Syv år med arbeidsglede

Det ble mange små og store klemmer, gode ord og fine hilsener til Wenche Bjørkly da hun tok farvel med barn og voksne på Familiens hus på fredag.
Karlsen, Mariann Schjølberg
Publisert: 20.06.17 00:00 Oppdatert: 20.06.17 13:51

Wenche Bjørkly tok farvel med Familiens hus på fredag etter syv år som pedagog i Åpen barnehage. Lille Ingeborg (1,5 år) og mamma Ingvild Grepperud takker for fine stunder og ønsker Bjørkly lykke til som pensjonist. Foto: Mariann S. Karlsen, RKBU Nord.

-Jeg visste ikke hva jeg gikk til. Det var nærmest en blind-date. Jeg hadde aldri hørt om Familiens hus. Jeg fikk heldigvis vite mer gjennom arbeidet som RKBU har gjort, slik at jeg forstod det og visste hva jeg etter hvert takket ja til, ler Bjørkly. 

-Jeg gjorde alt klart til åpningen, men ingen visste hvordan det ville bli og ingen visste om det kom til å komme folk, smiler Bjørkly.
Og det kom folk. Rundt 4000 små Tromsøbarn med foreldre har benyttet seg av Åpen barnehage i Familiens hus på Stakkevollan og Langnes. Et åpent, kommunalt tilbud for foreldre og barn.
-Det har vært mye folk fra dag én. Dette var er behov mange hadde, sier Bjørkly.

Tilgjengelighet
Til oppstart startet også Line Moldestad som er avdelingsleder i Familiens hus i Tromsø og assistenten Raqiya. Sammen med førskolelærer Solveig Wallan har de fire utgjort staben i Åpen barnehage både på Stakkevollan og Langnes. I tillegg samarbeider de med helsesøstre, leger og andre fagpersoner etter behov.

Bjørkly har alltid vært positiv til å jobbe i Familiens hus. Tverrfagligheten og nærheten er viktig for familiene, synes hun.  
-Det viktigste med denne måten å jobbe på er tilgjengeligheten. Det eneste folk trenger å tenke på er å komme innenfor åpningstiden. Det er en intim form og vi kommer tett på hverandre. Da får du også brukt alt du har av faglighet og du får fantastiske sjanser med å hjelpe med det vi kan tilby, eller vise folk videre i hjelpeapparatet for de som trenger det. Vi blir litt som et servicetorg for småbarnsfamilier. Og for mange er vi det eneste nettverket de har, sier Bjørkly.

 

Kaoskompetanse
Det er ikke vanskelig å skjønne at Wenche har betydd mye for mange. Hilsningene strømmer på, fra kolleger og foreldre som har hatt gleden av å møte Bjørkly og hennes kolleger på Familiens hus. Bjørkly skylder på at mye av den rosen hun selv får i dag skyldes måten man jobber på i Familiens hus. Selv om personlig egnethet absolutt også ser ut til å ha avgjørende betydning. Noe hennes kolleger bekrefter, og den varme og lette stemningen avslører. Det er lett å trives i Åpen barnehage.
-Jeg har fått et godt innblikk i å leve med småbarn i Tromsø. Det har jeg jo fått vite både gjennom jobb og privat. Jeg ser tilbake med stor ydmykhet at jeg har fått bruke alt jeg kan og er hver eneste dag på jobb. Det er sjelden at man kan si det. Jeg har også lært at et lite kollegium med dyktige og engasjerte mennesker, kan utgjøre en utrolig fin arbeidsplass. Vi trenger ikke noe arbeidsgledekurs her. De pengene kan vi bruke på noe annet, ler Bjørkly.
-Så har jeg også fått kaoskompetanse, legger hun til.  
-Kaoskompetanse, forklarer Bjørkly, er når man klarer å håndtere uansett situasjon.
-Det er totalt uforutsigbart hva som venter deg når arbeidsdagen starter. Mange baller i lufta er ikke dekkende, sier hun.

Les mer om modellen Familiens hus

Førskolelærer
Bjørkly har jobbet på skole og vært med å starte opp SFO, men i bunnen er hun førskolelærer.
-Her har jeg fått jobber hele tiden på gulvet sammen med foreldre og barn. Så jeg ble førskolelærer «in the end». Jeg har gjort mye forskjellig og brukt all min energi på foreldre og barn.

Det uunngåelige, men likevel litt dristige spørsmålet kommer; -Hva skal du gjøre nå, Wenche?
-Synkronsvømming og fingerhekling, kommer det kontant og spøkefullt.
-Jeg skal nyte det å ikke ha det travelt. Det kommer til å ta tid for meg og for hele systemet rundt meg å skjønne det. Jeg må øve på å ha god tid.

Og for ei som allerede sitter langt ut på sofakanten, kan det ta nok ta litt tid. 

Wenche Bjørkly (t.v), Solveig Wallan og Line Moldestad hører på hilsenen fra Mariann Bellika Hansen (RKBU Nord) til Bjørkly. Foto: Mariann S. Karlsen. 
Førstelektor med særlig ansvar for Familiens hus ved RKBU Nord, Mariann Bellika Hansen og pedagog Wenche Bjørkly. Foto: Mariann S. Karlsen 
Foto: Mariann S. Karlsen.

Fra fem årsjubileumet i 2015: Line Moldestad, Bjørkly, Raqiya og Solveig Wallan. Arkivfoto

Les også: Fem år med Familiens hus

Fornøyde brukere av Familiens hus

Karlsen, Mariann Schjølberg
Publisert: 20.06.17 00:00 Oppdatert: 20.06.17 13:51
Vi anbefaler