristen

– Hvis du skynder deg kan du fortsatt selv oppgradere PC-en. Oppgraderingen kjøres via Software Center på PC-en. På de PC-ene som lar seg oppgradere, vil du se en jobb i Software Center som kan startes når som helst. Størkersen opplyser at oppgraderingen tar 1-3 timer, og hun anbefaler alle som kan å selv gjøre oppgraderingen før den magiske datoen 15. september. – Men, hvis du har lagret filer lokalt på PC-en (C:) bør du ta en backup av filene før du starter oppgraderingen, påpeker Størkersen. Filene kan lagres på H-stasjonen på ditt hjemmeområde. H-stasjonen blir ikke berørt av oppgraderingen. – Normalt sett vill en oppgradering gå helt fint, men hvis noe skulle skje under oppgraderingen har du en kopi av filene du har lagret lokalt på din PC, kan prosjektlederen berolige oss med.

Se brukerveiledningen om hvordan du oppgraderer til Windows 10

Størkersen oppfordrer de som trenger hjelp om å kontakte Orakelet (orakel@uit.no) for teknisk hjelp.

Bli kjent med Windows10

Windows 10 er det nyeste operativsystemet til Microsoft og vil i løpet av 2017 bli standard på PC-er ved UiT. Er du kjent med Windows 7, kommer du til å bli fort vant til Windows 10. Det er noen forskjeller som er verdt å nevne. – Disse har vi samlet på brukerstøttesiden om Windows 10. , sier Størkersen.

Hvorfor må vi oppgradere?

Økt sikkerhet gjennom oppgradering har allerede blitt nevnt. Men hva betyr det i praksis for oss som bruker datamaskinene? – Ved å oppgradere det operativsystemet, Windows10, på datamaskinene vil maskinene bli bedre beskyttet mot virus og ondsinnet programvare. Vi kan i det nye operativsystemet kryptere hele systemdisken, slik at det er tilnærmet umulig for uinnvidde å hente ut data om noen skulle få tak i PC-en, forteller Størkersen. Til slutt nevner prosjektlederen, at ved å oppgradere til Office2016 vil gi bedre støtte for skytjenester og samhandling, i tillegg til at programmene i Office-pakken kommer i en forbedret utgave.

Bersås, Sølvi
Publisert: 08.09.17 00:00 Oppdatert: 08.09.17 15:32
Vi anbefaler