vår 2018:    FSK-6000 Sjømatproduksjon for sjømatnæringen - 10 stp

Søknadsfrist

15 desember 2017

Emnetype

Emnet gjennomføres i samarbeid mellom Norges fiskerihøgskole og Studiesenteret Finnsnes AS. Målgruppen er ansatte i norske sjømatbedrifter. Det er også åpent for deltagere fra forvaltning og undervisning. Sjømatbedriftene vil bli prioritert ved stor pågang. Emnet kan tas som enkeltemne.

Opptakskrav

Generell studiekompetanse eller realkompetanse. Et motivasjonsbrev må sendes inn sammen med de øvrige søknadspapirene. Emnet har maks 25 studieplasser. For at emnet skal arrangeres må det være minimum 10 deltagere.

Søk om opptak via EVUWEB.

Innhold

Emnet fokuserer på prosesser og produkter i norsk sjømatindustri, og det blir tatt opp problemstillinger fra fangst og oppdrett.

Sentrale prosesser som er brukt i industriell bearbeiding av fisk og skalldyr blir gjennomgått, og det legges vekt på faktorer som påvirker kvalitet og utbytte på produktene. Det gis innføring i kvalitetsforringende prosesser i fisk og skalldyr, og kvalitetsvurdering av råstoff og produkter blir vektlagt.


Hva lærer du

Kunnskap: Kandidaten

  • har bred kunnskap om produkter fra norsk sjømatnæring og om produksjon av disse, samt krav til sporbarhet og internkontroll for sjømatindustrien
  • kjenner til forsknings- og utviklingsarbeid for norsk sjømatnæring
  • har forståelse for sammenhengen mellom råstoffkvalitet, produksjonsmetoder, prosessbetingelser og kvaliteten på produktene, samt hvordan kvalitet og utbytte måles
  • kan oppdatere sin kunnskap innenfor fagområdet

Ferdigheter: Kandidaten

  • kan anvende faglig kunnskap og relevante resultater fra forsknings- og utviklingsarbeid innen sjømatnæringen på problemstillinger og treffe begrunnede valg
  • kan reflektere over egen faglig utøvelse og justere denne under veiledning
  • kan finne, vurdere og henvise til informasjon og fagstoff og framstille dette slik at det belyser en problemstilling

Generell kompetanse: Kandidaten

  • har innsikt i relevante fag- og yrkesetiske problemstillinger i sjømatindustrien
  • kan formidle sentralt fagstoff som teorier, problemstillinger og løsninger gjennom relevante uttrykksformer
  • kan utveksle synspunkter og erfaringer med andre med bakgrunn innenfor fagområdet og gjennom dette bidra til utvikling av god praksis
  • kjenner til nytenking og innovasjonsprosesser i sjømatindustrien

Undervisnings- og eksamensspråk

Norsk

Undervisning

Det arrangeres tre samlinger og en todagers semesterkonferanse.
På samlingene vil det veksles mellom dialogbaserte forelesninger, presentasjon av praktiske eksempler, oppgaveløsning i grupper, erfaringsutveksling og felles diskusjoner. Mellom samlingene skal deltakerne arbeide med oppgaver til mappeinnlevering.

Eksamen

Muntlig eksamen og mappeevaluering. Det gis samlet vurdering. Bokstavkarakterer. A-F, der F er ikke-bestått.

Mappeevalueringen består av tre innleveringer, hvorav den ene er muntlig presentasjon av fordypningsemne på semesterkonferansen.


Pensum

Leif Lynum: "Videreforedling av fisk" (ISBN 82-519-2064-7). Detaljert informasjon om hvilke kapitler og sider som er pensum vil bli lagt ut i Fronter.

I tillegg kommer materiale som legges på Fronter for å belyse kunnskap/forskning som ikke dekkes av den oppgitte litteratur.

Error rendering component

  • Om emnet
  • Studiested: Finnsnes |
  • Studiepoeng: 10
  • Emnekode: FSK-6000